ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Kινήσεις Ολγκίν ενόψει Σεπτεμβρίου

Η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ είδε τον Πρόεδρο, θα δει τον Τατάρ και προετοιμάζει το έδαφος για την επόμενη μέρα

Του Γιάννη Ιωάννου

Του Γιάννη Ιωάννου

Ενόψει της Ολομέλειας της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, τον προσεχή Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρία-Άνχελα Ολγκίν κινείται διπλωματικά προκειμένου να εξετάσει αν υπάρχει έδαφος για διάσωση της πατρίδας των συνομιλιών του Κυπριακού. Η κ. Ολγκίν είδε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη στις Βρυξέλλες στο περιθώριο της προπαρασκευαστικής συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και θα συναντηθεί και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ στα πλαίσια της περιοδείας του τελευταίου στο Λονδίνο, την 1η Ιουλίου. Την ίδια στιγμή η Λευκωσία αναμένει τις εκθέσεις του ΟΗΕ για το Κυπριακό -βασισμένες στην δουλειά των τελευταίων μηνών της Ολγκίν στη Λευκωσία- κι εκτός απροόπτου στήνεται το περιβάλλον για μια κοινή συνάντηση των δύο ηγετών, αν αυτό καταστεί εφικτό, αμέσως μετά τη Νέα Υόρκη.

Καλή συνάντηση


Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε την συνάντηση του με την κ. Ολγκίν ως «πολύ παραγωγική, μια πολύ συγκεκριμένη συζήτηση». Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο ΠτΔ, «λέχθηκαν αρκετά» και αντηλλάγησαν «πολύ συγκεκριμένες απόψεις». Μάλιστα ο Πρόεδρος αναφέρθηκε την Πέμπτη στο ότι θα συγκαλέσει, επί τούτου, και Εθνικό Συμβούλιο. «Με την επιστροφή μου στην Κύπρο θα συγκαλέσω το Εθνικό Συμβούλιο, για να ενημερώσω τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, να μοιραστώ και μαζί τους τις σκέψεις μου για τα επόμενα βήματα γιατί είναι μόνο μέσα από τη συλλογικότητα που μπορούμε από τη μία να πετύχουμε εθνικούς στόχους, αλλά και να αντιμετωπίσουμε τις όποιες προκλήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά. Αξίζει να σημειωθεί πως η κ. Ολγκίν θα δει και τον Ερσίν Τατάρ στο Λονδίνο την 1η Ιουλίου (σ.σ. την Δευτέρα) ενώ σημασία αποκτά και αν θα επανέλθει επί κυπριακού εδάφους μέσα στο φθινόπωρο.

Σε αναμονή Ερντογάν

Ο φετινός Ιούλιος αποκτά σημασία και σημειολογία όχι μόνο διότι σηματοδοτούνται πενήντα χρόνια από την τουρκική εισβολή, στις 20 Ιουλίου του 1974, αλλά και γιατί, εκτός απροόπτου, θα βρεθούν παράλληλα στις 20 Ιουλίου ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν στα Κατεχόμενα και ο Έλληνας ΠΘ, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη ΚΔ για σκοπούς που συνδέονται με την επέτειο αλλά και τους «εορτασμούς» της τουρκικής πλευράς. Υπό αυτό το βάρος ξεχωριστή σημασία για τις προσπάθειες άρσης του αδιεξόδου στο Κυπριακό αποκτά το πως θα κινηθεί σε επίπεδο δηλώσεων η τουρκική πλευρά αλλά και το αν η παράλληλα παρουσία των δύο ηγετών των εγγυητριών δυνάμεων (σ.σ. θα συναντηθούν και νωρίτερα στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ) θα αφήσει περιθώρια για αισιοδοξία -ενόψει Σεπτεμβρίου. Ως προς το τελευταίο πάντως το σενάριο μιας τριμερούς συνάντηση των δύο ηγετών με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, δείχνει να μην έχει φύγει από το μυαλό της κ. Ολγκίν και μένει να διαφανεί αν μια τέτοια συνάντηση θα καταστεί εφικτή στη συνέχεια.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιάννη Ιωάννου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X