ΚΥΠΕ
Σε σχετική καταγγελία στην Αστυνομία θα προβεί για λόγους αρχής ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας Οδυσσέα Μιχαηλίδη σε σχέση με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», στο οποίο παρουσιάζεται αυτούσιο και δίνεται δημόσια πρόσβαση στο περιεχόμενο πρόσφατης ιδιωτικής επικοινωνίας του με τη σύζυγο του εκδότη της εφημερίδας, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του.
Στην ανακοίνωση του σε σχέση με το δημοσίευμα με τίτλο «Όταν ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης θέλει τον Μανώλη του», ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρει ότι με βάση το άρθρο 3(1)(α) του περί Προστασίας του Απόρρητου της Ιδιωτικής Επικοινωνίας (Παρακολούθηση Συνδιαλέξεων και Πρόσβαση σε Καταγεγραμμένο Περιεχόμενο Ιδιωτικής Επικοινωνίας) Νόμου (Ν.92(I)/1996), κάθε πρόσωπο το οποίο εσκεμμένα επιτρέπει σε οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο να αποκτήσει πρόσβαση στο περιεχόμενο οποιασδήποτε ιδιωτικής επικοινωνίας, είναι ένοχο αδικήματος και σε περίπτωση καταδίκης υπόκειται σε φυλάκιση που δεν υπερβαίνει τα δέκα (10) έτη ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις €100.000, εκτός εάν έχει δοθεί η προηγούμενη ρητή έγκριση, τόσο από το πρόσωπο που έχει προβεί στην επικοινωνία αυτή, όσο και από το πρόσωπο το οποίο έλαβε την επικοινωνία αυτή, ή φυσικά μετά από δικαστικό διάταγμα.
«Η κ. Παττίχη, με την οποία είχα ανταλλάξει τη συγκεκριμένη ιδιωτική επικοινωνία, θα μπορούσε κάλλιστα, πριν τη δημοσιοποίησή της, να ζητήσει την έγκρισή μου» και «δεν το έπραξε όμως», αναφέρει και προσθέτει πως «λόγοι αρχής μού επιβάλλουν όπως προβώ σε σχετική καταγγελία στην Αστυνομία, αφού δεν προτίθεμαι να συμβάλω με τη δική μου αδράνεια στην κατάργηση της έννομης προστασίας της ιδιωτικής επικοινωνίας που άπτεται θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων».
Επί της ουσίας της υπόθεσης, ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρει ότι το θέμα ηγέρθη λόγω της ιδιότητας της κ. Παττίχη ως μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Αγγλικής Σχολής.
Αναφέρει πως «πριν ένα περίπου χρόνο, για πρώτη φορά η κα Παττίχη επικοινώνησε μαζί μου επειδή σε σελίδα στο Facebook με όνομα «Ομάδα Στήριξης Γενικού Ελεγκτή» είχε αρνητικά δημοσιεύματα εναντίον της» και προσθέτει πως «κατά καιρούς επανερχόταν όποτε υπήρχε κάτι αρνητικό εναντίον της».
«Της είχα από την πρώτη στιγμή εξηγήσει ότι η υπό αναφορά σελίδα ουδεμία σχέση έχει με την Ελεγκτική Υπηρεσία και σε ουδεμία περίπτωση οι αναρτήσεις σε αυτήν αποτελούν θέσεις της Υπηρεσίας. Της εξήγησα, επίσης, ότι δεν υπήρχε περίπτωση να παρέμβω σε σχέση με το περιεχόμενο της σελίδας αφού ουδεμία τέτοια ευχέρεια έχω», αναφέρει ο Γενικός Ελεγκτής.
Προς επίρρωση δε τούτου, προσθέτει ο κ. Μιχαηλίδης, «της είχα δώσει ως παράδειγμα άρθρο του ίδιου του Φιλελεύθερου σε σχέση με το ΓεΣΥ, που ήταν επικριτικό προς το πρόσωπο μου και το οποίο κάποιος ανάρτησε στη σελίδα αυτή, χωρίς φυσικά εγώ να παρέμβω ώστε να κατέβει, έστω και αν αφορούσε εμένα τον ίδιο».
Αναφέρει επίσης ότι «προσωπικά καταδικάζω ανεπιφύλακτα τις ύβρεις εναντίον της κας Παττίχη και μίας δικηγόρου, που κάποιος πολίτης (παντελώς άγνωστος σε μένα) έγραψε ως σχόλιο κάτω από συγκεκριμένη ανάρτηση στη σελίδα».
Αλίμονο όμως, όπως αναφέρει ο κ. Μιχαηλίδης, «να θεωρηθεί ότι έχω οποιαδήποτε ευθύνη για τις ύβρεις αυτές, να εγκαλούμαι με τη φράση ΄δεν ντρέπεστε΄ και να μου ζητείται να απολογηθώ και τώρα η εφημερίδα να με εξυβρίζει ως ΄κομπλεξικά αλαζόνα΄ επειδή απλώς απάντησα στη σύζυγο του εκδότη με τη δική της λέξη, ΄ντροπή΄».
Ο Γενικός Ελεγκτής διερωτάται «εάν ο Φιλελεύθερος ή ο εκδότης του (που μάλιστα έχει και την κατά νόμο ευθύνη για τη σελίδα του στο Facebook, κάτι που δεν ισχύει στην περίπτωση μου για τη υπό αναφορά σελίδα) θα πρέπει να ντρέπεται και να απολογηθεί στους επικεφαλής ανεξάρτητης Υπηρεσίας της Δημοκρατίας (όχι της Ελεγκτικής Υπηρεσίας) όταν κάποιος πολίτης σε σχόλιο του κάτω από ανάρτηση της εφημερίδας, τους εξύβρισε ως ΄βρωμισμένους΄».