ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κ. Τσιμίλλης: Επικίνδυνος ο γεωγραφικός διαχωρισμός με βάση εθνότητα

Επιπλέον, ανέφερε ότι η ΕΕ αναφέρεται σε ΔΔΟ, χωρίς να παραλείπει, όμως, να σημειώνει την ανάγκη συμμόρφωσης με τις ιδρυτικές αρχές της και το ευρωπαϊκό κεκτημένο

ΚΥΠΕ

«Ιδιαίτερα επικίνδυνος» και «διαλυτικός» ο γεωγραφικός διαχωρισμός με βάση την εθνότητα και τη θρησκεία είπε ο Κυριάκος Τσιμίλλης, Αντιπρόεδρος Α’ του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών, μιλώντας για τη λύση του Κυπριακού, στο Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων της Διασποράς, το πρωί της Παρασκευής.

Σε χαιρετισμό του, ανέφερε ότι στις εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα και της Προσωπικής του Απεσταλμένης δεν γίνεται καμία αναφορά στην κατοχή από την Τουρκία του 37% του εδάφους της Κύπρου. Σημειώνει ακόμα ότι αυτό συμπληρώνεται με την απουσία αναφοράς στη στρατικοποίηση, τον συνεχιζόμενο εποικισμό και την αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα του νησιού που αποτελεί έγκλημα πολέμου.

Σημείωσε ότι είναι καθοριστικής σημασίας «όσοι είμαστε ενάντια στην ιδέα των δυο κρατών, να κατανοήσουμε πώς ο γεωγραφικός διαχωρισμός με βάση την εθνότητα/θρησκεία είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος και διαλυτικός. Είναι ατυχές που κάποιες πολιτικές δυνάμεις υποστηρίζουν τελευταία τη λεγόμενη αποκεντρωμένη ΔΔΟ υποστηρίζοντας πως όσο λιγότερη είναι η επαφή των δυο κοινοτήτων τόσο μικρότερος θα είναι ο κίνδυνος προστριβών», ανέφερε, σημειώνοντας και τη συνεχιζόμενη λεηλασία των κλεμμένων ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα, που τείνει να προκαθορίσει σε σημαντικό βαθμό, όπως είπε, τη λύση του Κυπριακού «εντείνοντας και την καχυποψία ανάμεσα στις δυο κοινότητες».

Αναφερόμενος στη ΔΔΟ, είπε ότι οι αποφάσεις των ΗΕ απλώς ονομάζουν τη λύση, ταυτόχρονα όμως επαναλαμβάνουν όλα τα προηγούμενα ψηφίσματα και αποφάσεις, για την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων και την επιστροφή των προσφύγων, για την άρση των αποσχιστικών ενεργειών και για την Αμμόχωστο και την ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Η παραβίαση του Χάρτη των ΗΕ δεν μπορεί να είναι αποδεκτή», σημειώνει.

Επιπλέον, ανέφερε ότι η ΕΕ αναφέρεται σε ΔΔΟ, χωρίς να παραλείπει, όμως, να σημειώνει την ανάγκη συμμόρφωσης με τις ιδρυτικές αρχές της και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. «Ακριβώς γι’αυτό το Κίνημα Οικολόγων έχει εισηγηθεί στο Εθνικό Συμβούλιο μια ειδική επιτροπή να μελετήσει λεπτομερώς τις μέχρι τώρα συγκλίσεις ώστε να εντοπιστούν οι πολλές αποκλίσεις από το κεκτημένο», αναφέρει.

«Για όλους τους δημοκρατικούς ανθρώπους ο γεωγραφικός διαχωρισμός των Κυπρίων με βάση την εθνότητα/θρησκεία είναι ρατσιστικός και παραβιάζει τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο και ουδόλως θα βοηθήσει σε μια ειρηνική και βιώσιμη λύση. Η ΕΕ μπορεί να διασφαλίσει τα δικαιώματα όλων των Ευρω-Κυπρίων πολιτών. Δεν χρειαζόμαστε ούτε ξένα στρατεύματα, ούτε ξένες εγγυήσεις, ούτε ξένες βάσεις – απομεινάρι της αποικιοκρατίας», είπε.

Πρόσθεσε ότι για τους Οικολόγους η Κύπρος αποτελεί ένα ενιαίο οικοσύστημα, μέρος του οποίου είναι και οι νόμιμοι κάτοικοί της. «Ο αγώνας των Κυπρίων για μια ενωμένη κοινωνία ελεύθερων πολιτών, μια κοινωνία ελεύθερη, δημοκρατική, ευρωπαϊκή είναι κοινός», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση