ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σιζόπουλος: Μία κακή λύση θα είναι «διάλυση»

Ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε τα νέα περιφερειακά και ευρωπαϊκά δεδομένα

ΚΥΠΕ

Μία κακή λύση θα είναι «διάλυση» για την Κύπρο, είπε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος στο Παγκόσμιο Συνέδριο Κυπρίων Διασποράς, το πρωί της Παρασκευής, απαντώντας στο «η μη λύση δεν είναι λύση».

Ανέφερε ότι μετά από 7 χρόνια διαπραγματευτικής απραξίας και συστηματικών προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τον διορισμό της ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ, βρισκόμαστε στα πρόθυρα μίας νέας πρωτοβουλίας, διερεύνησης της προοπτικής επανέναρξης ενός νέου κύκλου διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού.

Κάνοντας μία ιστορική αναφορά στο πώς εμπλέκονται στο Κυπριακό η Τουρκία, η Μ. Βρετανία και οι ΗΠΑ, είπε ότι σήμερα, βρισκόμαστε ενώπιον μιας νέας προσπάθειας για επανέναρξη των συνομιλιών. Σημείωσε ότι μέχρι στιγμής δεν ξεκαθάρισαν το πλαίσιο του διαλόγου και η διαδικασία, αναφέροντας ότι η διαδικασία του διακοινοτικού διαλόγου που από το 1977 εφαρμόστηκε 7 φορές απέτυχε.

«Η χρεωκοπία αυτής της πολιτικής επιβεβαιώθηκε το 2017 στην 5μερή Διάσκεψη στο Crans Montana. Κάποιοι επιμένουν οι συνομιλίες να συνεχίσουν από εκεί που μείναμε στο Crans Montana στη βάση της ΔΔΟ με πολιτική ισότητα», ανέφερε, σημειώνοντας ότι «εκεί που μείναμε» είναι οι επικίνδυνες υποχωρήσεις της πλευράς μας στα θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης και στην προκλητική δήλωση του τότε ΥΠΕΞ της Τουρκίας, «οι Ε/Κ να ξεχάσουν το μηδέν εγγυήσεις και μηδέν στρατεύματα».

Ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε τα νέα περιφερειακά και ευρωπαϊκά δεδομένα, για να ενισχύσουμε τη διαπραγματευτική μας θέση. «Να αξιοποιήσουμε τα όπλα που διαθέτει η Κυπριακή Δημοκρατία στον ΟΗΕ, την Ε.Ε. και σε άλλα διεθνή βήματα», ανέφερε, σημειώνοντας ότι το Κυπριακό είναι ένα διεθνές πρόβλημα εισβολής, συνεχιζόμενης κατοχής και παράνομου εποικισμού.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ ζήτησε ως διαδικασία τη σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης υπό την αιγίδα του Σ.Α. του ΟΗΕ, όπως προβλέπει η σχετική απόφαση της Γ.Σ. και όχι 3μερή ή 5μερή Διάσκεψη, που υποβαθμίζει σε δικοινοτικό το πρόβλημα.

Ως προς το περιεχόμενο, είπε ότι η λύση πρέπει να κατοχυρώνει ένα κράτος, ένα λαό, μία διεθνή προσωπικότητα και να περιλαμβάνει, την κατάργηση των εγγυήσεων, την πλήρη αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων, τον επαναπατρισμό των εποίκων, την επιστροφή των προσφύγων Ε/Κ και Τ/Κ σε συνθήκες ασφάλειας, την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού κεκτημένου σε ολόκληρη την επικράτεια, χωρίς μόνιμες παρεκκλίσεις και α’ γενές ευρωπαϊκό δίκαιο, και την κατοχύρωση των 4 ελευθεριών της Ε.Ε. σε όλους τους νόμιμους κατοίκους, την ελευθερία διακίνησης, εγκατάστασης, περιουσίας και εργασίας.

«Κάποιοι ισχυρίζονται ότι η μη λύση δεν είναι λύση. Δεν διαφωνούμε. Όμως η κακή λύση είναι διάλυση», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση