ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ήρθε και πιάνει δουλειά το τρυπάνι της Exxon

Εντός ημερών ξεκινάει η γεώτρηση στον στόχο «Ηλέκτρα», με τις προσδοκίες να θεωρούνται υψηλές για εύρεση κοιτάσματος

Του Γιάννη Ιωάννου

Του Γιάννη Ιωάννου

Το υπερσύγχρονο πλωτό γεωτρύπανο, τελευταίας γενιάς, Valaris DS-9, βρίσκεται επί του στόχου «Ηλέκτρα» στο τεμάχιο «5» της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας από το περασμένο Σαββατοκύριακο και αρχής γενομένης από τη σταθεροποίησή του (positioning) επί του στόχου θα ξεκινήσει, τα επόμενα 24ωρα, την ερευνητική γεώτρηση με πιθανότερη ημερομηνία έναρξης τις 25 Ιανουαρίου. H Kυπριακή Δημοκρατία εξέδωσε την περασμένη Κυριακή οδηγία προς ναυτιλλομένους (NAVTEX) με ισχύ έως τις 19 Ιουνίου του τρέχοντος έτους – με τη γεώτρηση ωστόσο να ολοκληρώνεται στα μέσα Φεβρουαρίου και τις σχετικές προκαταρκτικές ανακοινώσεις για τα αποτελέσματά της να ανακοινώνονται στα τέλη του ίδιου μήνα.

Η κοινοπραξία της ExxonMobil-Qatar Energy αναμένεται, στα τέλη Μαρτίου, να προβεί σε επίσημες ανακοινώσεις για τις ακριβείς ποσότητες φυσικού αερίου που πιθανόν να βρεθούν, με τις προσδοκίες –σε διεθνή φόρα– να έχουν ανέβει και έμπειρους παρατηρητές να εκτιμούν πως η «Ηλέκτρα» μπορεί να αποδειχθεί «χρυσοφόρα» με κοίτασμα τύπου «Ζορ» και δυνητικές ποσότητες που θα μπορούσαν να φτάσουν μέχρι τα 30 tcf (τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου).

Πηγές που μίλησαν στην «Κ», με γνώση της περιοχής, αναφέρουν πως δυνητικά θα μπορούσε να βρεθεί ένα κοίτασμα ποσοτήτων 15-30 tcf (τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών φυσικού αερίου)

Η γεώτρηση

Οι σεισμογραφικές ενδείξεις του τεμαχίου «5» έδειξαν χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν να φωτογραφίζουν ένα μεγάλο κοίτασμα, τύπου «Ζορ» (σ.σ. στην Αίγυπτο, που ανακαλύφθηκε το 2015 από την ΕΝΙ), ενώ και πηγές που μίλησαν στην «Κ» με γνώση της περιοχής αναφέρουν πως δυνητικά θα μπορούσε να βρεθεί ένα κοίτασμα ποσοτήτων 15-30 tcf (τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών φυσικού αερίου).

Η είδηση κυκλοφόρησε σε εξειδικευμένες εκδόσεις όπως το MEES (Middle East Energy Survey) το τελευταίο διάστημα αλλά και σε ιστοσελίδες που ασχολούνται, εξειδικευμένα, με τα ενεργειακά, με το υπουργείο Ενέργειας όμως να δείχνει συγκρατημένη αισιοδοξία – ωστόσο με πηγές να αναφέρουν στην «Κ» πως μια μεγάλη ανακάλυψη επανακαθορίζει δεδομένα.

Υπενθυμίζεται πως το 5ης γενιάς πλωτό γεωτρύπανο θα κατέβει στα περίπου 2.500 μέτρα εξερευνώντας την εγγύτερη στη λεκάνη του Ηρόδοτου περιοχή – ένα γεωμορφολογικό ανάγλυφο που σύμφωνα με ειδικούς που μίλησαν στην «Κ» επεκτείνει την περιοχή του λεγόμενου νοτιοδυτικού διαδρόμου που φτάνει μέχρι το Δέλτα του ποταμού Νείλου.

Καλά νέα από Αίγυπτο

Αξίζει να σημειωθεί πως το Valaris DS-9 αφίχθηκε στην κυπριακή ΑΟΖ από την αιγυπτιακή όπου τον περασμένο μήνα ολοκλήρωσε, πάλι για λογαριασμό της Exxon, επιτυχή γεώτρηση στον στόχο «Nefertari-1» όπου και βρέθηκε φυσικό αέριο ποσοτήτων 3-4 tcf. Η εν λόγω γεώτρηση επιβεβαιώνει πως το δυτικό άκρο της μεσογειακής λεκάνης –προέκταση του οποίου αποτελεί και το τεμάχιο «5» και το οποίο τα τελευταία χρόνια είχε μείνει ανεξερεύνητο– δείχνει να έχει προοπτικές. Τα καλά νέα από την Αίγυπτο συνεχίζονται δεδομένης και της πρόσφατης κρίσης που πέρασε λόγω της μείωσης της παραγωγής από το κοίτασμα «Ζορ».

Η Shell προχωράει με την 10η φάση ανάπτυξης του WDDM (West Delta Deep Marine) με ενσωμάτωση ακόμη τριών πηγαδιών παραγωγής φυσικού αερίου, ενώ και η BP ολοκλήρωσε τη γεώτρηση πλήρωσης στον στόχο «Raven». Η Chevron –που εξακολουθεί να βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την ΚΔ για το αναπτυξιακό πλάνο της «Αφροδίτης»– δεν κατόρθωσε ωστόσο να βρει κοίτασμα στη γεώτρηση επί του στόχου «Khendjer-1» στην Αίγυπτο, αφού τα αποτελέσματα της διερεύνησης δεν έδειξαν την ύπαρξη κοιτάσματος.

Υψηλές προσδοκίες

Δεδομένων των προσδοκιών για την εύρεση ενός μεγάλου κοιτάσματος επί του στόχου «Ηλέκτρα» και δη ενός κοιτάματος 30 tcf, δυνητικά μια τέτοια ανακάλυψη θα:

• Επανέφερε τον σχεδιασμό μονάδας υγροποίησης (τερματικού) στο Βασιλικό, ως προς τη διάσταση του κόστους αφού μια ανακάλυψη της τάξης των 30 tcf δικαιολογεί το κόστος κατασκευής που απορρίφθηκε στο παρελθόν για οικονομικούς λόγους και τη μη ανακάλυψη μεγάλων κοιτασμάτων και
• Επανακαθόριζε τις οδεύσεις φυσικού αερίου στην περιοχή –στον χρονικό άξονα 2026-2028– δεδομένου ότι η παραγωγή του «Ζορ» έχει προβλήματα λόγω υδάτων, με σαφές γεωπολιτικό αποτύπωμα για την Κυπριακή Δημοκρατία που καθίσταται, μετά την Αίγυπτο και το Ισραήλ, βασικός παίκτης αν ξαφνικά κληθεί να διαχειριστεί την παραγωγή ενός κοιτάσματος των 30 tcf.

Υπενθυμίζεται πως γεώτρηση θα υπάρξει –πάλι από την Exxon– επί του στόχου «Πήγασος» στο τεμάχιο «10» πτυχή που ολοκληρώνει την εικόνα των ποσοτήτων, 3,2 tcf, που βρέθηκαν στα πηγάδια «Γλαύκος» 1 και 2. Το Valaris DS-9 με το που περατώσει τη γεώτρηση στο τεμάχιο «5» θα προσεγγίσει το τεμάχιο «10» – εξού και η μεγάλη διάρκεια της Navtex που εξέδωσαν οι Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας την περασμένη Κυριακή. Η γεώτρηση στο «5» αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί, ωστόσο, πολύ νωρίτερα από τις 19 Ιουνίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιάννη Ιωάννου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση