ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η στροφή ΔΗΣΥ για το μνημόσυνο Γρίβα και η θέση της κυβέρνησης

Η θέσης της κυβέρνησης για την παρουσία στο μνημόσυνο και η έντονη κριτική του ΑΚΕΛ

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, πέρσι τέτοιο καιρό σήκωνε το γάντι σε όσους την επέκριναν για την απουσία της από το μνημόσυνο του Γεώργιου Γρίβα Διγενή δηλώνοντας ότι «δεν χρειαζόταν πιστοποιητικά πατριωτισμού από κανέναν». Μάλιστα δήλωνε συγκεκριμένα, «αρκετά με το αν θα πάμε η δεν θα πάμε στο μνημόσυνο του καθενός». Φέτος τα πράγματα ήταν αλλιώς, η ηγεσία του Δημοκρατικού Συναγερμού βρέθηκε σύσσωμη στο μνημόσυνο του αρχηγού της ΕΟΚΑ, με την κ. Δημητρίου μάλιστα να ηγείται και της πορείας προς το κρησφύγετο.

Η κίνηση του ΔΗΣΥ να βρεθεί μαζικά στο μνημόσυνο του Γρίβα μπορεί να ερμηνευθεί από πολλές σκοπιές. Τα νούμερα των εκλογών, αλλά και η προσπάθεια του κόμματος για επανασύνταξη και συσπείρωση για τις βουλευτικές του ’26 φαίνεται να αλλάζει την οπτική του σε τέτοια ζητήματα βάζοντας ψηλά στην ατζέντα την εθνική ταυτότητα, σε μια προσπάθεια να κρατήσει κοντά τους υποστηρικτές του κόμματος και να περιοριστεί η διαρροή ψήφων προς το ΕΛΑΜ. Το κόμμα πάντως σε χθεσινή του δημοσίευση για την παρουσία της ηγεσίας του στο μνημόσυνο έγραφε συγκεκριμένα, «τιμούμε τον Διγενή, τον Αρχηγό της ΕΟΚΑ, τους ήρωες μας, τους αγωνιστές και αγωνίστριες μας, που έγιναν η ψυχή του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα. Εμείς, οι επόμενες γενιές, μπορούμε με ψυχραιμία να συζητούμε για το παρελθόν, χωρίς να διαιωνίζουμε καταστάσεις που δίχασαν τον λαό μας».

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο ΔΗΣΥ, το ΕΛΑΜ, αλλά και η εκπροσώπηση εκ μέρους της κυβέρνησης (υφυπουργός Μετανάστευσης) δέχθηκαν έντονη κριτική από το ΑΚΕΛ για την παρουσία τους στο μνημόσυνο. Το κόμμα της Αριστεράς με ανακοίνωσή του ανέφερε ότι «κυβέρνηση Χριστοδουλίδη, Συναγερμός και ΕΛΑΜ υποκλίθηκαν και φέτος στον ολετήρα της πατρίδας μας, Γρίβα, τονίζοντας πως «η ετήσια σύναξη της δεξιάς και της ακροδεξιάς -στην παρουσία της κυβέρνησης- μόνο βάναυση πρόκληση αποτελεί σε βάρος της Ιστορίας και της Δημοκρατίας του τόπου μας».

Παράλληλα, το ΑΚΕΛ υπογράμμισε ότι η κ. Δημητρίου θα «θα έπρεπε τουλάχιστον να σεβαστεί ότι είναι και Πρόεδρος της Βουλής, η οποία με ψήφισμα της τον Δεκέμβρη του 2022 έχει ζητήσει "από όλους τους θεσμούς του κράτους να σέβονται τη μνήμη και τις πληγές του κυπριακού λαού και να απέχουν από εκδηλώσεις τιμής και ηρωοποίησης όλων όσοι στράφηκαν κατά της δημοκρατικής νομιμότητας και ειδικότερα του αρχηγού και μελών της ΕΟΚΑ Β΄ ή/και στελεχών της πραξικοπηματικής κυβέρνησης" και χαρακτήρισε τον Γρίβα "ανάξιο κάθε είδους τιμής από την πατρίδα"».

Το ΔΗΣΥ απάντησε στο ΑΚΕΛ τονίζοντας ότι «η μισαλλοδοξία και το μένος που εκφράζει το ΑΚΕΛ κάθε χρόνο τέτοια μέρα όταν τιμάται η μνήμη του Αρχηγού του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα Γεωργίου Γρίβα Διγενή, δυστυχώς επαναλήφθηκε και φέτος». Πρόσθεσε επίσης πως «αν κάποιοι όταν έπρεπε δεν διδάχθηκαν από την ιστορία και θέλουν μετ’ επιτάσεως να συνεχίζουν και σήμερα τους αφορισμούς και τον φανατισμό, όχι μόνο δεν θα τους ακολουθήσουμε αλλά θα τους αφήσουμε στην κρίση της κοινωνίας. Και είμαστε βέβαιοι ότι θα τους κρίνει, και πάλι, με τον πιο αυστηρό τρόπο».

Το ΕΛΑΜ στη δική του τοποθέτηση ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «Εθνομηδενιστές του ΑΚΕΛ συνεχίζουν να σπιλώνουν το όνομα του Στρατηγού Γεώργιου Γρίβα Διγενή για να ικανοποιήσουν το φανταστικό τους αφήγημα και να δικαιολογήσουν την ύπαρξη τους, παραχαράσσοντας την ιστορία».

Για την παρουσία της κυβέρνησης μίλησε ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Αντωνίου, στην εκπομπή του ΡΙΚ «Από μέρα σε μέρα». Ο κ. Αντωνίου δήλωσε ότι «η κυβέρνηση και η Πολιτεία τιμούν τον απελευθερωτικό αγώνα, με αυτή την ιδιότητα, τιμάται και ο αρχηγός. Εμείς βάζουμε τελεία εδώ γιατί οτιδήποτε άλλο λέγεται δημιουργεί ένταση. Η χώρα έχει ανάγκη από καταλλαγή, ούτε από εντάσεις, ούτε τίποτα άλλο».

Από πλευράς συγκυβέρνησης η ΕΔΕΚ θέλησε να ξεκαθαρίσει τη θέση της αναφέροντας ότι «οι πολιτειακοί θεσμοί δεν πρέπει να εκπροσωπούνται στο μνημόσυνο του Γεωργίου Γρίβα», σημειώνοντας παράλληλα πως παρά την προσφορά του στον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959, ήταν ακολούθως ο αρχηγός της ΕΟΚΑ Β´, παράνομης οργάνωσης που υπονόμευσε βίαια την κρατική υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την τότε νόμιμη κυβέρνηση και της οποίας τα στελέχη συμμετείχαν ενεργά στο προδοτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974, που άνοιξε τις πύλες για την τουρκική εισβολή και την κατοχή της πατρίδας μας».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση