ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η μεταρρύθμιση του οικογενειακού δικαίου στο μικροσκόπιο της Επ. Νομικών

Ο Νίκος Τορναρίτης, εξέφρασε την ελπίδα ότι τα νομοσχέδια θα τεθούν ενώπιον της Βουλής πριν από το τέλος της συγκεκριμένης Συνόδου, δηλαδή πριν από το κλείσιμο της Βουλής

ΚΥΠΕ

Η μεταρρύθμιση του οικογενειακού δικαίου τέθηκε στο μικροσκόπιο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, η οποία συνήλθε την Τετάρτη. Συγκεκριμένα, συζητήθηκαν ο περί της Δωδέκατης Τροποποίησης του Συντάγματος Νόμος του 2015 και ο περί Οικογενειακών Δικαστηρίων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2018. Τα άλλα δύο νομοσχέδια (Ο περί Απόπειρας Συνδιαλλαγής και Πνευματικής Λύσης του Γάμου (Τροποποιητικός) Νόμος του 2018 και οι περί Γάμου (Τροποποιητικοί) Νόμοι του 2015 και του 2018) δεν συζητήθηκαν γιατί απουσίαζε η αρμόδια υπάλληλος της Νομικής Υπηρεσίας η οποία τα επεξεργάστηκε.

Κατά τη συνεδρία της Επιτροπής, στη διάρκεια της οποίας υπήρξαν στιγμές ένταξης μεταξύ Βουλευτών και εκπροσώπων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, της Νομικής Υπηρεσίας και του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, συζητήθηκαν επίσης οι προδιαγραφές και η κατάρτιση που πρέπει να έχει ο Διαμεσολαβητής σε Οικογενειακές Διαφορές.

Ο Νίκος Τορναρίτης, Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών και Βουλευτής ΔΗΣΥ, εξέφρασε την ελπίδα ότι τα νομοσχέδια θα τεθούν ενώπιον της Βουλής πριν από το τέλος της συγκεκριμένης Συνόδου, δηλαδή πριν από το κλείσιμο της Βουλής.

Ερωτηθείς για το θέμα του διαμεσολαβητή σε οικογενειακές διαφορές, ο κ. Τορναρίτης εξήγησε ότι δεν έχει ξεκαθαρίσει, προσθέτοντας ότι καταγράφηκαν οι εισηγήσεις των Βουλευτών από τους εκπροσώπους του Υπουργείου Δικαιοσύνης, της Νομικής Υπηρεσίας και του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου. «Περιμένουμε τοποθέτηση σε σύντομο χρονικό διάστημα», σημείωσε, υποδεικνύοντας ότι «η οποιαδήποτε μεταρρύθμιση σχετίζεται με το οικογενειακό δίκαιο και την οικογένεια πρώτα και πάνω απ’ όλα πρέπει να είναι παιδοκεντρική».

Ο Άριστος Δαμιανού, Βουλευτής ΑΚΕΛ, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι αρκετές από τις εισηγήσεις του ΑΚΕΛ έχουν ενσωματωθεί στα αναθεωρημένα κείμενα, «πλην όμως υπάρχουν αρκετά ζητήματα» για τα οποία οι εισηγήσεις του κόμματος δεν έχουν υιοθετηθεί και για τα οποία το ΑΚΕΛ θα προβεί «σε πολύ σημαντικές τροπολογίες».

Ακόμη, ο κ. Δαμιανού υπογράμμισε την «πάγια και διαχρονική θέση αρχής του ΑΚΕΛ» πως «πρέπει να υπάρχει πλήρης διαχωρισμός κράτους και εκκλησίας σε ό,τι αφορά στο οικογενειακό δίκαιο».

Από την πλευρά του, ο Πανίκος Λεωνίδου, Βουλευτής ΔΗΚΟ, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υιοθέτηση από το Υπουργείο Δικαιοσύνης της πρότασής του, «με την οποία παρέχεται η δυνατότητα, καταθέτοντας την ίδια αίτηση, για οποιαδήποτε οικογενειακή διαφορά, να ξεκινά η διαδικασία και για άλλες οικογενειακές διαφορές, μεταξύ των ιδίων μερών». Συγκεκριμένα, όπως εξήγησε, εισηγήθηκε ότι, σε περίπτωση οικογενειακών διαφορών μεταξύ των συζύγων, με μια αίτηση ο ίδιος δικαστής μπορεί να ρυθμίζει άμεσα με προσωρινό διάταγμα τα τρία θέματα που αφορούν τη γονική μέριμνα, τη διατροφή και τη στέγη.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Λεωνίδου σημείωσε ότι η πλειονότητα των συναδέλφων του επικροτεί αυτές τις απόψεις αλλά αναμένεται απάντηση από το Ανώτατο Δικαστήριο γιατί αναφέρθηκε ότι χρειάζεται η άποψή του.

Επιπρόσθετα, ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ εξέφρασε τη θέση «ότι τα πράγματα δεν πρέπει να αλλάξουν εντελώς από το Οικογενειακό Δίκαιο. Εκείνο που θα μπορούσε να συζητήσουμε είναι το θέμα ανάληψης ευθύνης από τον οικείο Μητροπολίτη, για να προβεί σε συνδιαλλαγή μεταξύ των μερών».

Ανέφερε την πρότασή του για μείωση του χρόνου συνδιαλλαγής από τους τρεις μήνες σε έξι βδομάδες, ώστε να μην υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στην υποβολή αιτήματος διαζυγίου στα δικαστήρια, υποδεικνύοντας ότι πρέπει η Εκκλησία να έχει λόγο στην διαδικασία συνδιαλλαγής και των διαζυγίων στις περιπτώσεις εκκλησιαστικών γάμων. Είπε ακόμη ότι η Εκκλησία «τις περισσότερες φορές δεν ασκούσε αυτό το δικαίωμα τα τελευταία χρόνια», αλλά «το ασκεί σε κάποιο βαθμό».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Βουλή  |  ΔΗΣΥ  |  ΑΚΕΛ  |  ΔΗΚΟ  |  ΕΔΕΚ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση