ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η άτυπη τριμερής και η δύσκολη συνέχεια

Το γεύμα στις 15 Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη θα κρίνει πολλά στο Κυπριακό – Τα τρία δεδομένα που διαμορφώνονται

Του Γιάννη Ιωάννου

Του Γιάννη Ιωάννου

«Προσερχόμαστε σε αυτή την κοινή συνάντηση με εποικοδομητική διάθεση, με ειλικρινή πολιτική βούληση, πάντοτε εντός του συμφωνημένου πλαισίου, με στόχο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που έχουν διακοπεί, διασφαλίζοντας πάντοτε το κεκτημένο της προηγούμενης διαπραγματευτικής διαδικασίας. Ελπίζουμε η ίδια ειλικρινής πολιτική βούληση να υπάρχει και από την άλλη πλευρά και αυτή η κοινή συνάντηση να αποτελέσει το εφαλτήριο της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων». Με αυτή του τη δήλωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, συνόψισε όχι μόνο τα όσα ειπώθηκαν στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου της περασμένης Δευτέρας ενόψει της τριμερούς συνάντησης των δύο ηγετών, της Νέας Υόρκης, στις 15 Οκτωβρίου, αλλά και τις δυσκολίες στο να σταθεί το γεγονός η αφορμή για αναμόχλευση της κινητικότητας στο αδιέξοδο του Κυπριακού μετά από, σχεδόν, μια επταετία. Ο κ. Λετυμπιώτης ανέφερε ότι αυτή η κοινή συνάντηση «ήταν μια προσπάθεια δική μας από την πρώτη στιγμή. Ήταν κάτι το οποίο επιδιώκαμε και είναι κάτι το οποίο επιδιώκουμε». Θεωρούμε, συνέχισε, «ότι είναι το πρώτο αυτονόητο βήμα ο διάλογος, και αυτόν τον διάλογο που επιδιώκουμε, που επιθυμούμε, γιατί ακριβώς έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στην ορθότητα των θέσεών μας, αλλά και στα οφέλη που μπορούν να προκύψουν από την επίλυση του Κυπριακού, στη βάση πάντοτε του συμφωνημένου πλαισίου. Αυτό δηλαδή της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα», κατέληξε.

Άτυπο γεύμα

Ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ θα συναντηθούν ενώπιον του γενικού γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, την επόμενη Τρίτη στη Νέα Υόρκη, στην πρώτη ουσιαστικά τριμερή συνάντηση μεταξύ των με φόντο το Κυπριακό. Η συνάντηση θα έχει τον χαρακτήρα άτυπου δείπνου και κλείδωσε κατά τη διάρκεια του περιθωρίου της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ –με την τουρκοκυπριακή πλευρά ουσιαστικά να αποδέχεται την πραγματοποίησή της. Η σπουδή Τατάρ περί προληπτικής απόρριψης «ακόμη και να προσκληθεί σε τριμερή» προ εβδομάδων, τελικά κάμφθηκε και μετατράπηκε σε αναδίπλωση με τη στάση της Άγκυρας εδώ να προσαρμόζεται τακτικά και στις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για να πραγματοποιηθεί η εν λόγω συνάντηση. Η Άγκυρα, όπως αναφέρουν στην «Κ» καλά ενημερωμένες πηγές, άναψε τελικά το πράσινο φως προκειμένου ο Τουρκοκύπριος ηγέτης να παραστεί στη συνάντηση.

Δύσκολη συνέχεια

Παρά τη σημασία της τριμερούς συνάντησης –της πρώτης ουσιαστικά εξέλιξης στο Κυπριακό εδώ και πολύ καιρό– η πραγματοποίηση της δεν αποτελεί προϋπόθεση για άμεση επανέναρξη του διαλόγου στο Κυπριακό αλλά, ταυτόχρονα, αποτελεί και απαραίτητο, ενδιάμεσο στάδιο για να διαφανεί –κατεξοχήν και στο επίπεδο του ΟΗΕ– κατά πόσο υπάρχει περιθώριο κινητικότητας προς την κατεύθυνση της σταδιακής άρσης του αδιεξόδου. Τα δεδομένα που διαμορφώνονται παραμένουν τρία:

  • To πώς θα κινηθεί ο Τατάρ, που αναμένεται να προσέλθει στην τριμερή συνάντηση επιμένοντας στο αφήγημα της κυριαρχικής ισότητας και της λύσης δύο κρατών. Στη Νέα Υόρκη θα διαφανεί αν ο ίδιος -και η Άγκυρα κατ’ επέκταση- θα κινηθεί με τακτική διάθεση ή θα προσέλθει με καθαρή πρόθεση υποβάθμισης της συνάντησης.
  • Στο τι μεθοδολογία θα ακολουθήσει ο ίδιος ο γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, προκειμένου να γεφυρώσει το χάσμα των εκ διαμέτρου αντίθετων αφετηριακών θέσεων των δύο πλευρών -μεθοδολογία που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό και στην έκθεση της προσωπικής απεσταλμένης του γ.γ., Μαρία Άνχελα Ολγκίν-Κουεγιάρ και
  • Στο αν η τριμερής -ανεξαρτήτως αποτελέσματος- δίνει ή όχι το tempo για τη συνέχεια των εξελίξεων. Ήτοι, αν κριθεί επιτυχής ανοίγει τον δρόμο για μια διεθνή διάσκεψη για το Κυπριακό; Αν αποτύχει κηρύττεται αδιέξοδο ή το Κυπριακό μπαίνει ξανά στον πάγο χωρίς ωστόσο να κηρυχθεί αυτό το «τέλος»;

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αναχωρεί για τη Νέα Υόρκη στις 14 Οκτωβρίου από το Λονδίνο, όπου θα συναντηθεί με τον Βρετανό πρωθυπουργό, ενώ το δείπνο στις 15 του μηνός είναι προγραμματισμένο για τις 19.00 τοπική ώρα (02.00 ώρα Κύπρου) σε χώρο εντός του κτηρίου των Ηνωμένων Εθνών. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, στο δείπνο θα παρακαθήσουν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο κ. Τατάρ και ο γ.γ. των ΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Στηρίζουν ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ

Ο Πρόεδρος θα παραβρεθεί στη Νέα Υόρκη με την, επί της αρχής, στήριξη των δύο μεγάλων κομμάτων προς την κατεύθυνση επανεκκίνησης του διαλόγου στο Κυπριακό. Ο ΔΗΣΥ, με ανακοίνωσή του το μεσημέρι της Δευτέρας, στηρίζει πλήρως τις προσπάθειες της κυβέρνησης για άρση του αδιεξόδου, ενώ και το ΑΚΕΛ έχει εκφραστεί θετικά προτείνοντας, προ ημερών, και «σημεία» για την υποβοήθηση της διαδικασίας. Κατά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, σύμφωνα με πληροφορίες, οι πολιτικοί ηγέτες ανέφεραν ότι η συνάντηση αυτή (τριμερής) είναι μια πολύ θετική εξέλιξη, ενώ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης αναλύθηκε εκτενώς και το πώς τα πράγματα κατέληξαν στην 15η Οκτωβρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιάννη Ιωάννου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση