ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Για όσα ο Πρόεδρος δεν έκανε απολογισμό

Απέφυγε να απαντήσει στους ατυχείς διορισμούς του, το ζήτημα της αξιοπιστίας και να πει mea culpa

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Πλαισιωμένος από το υπουργικό του συμβούλιο και μέσω 24 σελίδων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρουσίασε το πρόγραμμα και τις δράσεις της κυβέρνησης από την πρώτη μέρα εκλογής του μέχρι και σήμερα. Ήταν μία δέσμευση που έλαβε προεκλογικά ότι θα λογοδοτήσει για τις πρώτες 100 μέρες διακυβέρνησής του, απέναντι στους πολίτες που τον εξέλεξαν. Και η αλήθεια είναι πως προχώρησε σε μία λεπτομερή παρουσίαση της μέχρι τώρα πορείας κάθε υπουργείου ξεχωριστά. Είδηση αποτέλεσε η εξαγγελία αύξησης κατά 5% του επιδόματος χαμηλοσυνταξιούχων με αναδρομική ισχύ από την 1η Ιουνίου του 2023, η υλοποίηση του Park&Ride στους χώρους στάθμευσης του ΓΣΠ, ο διορισμός υφυπουργού παρά τω Προέδρω με αρμοδιότητα τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις το επόμενο διάστημα αλλά και η συνάντηση που είχε με Τ/κ.

Η σκιά των διορισμών

Η μεγάλη σκιά ωστόσο της μέχρι τώρα πορείας της διακυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη ήταν οι ατυχείς διορισμοί αλλά και όσα εκτυλίχθηκαν πριν από τη σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου, με τα κόμματα να βάζουν βέτο και να πιέζουν για τον διορισμό δικών τους προσώπων. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε συγκεκριμένη αναφορά επί του ζητήματος περιοριζόμενος στα περί αστοχιών και παραλείψεων αλλά και την παρουσίαση της σύστασης γραμματείας μηχανισμού παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου, τη σύσταση μονάδας εσωτερικού ελέγχου στην προεδρία της Δημοκρατίας και την ετοιμασία νομοσχεδίου για τους συμβούλους-συνεργάτες των μελών της κυβέρνησης. Δεν ένιωσε την ανάγκη να πει mea culpa-έστω και αν ρωτήθηκε- για όσα εκτυλίχθηκαν με τους διορισμούς που έπληξαν την εικόνα της κυβέρνησης, σημειώνοντας ωστόσο πως αν χρειαστεί να πει mea culpa θα το κάνει στη συνέχεια.

Μία εποικοδομητική ασάφεια

Η «Κ» πάντως κάλεσε τον Νίκο Χριστοδουλίδη να απαντήσει για την ενίσχυση της αίσθησης της κοινωνίας ότι το «νέο πάλιωσε νωρίς» όχι μόνο γιατί εκτυλίχθηκε οργιώδες παρασκήνιο κομματικής συνδιαλλαγής για τη σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου, τη στιγμή που δεσμευόταν για τον διορισμό νέων, ακομμάτιστων Κύπριων πετυχημένων του εξωτερικού. Κλήθηκε από την «Κ» να απαντήσει για το αν αποτελεί συνέχιση του παλιού, δεδομένου ότι ενώ δεσμεύτηκε να πατάξει τη διαπλοκή και να ενισχύσει την αξιοκρατία, διόρισε στο Προεδρικό συγγενικό του κύκλο και προχώρησε στις αστοχίες τον διορισμών συνεργατών. Απέφυγε ωστόσο να απαντήσει επί της ουσίας, σημειώνοντας πως αν υπήρχε κομματική συνδιαλλαγή, τότε τα κόμματα που στήριξαν την υποψηφιότητά του θα τον στήριζαν και τώρα στη Βουλή. Σε ό,τι αφορά τα θέματα των συνεργατών ανέφερε πως όταν ανέλαβε, η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη κινήθηκε στο υφιστάμενο πλαίσιο. «Είναι η πρώτη φορά που έγινε συγκεκριμένη πρόταση που διέπει τους διορισμούς» ανέφερε.

Ο ίδιος φρόντισε να συγκρίνει την περίπτωση των δικών του συνεργατών με αυτή της Προέδρου της Βουλής Αννίτας Δημητρίου, η οποία εργοδότησε φοιτητή. Όπως είπε «στην δική μας περίπτωση δεν δημιουργείται η οποιαδήποτε σχέση ούτως ώστε να δημιουργούνται φαινόμενα δημοσιοϋπαλληλικά που παρουσιάστηκαν το περασμένο διάστημα». Δεν σχολίασε όμως πως ο ίδιος που επικαλείτο το νέο και το διαφορετικό μπήκε στην πεπατημένη των προηγούμενων που διόριζαν πρόσωπα που δεν πληρούν τα κριτήρια.

Η εμπλοκή και η επιπλοκή

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί πως όταν ο Πρόεδρος κλήθηκε να τοποθετηθεί για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, σημείωσε πως επαναξιολόγηση του έργου και κατ’ επέκταση εξέταση της δράσης των υπουργών θα γίνει τον προσεχή Σεπτέμβριο, κάτι άλλωστε που αποκάλυψε σε συνέντευξή της στην «Κ» η υφυπουργός παρά τω Προέδρω Ειρήνη Πική.

Σε ό,τι αφορά την πρόταση για ενεργότερη εμπλοκή της Ε.Ε. στο Κυπριακό, ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε πως υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις και δράσεις με ιδιαίτερη έμφαση το να δοθούν κίνητρα στην Τουρκία μέσω των ευρωπαϊκών σχέσεων. Αν και έκανε εκτενή αναφορά στις μέχρι τώρα επαφές που είχε με Ευρωπαίους αξιωματούχους και ηγέτες άλλων κρατών μελών, δεν ανέφερε τις επαφές ή την επικοινωνία που ενδεχομένως να είχε με τον γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών αλλά και αν υπάρχει συγκεκριμένο πλάνο για σύσφιξη των σχέσεων με τους Τ/κ. Ξεκαθάρισε πως είναι έτοιμος να συνεχίσει από εκεί που σταμάτησαν στο Κραν Μοντανά, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως δεν συμφωνεί πλήρως με τα έξι σημεία του Πλαισίου Γκουτέρες. Δεν εξήγησε βεβαίως ποιο το πλάνο για να σταματήσουν τα έργα στο Βαρώσι, για ποιο λόγο η Λευκωσία έχει εναποθέσει όλες της τις ελπίδες στην εμπλοκή της Ε.Ε. ή αν υπάρχει κάποια αλλαγή αξιοπιστίας της υφιστάμενης κυβέρνησης στο ευρωπαϊκό προσκήνιο σε σχέση με την κυβέρνηση Αναστασιάδη που να δικαιολογεί όλη αυτή την αισιοδοξία.

Στα θετικά της κυβέρνησης εμπίπτει σίγουρα η υλοποίηση της ΑΤΑ από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Παναγιώτου, αν και υπάρχουν ήδη επικρίσεις ότι ευνοούνται οι υψηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι σε σχέση με τους χαμηλόμισθους, το πρόγραμμα ΚΤΙΖΩ του υπουργού Εσωτερικών Κωνσταντίνου Ιωάννου, η κατάργηση του καθεστώτος αγοράς υπηρεσιών από το υπουργείο Παιδείας αλλά και η δημιουργία του υφυπουργείου Μετανάστευσης. Μένει να φανεί αν αυτό το υπουργείο καταφέρει να έχει μία αποτελεσματική και παράλληλα ανθρώπινη προσέγγιση στο όλο ζήτημα ή αν θα αποτελέσει συνέχιση της πολιτικής Νίκου Νουρή την οποία εξήρε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Στο διά ταύτα: οι 100 πρώτες μέρες διακυβέρνησης δεν είναι αρκετές για να κρίνουν το έργο μιας κυβέρνησης. Χρειάζεται χρόνος για να βρει μία κυβέρνηση τα πατήματά της αλλά και να παρουσιάσει έργο με ουσία. Είναι θετικό αν ο συχνός απολογισμός του Προέδρου προς τους πολίτες οδηγεί στη λογοδοσία, στη διαφάνεια. Είναι θετικό και αν ο Πρόεδρος είναι έτοιμος σε αυτό το πλαίσιο της λογοδοσίας να απαντήσει δύσκολες ερωτήσεις ή αν θα περιορίζεται στην εικόνα και τις εξαγγελίες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση