ΚΥΠΕ
Την αμέριστη συμπαράσταση και στήριξη της Βουλής των Αντιπροσώπων στον λαό της Ουκρανίας, ο οποίος βιώνει όσα βίωσε ο κυπριακός λαός, ως αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής και κατοχής της Κύπρου, εξέφρασε η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου κατά την 16η Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων των Μικρών Κρατών Ευρώπης, την οποία φιλοξένησε το Κοινοβούλιο του Λουξεμβούργου, μεταξύ 18 και 20 Ιουνίου 2023.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, κατά την τρίτη ενότητα της Διάσκεψης, στην οποία συμμετείχαν τα Κοινοβούλια του Αγίου Μαρίνου, της Ανδόρας, της Ισλανδίας, της Κύπρου, του Λιχτενστάιν, του Λουξεμβούργου, της Μάλτας, του Μαυροβουνίου και του Μονακό, συζητήθηκε ο ρόλος των κοινοβουλίων στην αντιμετώπιση νέων προκλήσεων που απειλούν τους δημοκρατικούς θεσμούς, στην παρουσία του πρώτου Αντιπροέδρου του Κοινοβουλίου της Ουκρανίας, Oleksandr Korniyenko.
Η κ. Δημητρίου τόνισε ότι η καταδίκη κάθε παραβίασης του διεθνούς δικαίου αποτελεί ευθύνη όλων, σημειώνοντας ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία απειλεί τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και τη δημοκρατία ευρύτερα.
Περαιτέρω, η κ. Δημητρίου αναφέρθηκε στην ανάγκη τα κοινοβούλια να επανακτήσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών και των νέων ειδικότερα, εφαρμόζοντας δράσεις που να προσανατολίζονται στην επικοινωνία και ενημέρωση και εξέφρασε την ανάγκη διάδρασης με την ακαδημαϊκή και επιστημονική κοινότητα, που θα προσδώσει νέα δυναμική στο κοινοβουλευτικό έργο.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, η Διάσκεψη ολοκληρώθηκε με την υιοθέτηση ομόφωνα Κοινής Δήλωσης, στην οποία περιλήφθηκαν εισηγήσεις οι οποίες υποβλήθηκαν από την Πρόεδρο της Βουλής, μεταξύ άλλων για την ανάγκη καταδίκης χωρίς εξαίρεση κάθε παραβίασης του διεθνούς δικαίου, για τη σημασία επίδειξης συνεχούς αλληλεγγύης προς τον ουκρανικό λαό, με έμφαση στις γυναίκες και τα παιδιά, όπως και εισήγηση για την ανάπτυξη εκ μέρους των Κοινοβουλίων δράσεων και προγραμμάτων με τα οποία οι νέοι θα έχουν την ευκαιρία να εμπλακούν πιο ενεργά στο πολιτικό γίγνεσθαι και να γνωρίσουν την λειτουργία των θεσμών, με στόχο τη μείωση των δημοκρατικών ελλειμμάτων.
Αναφέρεται ότι στην Κοινή Δήλωση έγινε δεκτή και περιλήφθηκε εισήγηση της Προέδρου της Βουλής για την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών για ενιαία δράση με σκοπό την προστασία των γυναικών, των νέων, αλλά και των ιδίων των προσώπων που εμπλέκονται στην πολιτική, από τις ασύστολες επιθέσεις που δέχονται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Υιοθετήθηκαν επίσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση, σημαντικές προτάσεις της Προέδρου της Βουλής για την ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών μεταξύ των μικρών κρατών της Ευρώπης στον τομέα του τουρισμού, όπως και για την καθίδρυση ενός άτυπου δικτύου συνεργασίας σε διοικητικό επίπεδο, μεταξύ των Κοινοβουλίων των Μικρών Κρατών Ευρώπης, σχετικά με θέματα κυβερνοασφάλειας, ζήτημα το οποίο απασχολεί ιδιαίτερα όλα τα κράτη στην παρούσα φάση.