Της Μαρίνας Οικονομίδου
«Η αδιαφορία είναι ο αντίπαλος στην πορεία ανάκαμψης της χώρας και της προοπτικής λύσης του κυπριακού. Γι αυτό και θέλω να τονίσω ότι την ερχόμενη Κυριακή καμία ψήφος δεν πρέπει να πάει χαμένη. Ούτε στην αποχή ούτε σε κανέναν άλλο» είπε την Τρίτη το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ζητώντας ισχυρή εντολή.
Ακολούθησε βεβαίως και η δήλωση του προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ο οποίος έκανε έκκληση στο συναγερμικό ακροατήριο να ψηφίσει και την πρώτη και την δεύτερη Κυριακή Νίκο Αναστασιάδη.
Τι οδήγησε Προεδρικό και Πινδάρου να στείλουν συντεταγμένα και μεθοδευμένα ένα μήνυμα συσπείρωσης; Λίγο η κακή παρουσία του Νίκου Αναστασιάδη στην τηλεμαχία της Δευτέρας αλλά κυρίως η αντίληψη στο επιτελείο πως ο εφησυχασμός και εν πολλοίς η ψήφος τακτικής μπορεί να καταστεί επικίνδυνη για την υποψηφιότητα Αναστασιάδη, κινητοποίησε πλήρως το επιτελείο να στείλει κάλεσμα ισχυρής εντολής.
Στόχος σε Προεδρικό και Πινδάρου ένα ποσοστό που θα σφραγίσει από την πρώτη Κυριακή τη δυναμική επανεκλογής του Νίκου Αναστασιάδη επισκιάζοντας τις όποιες συνεργασίες προκύψουν στον β’ γύρο.
Οι σημειώσεις
Η παρουσία του Προέδρου το βράδυ της Δευτέρας στην τηλεμαχία, όχι μόνο δεν ικανοποίησε τον πρόεδρο και το επιτελείο του, αλλά σήμανε συναγερμό ότι το σύνδρομο του φαβορί από το οποίο διακατέχεται επιτελείο και υποψήφιος, ενδεχομένως να καταστεί παγίδα το βράδυ των εκλογών.
Όπως επισημαίνουν πολιτικοί κύκλοι, αν και δεν υπέπεσε σε ατόπημα που ενδεχομένως να στοιχίσει στη δυναμική της υποψηφιότητάς του, το ξεφύλλισμα των σημειώσεών του αλλά και το συνοφρυωμένο του ύφος δεν ήταν ο,τι καλύτερο επικοινωνιακά.
Θύμισε μάλιστα σε κάποιους την ιστορική τηλεμαχία Νίξον- Κένεντι ενώ ο στενός περίγυρος θυμήθηκε την περίπτωση του Γιώργου Βασιλείου που από απόλυτο φαβορί «έμεινε από βενζίνη». Αυτό φαίνεται να αντιλήφθηκε την υστάτη ο Νίκος Αναστασιάδης και εδώ μάλλον οφείλεται η κινητοποίησή του και το κάλεσμα για ισχυρή εντολή από την πρώτη Κυριακή.
«Ένα ψηλό ποσοστό στον α’ γύρο των εκλογών είναι η απάντηση στις επικίνδυνες συνταγές για τη σταθερότητα της χώρας. Ψηλό ποσοστό στον α’ γύρο διασφαλίζει την επιτυχία στον β’ γύρο, έναντι οποιουδήποτε αντιπάλου. Γι’ αυτό και θέλω να ζητήσω όσο πιο ξεκάθαρα μπορώ ισχυρή εντολή από την πρώτη Κυριακή» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η στρατηγική ψήφος
Δεν είναι όμως μόνο ο εφησυχασμός υποψηφίου επιτελείου και ψηφοφόρων. Στους συναγερμικούς και όχι μόνο χώρους υπάρχει εδώ και καιρό ανησυχία για το ενδεχόμενο ψήφου τακτικής.
Οι δημοσκοπήσεις που διενεργούνται το τελευταίο διάστημα τόσο στο Προεδρικό όσο και αυτές που παρουσιάζονται στα ΜΜΕ, κατέδειξαν από νωρίς ένα ανησυχητικό για την υποψηφιότητα Αναστασιάδη δείγμα: ότι ένα μικρό μεν αλλά σημαντικό ποσοστό του συναγερμικού ακροατηρίου, επιλέγει την πρώτη Κυριακή να στηρίξει την υποψηφιότητα του Σταύρου Μαλά, ενώ ένα άλλο ποσοστό την υποψηφιότητα του Νικόλα Παπαδόπουλου. Μία ψήφος εν πολλοίς στρατηγική.
Από τη μία οι οπαδοί της λύσης, οι οποίοι βλέπουν με καχυποψία τον Νικόλα Παπαδόπουλο και τους χειρισμούς του στο κυπριακό, θέλουν να διασφαλίσουν ψηφίζοντας Σταύρο Μαλά, τον αποκλεισμό του ΔΗΚΟϊκού Προέδρου από τον β’ γύρο και το ενδεχόμενο εκλογής του.
Από την άλλη, συναγερμικοί ψηφοφόροι οι οποίοι βλέπουν με καχυποψία την επάνοδο της Αριστεράς στην εξουσία και τους όποιους χειρισμούς τους στην οικονομία, προτιμούν στον πρώτο γύρο να στηρίξουν Νικόλα Παπαδόπουλο θεωρώντας πως αυτό θα σφραγίσει τη σταθερότητα στην οικονομία.
Όπως επισημαίνουν πολιτικοί κύκλοι, αν και αυτή η τάση διαφάνηκε από νωρίς, ιδιαίτερα σε ο,τι αφορά την τάση υπέρ της υποψηφιότητας του Σταύρου Μαλά, υπήρξαν χαμηλά αντανακλαστικά από το επιτελείο για την αποφυγή των διαρροών. Πλέον, ωστόσο και ιδιαίτερα στην τελική ευθεία θεωρείται επιβεβλημένη η όσο το δυνατό μεγαλύτερη συσπείρωση.
Μία συσπείρωση που θα διασφαλίσει διψήφιο ποσοστό διαφοράς από τον δεύτερο και θα προκαταβάλει εν πολλοίς το παιχνίδι και το αποτέλεσμα για την δεύτερη Κυριακή. Στο πλαίσιο αυτό το επιτελείο του Νίκου Αναστασιάδη κινητοποίησε το συναγερμικό ακροατήριο.
Το βράδυ της Τρίτης στο Φιλοξένια, έγινε μία προσπάθεια οργάνωσης των εθελοντών συναγερμικών οι οποίοι και θα βοηθήσουν στην διοργάνωση αλλά και στην όσο δυνατόν περισσότερη προσέλευση ψηφοφόρων κατά τη διεξαγωγή των εκλογών.