Της Οριάνας Παπαντωνίου
Οι στόχοι των κομμάτων και οι πιθανοί διεκδικητές Με τους ίδιους βασικούς παίχτες του 2019 φαίνεται πως θα οδηγηθούν τα κόμματα στις ευρωεκλογές του 2024, για τις έξι θέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που αντιστοιχούν στην Κύπρο. ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ θα κινηθούν έχοντας ως βασικό στόχο να πλησιάσουν –αν και δύσκολο– τα ποσοστά που έλαβαν πριν από μια πενταετία στην αντίστοιχη εκλογική διαδικασία. Το ΔΗΣΥ είναι το κόμμα με τους περισσότερους μέχρι στιγμής εν δυνάμει υποψήφιους, μιας και το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται είναι μεγάλο και αναμένεται μάλιστα πως η λίστα ονομάτων θα μεγαλώσει καθώς πλησιάζει ο Ιούνιος. Στο ΑΚΕΛ στόχος είναι ένα ισχυρό και αντιπροσωπευτικό ψηφοδέλτιο που θα συμβάλει στη διατήρηση των δύο θέσεων εντός της Ευρωβουλής ενώ στο ΔΗΚΟ υπάρχουν και οι φωνές που μιλούν για την ανάγκη ανοίγματος στην κοινωνία και συνεργασίας με προσωπικότητες.
Οι πρώτες της Αννίτας
Το ΔΗΣΥ είναι το κόμμα με τους περισσότερους μέχρι στιγμής εν δυνάμει υποψήφιους, μιας και το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται είναι μεγάλο και αναμένεται μάλιστα πως η λίστα ονομάτων θα μεγαλώσει καθώς πλησιάζει ο Ιούνιος.
Ο ευρωβουλευτής Λουκάς Φουρλάς, όπως και ο ίδιος δηλώνει, θα επαναδιεκδικήσει την παραμονή του στο Ευρωκοινοβούλιο. Όπως διαφαίνεται έχει τη στήριξη τόσο της ηγεσίας του κόμματος όσο και της πλειοψηφίας των μελών, μιας και πέρα από το έργο που παράγει εντός Ευρωκοινοβουλίου κατάφερε με τη στάση που κράτησε να βγει αλώβητος από τις εσωκομματικές αντιπαραθέσεις.
Την παραμονή της στο Ευρωκοινοβούλιο, στη θέση του Λευτέρη Χριστοφόρου μετά τον διορισμό του στο Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριου τον Νοέμβριο του 2022 θα επαναδιεκδικήσει και η Ελένη Σταύρου.
Ενδιαφέρον για διεκδίκηση μιας θέσης στο Ευρωκοινοβούλιο αναμένεται να υπάρξει και από τον Μάριο Πελεκάνο, ενός εκ των αντιπροέδρων του ΔΗΣΥ. Αν και δέχτηκε σθεναρή πίεση να παραμείνει εντός και να τρέξει για τη δημαρχία Στροβόλου, ο ίδιος επιλέγει Στρασβούργο και λέει όχι, προς το παρόν, στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Στο ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ για τις ευρωεκλογές, όπως όλα δείχνουν, θα ενταχθεί και ο βουλευτής Κυριάκος Χατζηγιάννης. Μάλιστα, ήδη μεταξύ των μελών της κοινοβουλευτικής επιτροπής Ενέργειας της οποίας προεδρεύει ο κ. Χατζηγιάννης άρχισαν τα πειράγματα, και με αρκετή δόση χιούμορ έχει στηθεί ομάδα στήριξής του ώστε να εκλεγεί στην ευρωβουλή και να υπάρξει νέος πρόεδρος στην επιτροπή.
Εκδήλωση ενδιαφέροντος υπάρχει και από τον πρώην υπουργό Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα όπως ο ίδιος δήλωσε στο ραδιόφωνο του Πολίτη και την Κατερίνα Ηλιάδη, παραδεχόμενος μάλιστα ότι άρχισε να εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση.
Στη λίστα των ενδιαφερομένων εντάσσεται και ο Χρίστος Αγγελίδης, ενώ ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα είναι υποψήφιος ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Νίκος Τορναρίτης, παρά τις πιέσεις που δέχεται από ηγετικά στελέχη αλλά και από τους υποστηρικτές του. Φαίνεται πως θα λάβει την απόφασή του λίγο πριν κλείσει το ψηφοδέλτιο, αν και όλα γέρνουν προς τη μη συμμετοχή του.
Στο μεταξύ δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει και το θέμα του κατ’ επιλογήν υποψηφίου και αν τελικά θα συνεχιστεί αυτή η τακτική από πλευράς ΔΗΣΥ. Μερίδα της βάσης έχει έντονη άποψη πως ο θεσμός του αριστίνδην πρέπει πλέον να τερματιστεί και μάλιστα το θέμα είχε τεθεί και στην Αννίτα Δημητρίου κατά την περίοδο των εσωκομματικών εκλογών. Στην περίπτωση πάντως που θα παραμείνει σε ισχύ, η πρόεδρος του κόμματος φέρεται να προσανατολίζεται προς γυναίκα υποψήφια, αν και όπως διαμηνύεται τα κριτήρια δεν είναι ούτε τα ηλικιακά, ούτε φύλου, αλλά η όσο το δυνατή καλύτερη εκπροσώπηση του ΔΗΣΥ και της Κύπρου στο Ευρωκοινοβούλιο.
Γι’ αυτό και οι τελικές επιλογές –δεν αποκλείεται να υπάρχει και ψηφοφορία σε περίπτωση περισσότερων υποψηφίων– θα έχουν ως στόχο ένα ψηφοδέλτιο με σαφή προσανατολισμό, αποτελούμενο από υποψήφιους που ακολουθούν ορθές πολιτικές, στηριζόμενες στις αρχές του κόμματος. Παράλληλα, το ψηφοδέλτιο θα πρέπει να έχει δυναμική ώστε να ενισχύσει ακόμη περισσότερο την προσπάθεια της νέας ηγεσία του ΔΗΣΥ να κρατήσει τα ποσοστά του κόμματος στα αντίστοιχα των ευρωεκλογών του 2019, μιας και είναι η πρώτη εκλογική αναμέτρηση της Αννίτα Δημητρίου και της νέας ηγετικής πυραμίδας, εν μέσω μάλιστα αμφισβητήσεων από στελέχη του κόμματος.
Στόχος οι δύο θέσεις
Στο ΑΚΕΛ, αν και το θέμα δεν έχει συζητηθεί ακόμη σε επίπεδο Γραμματείας, το σκηνικό σε ό,τι αφορά τις ευρωεκλογές μοιάζει να είναι πιο ξεκάθαρο. Στόχος, ένα ισχυρό και αντιπροσωπευτικό ψηφοδέλτιο που θα συμβάλει στη διατήρηση των δύο θέσεων εντός της Ευρωβουλής, με τη συμμετοχή τόσο κομματικών στελεχών όσο και ανθρώπων της ευρύτερης Αριστεράς. Επιδίωξη στο ψηφοδέλτιο, να συνεχίσει η παρουσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας όπως και να υπάρχει ίση εκπροσώπηση αντρών και γυναικών.
Μέχρι τώρα δεδομένη θεωρείται η επαναδιεκδίκηση και η στήριξη από το κόμμα του νυν ευρωβουλευτή Γιώργου Γεωργίου, ενώ, όπως όλα δείχνουν, το δεύτερο όνομα στο ψηφοδέλτιο που θα κλειδώσει είναι του επίσης ευρωβουλευτή Νιαζί Κιζιλγιουρέκ.
Το κόμμα αναμένεται να προσεγγίσει και πρόσωπα της ευρύτερης Αριστεράς με την προϋπόθεση ότι οι θέσεις τους δεν αποκλίνουν από την ξεκάθαρη, όπως σημειώνεται, στάση του κόμματος έναντι των ευρωπαϊκών ζητημάτων. Στο ψηφοδέλτιο επιδιώκεται να υπάρχει και η εκπροσώπηση της νέας γενιάς, ενώ προσέγγιση θα γίνει και σε γυναίκες που εργάζονται στον τομέα της Επιστήμης, της Τεχνολογίας και της Έρευνας. Πάντως, όπως όλα δείχνουν, στο ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ για τις ευρωεκλογές δεν θα περιλαμβάνονται ονόματα στελεχών της πρώτης γραμμής όπως ο Γιώργος Λουκαΐδης και ο Άριστος Δαμιανού που μπορεί να συμπληρώνουν τρεις θητείες στη βουλή, ωστόσο, δεν θα διεκδικήσουν μία θέση στο Ευρωκοινοβούλιο, ενώ ας σημειωθεί ότι υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο εξαίρεσης για διεκδίκηση τέταρτης θητείας.
Πρωταρχικός στόχος του κόμματος είναι να εξασφαλιστούν οι δύο έδρες με ένα ποσοστό που θα κυμανθεί λίγο πάνω από το 22,34% που έλαβε στις τελευταίες βουλευτικές, μιας και το 27,49% των ευρωεκλογών του 2019 θεωρείται απομακρυσμένος στόχος.
Κάτι λιγότερο, που θα σημαίνει και απώλεια μιας έδρας, θα θεωρηθεί ήττα και εκλογική αποτυχία του γ.γ. του κόμματος Στέφανου Στεφάνου, που ως νέος ηγέτης θέλει να πάει στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές κρατώντας το θετικό πρόσημο που έχει ήδη αποκομίσει από τις προεδρικές του 2023.
Με την παρουσίαση του ψηφοδελτίου για τις ευρωεκλογές το ΑΚΕΛ στέλνει το μήνυμα πως θα παρουσιάσει και μια σειρά από θέσεις σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον ρόλο της Κύπρου ως κράτους-μέλους, του βασικούς άξονες στους οποίους πρέπει να κινηθεί αλλά και το έργο των ευρωβουλευτών, τονίζοντας την καλή δουλειά που έγινε μέχρι σήμερα.
Ανάγκη στην κοινωνία
Στο ΔΗΚΟ επίσης αυτή την ώρα δίνεται προτεραιότητα στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης, μιας και είναι μεγάλος ο όγκος των νέων πληροφοριών, ωστόσο άρχισαν να συζητούνται ονόματα τα οποία θα στελεχώσουν το ψηφοδέλτιο για τις ευρωεκλογές. Αν και το κόμμα δεν αποκλείει οποιαδήποτε συνεργασία και δηλώνει ανοιχτό σε συζητήσεις, ωστόσο δεν φαίνεται να αναλαμβάνει οποιαδήποτε πρωτοβουλία. Εντός του ΔΗΚΟ υπάρχουν και οι φωνές που μιλούν για την ανάγκη ανοίγματος στην κοινωνία και συνεργασίας με προσωπικότητες, σημειώνοντας πως δεν θα πρέπει να επαναληφθεί το φαινόμενο της ευκαιριακής συνεργασίας που παρατηρήθηκε στις ευρωεκλογές του 2019 με το Κίνημα Αλληλεγγύης και την Ελένη Θεοχάρους, αλλά να δημιουργηθούν οι συγκυρίες για την προσέλκυση προσωπικοτήτων, οι οποίες στην πορεία θα αξιοποιηθούν περαιτέρω.
Μάλιστα, σημειώνεται πως θα πρέπει να γίνει προσέγγιση και προσωπικοτήτων ανέντακτων που βρέθηκαν στο πλευρό του ΔΗΚΟ κατά την περίοδο των προεδρικών, εκφράζοντας την υποστήριξή τους στην υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη.
Ο ευρωβουλευτής του κόμματος Κώστας Μαυρίδης θα διεκδικήσει άλλη μια θητεία. Μια πρόθεση την οποία εξέφρασε και κατά την περίοδο των εσωκομματικών εκλογών λέγοντας πως δεν θα διεκδικήσει κάποια θέση, μιας και ο ίδιος είναι αφοσιωμένος στα καθήκοντα και τις αυξημένες απαιτήσεις τού ευρωβουλευτή.
Μεγάλες πιθανότητες στο ψηφοδέλτιο του ΔΗΚΟ υπάρχουν να συμπεριληφθεί και ο τέως γενικός γραμματέας του κόμματος και νυν ειδικός σύμβουλος του Νικόλα Παπαδόπουλου, Άθως Αντωνιάδης. Όπως ακούγεται είναι ένα σενάριο που ο ίδιος το συζητά σοβαρά, ενώ θα λάβει την τελική του απόφαση σύντομα, ανεξαρτήτως ποιοι θα είναι οι άλλοι πέντε στο ψηφοδέλτιο.
Το ενδεχόμενο να είναι υποψήφια και σε αυτές τις ευρωεκλογές δεν αποκλείει το μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος και διευθύντρια του Γραφείου Τύπου Κατερίνα Χριστοφίδου, αφού πρώτα συζητήσει το θέμα με τα αρμόδια κομματικά όργανα.
Συνεργασία σε τοπικές και ευρωεκλογές
Στην ΕΔΕΚ το στοίχημα των ευρωεκλογών και η εξασφάλιση της έδρας που κατέχει σήμερα ο Δημήτρης Παπαδάκης είναι μεγάλο και δύσκολο. Μπορεί οι συζητήσεις εντός κόμματος να βρίσκονται σε εξέλιξη, ωστόσο μέχρι αυτή την ώρα δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο σε σχέση με τους πιθανούς υποψηφίους. Μάλιστα, αν και φημολογείται πως θα υπάρχει συνεργασία και κοινό ψηφοδέλτιο με τη ΔΗΠΑ, κάτι τέτοιο δεν έχει συζητηθεί και καμία συνάντηση των ηγεσιών των δύο πλευρών δεν έχει πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα.
Πάντως, όπως διαρρέει από τη Βύρωνος, ο Μαρίνος Σιζόπουλος και οι συνεργάτες του δεν θα βιαστούν να προχωρήσουν σε συνεργασίες ενόψει ευρωεκλογών. Θέλουν πρώτα να δουν την κατάληξη που θα υπάρχει και τις πιθανές συνεργασίες για τις τοπικές εκλογές, μιας και πιστεύουν πως τα δύο είναι αλληλένδετα και αν θα υπάρξει συνεργασία πιθανόν θα πρέπει να είναι στην ολότητά της.