ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις
«Κατ’ αρχάς πρέπει να διευκρινίσω το εξής: για τη θεραπεία της συζύγου μου στο εξωτερικό, το κράτος δεν έχει επιβαρυνθεί ούτε και ένα σεντ. Τα έξοδα έχουν εξ’ ολοκλήρου καλυφθεί από ιδιωτική ασφάλεια», ανέφερε σε δήλωσή του μετά το πέρας της Επιτροπής Υγείας με θέμα το πρόγραμμα αποστολής ασθενών στο εξωτερικό, ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Ευθύμιος Δίπλαρος. Πρόσθεσε ότι «θα ήταν φρονιμότερο κάποιοι, αντί να κτυπούν μία γυναίκα που πέρασε πολύ δύσκολα για να επιστρέψει ζωντανή πίσω στην οικογένεια και στα παιδιά της, να κτυπούν πολιτικά τον σύζυγό της».
Αυτούσια η δήλωση
Κατ’ αρχάς πρέπει να διευκρινίσω το εξής: για τη θεραπεία της συζύγου μου στο εξωτερικό, το κράτος δεν έχει επιβαρυνθεί ούτε και ένα σεντ. Τα έξοδα έχουν εξ’ ολοκλήρου καλυφθεί από ιδιωτική ασφάλεια. Αυτά προς απάντηση όσων κακόβουλων γράφτηκαν τις τελευταίες μέρες. Και γι’ αυτό έχω καταθέσει και ως πρακτικό ενώπιον της Επιτροπής Υγείας της Βουλής τη σχετική απόδειξη από την ασφάλεια που έχει η σύζυγός μου. Θα ήταν φρονιμότερο κάποιοι, αντί να κτυπούν μία γυναίκα που πέρασε πολύ δύσκολα για να επιστρέψει ζωντανή πίσω στην οικογένεια και στα παιδιά της, να κτυπούν πολιτικά τον σύζυγό της. Και θα ανέμενα από κάποιους οι οποίοι διετέλεσαν και υπηρέτησαν σε ανώτατα αξιώματα της Δημοκρατίας σ’ αυτό τον τόπο, να ήταν πολύ προσεκτικοί όταν αναφέρονται σε γυναίκα καρκινοπαθή που όταν έφευγε από την Κύπρο πριν ακριβώς από δύο χρόνια δεν ήξερε αν θα γύριζε να δει ξανά τα παιδιά της και την οικογένειά της.
Μοναδική μας έγνοια τόσο εμάς στον ΔΗΣΥ όσο και συναδέλφων όλων των πολιτικών δυνάμεων όπως έχει βγει μέσα από τη συζήτηση στην Επιτροπή Υγείας, θεωρώ πως είναι η όσο το δυνατόν ομαλότερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία του προγράμματος αποστολής ασθενών στο εξωτερικό. Μια υπηρεσία που οφείλουμε να προσφέρουμε στο κοινωνικό σύνολο με διαφάνεια, αντικειμενικά κριτήρια, ταχύτητα, επί 24ώρου βάσεως και στο χαμηλότερο δυνατό κόστος για τα δημόσια οικονομικά.
Κατά γενική ομολογία, σύμφωνα με διαπιστώσεις και της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, η λειτουργία του εν λόγω προγράμματος υπήρξε ιδιαίτερα ικανοποιητική και βελτιώθηκε αισθητά τα τελευταία χρόνια.
Είναι συνεπώς με μεγάλο σκεπτικισμό που είδαμε την Υπουργό Υγείας να αφαιρεί την εν λόγω εξουσία από τη διοίκηση του Υπουργείου της. Και σήμερα διαπιστώσαμε και μέσα από τις δηλώσεις όλων των εμπλεκόμενων φορέων και αρμόδιων προσώπων ότι δεν είναι σε θέση, δυστυχώς, να γίνει αυτό το οποίο η Υπουργός έχει αναφέρει.
Είναι γι’ αυτό το λόγο που εκτάκτως συγκλήθηκε η Επιτροπή Υγείας της Βουλής γιατί ακριβώς σήμερα ήταν και η τελευταία μέρα που το αρμόδιο τμήμα στο Υπουργείο Υγείας είχε την εξουσία για τους επιδοτούμενους ασθενείς. Η Υπουργός δυστυχώς με επιστολή της είχε αφαιρέσει το δικαίωμα από τους λειτουργούς του Υπουργείου Υγείας. Και είναι εύλογη η απορία όλων μας, αν αύριο μη κακό χαθεί μια ζωή, ποιος θα αναλάβει την ευθύνη για αυτή την απόφαση. Ποιος θα αποφασίσει σήμερα ή αύριο για ένα εξαιρετικά επείγον περιστατικό που μπορεί να συμβεί στον καθένα από εμάς και σε κάθε κυπριακή οικογένεια και όχι μόνο;
Δεν είμαστε δογματικοί, αλλά σύμφωνα με όλα τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, κρίνουμε πως ο ΟΑΥ δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να εφαρμόσει το πρόγραμμα ακριβώς με τους ίδιους όρους και πιθανότητες επιτυχίας. Όταν θα έχουμε αυτά τα εχέγγυα, πράγματι θα μπορούμε να συμφωνήσουμε και σαφέστατα το πρόγραμμα θα πρέπει να μεταφερθεί.
Καλούμε την Υπουργό Υγείας και την κυβέρνηση να ασχοληθούν με τα πραγματικά προβλήματα του ΓΕΣΥ και όχι να πειραματιστούν για ένα πρόγραμμα που δουλεύει σωστά προς όφελος των ασθενών.