ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Έρχονται αλλαγές στο νόμο για εργασία από πρώην κρατικούς αξιωματούχους

Τι συζητήθηκε στην Επιτροπή Θεσμών

ΚΥΠΕ

Συνεχίστηκε η συζήτηση την Τετάρτη στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών για τον τροποποιητικό νόμο περί του Ελέγχου της Ανάληψης Εργασίας στον Ιδιωτικό Τομέα από Πρώην Κρατικούς Αξιωματούχους και Ορισμένους Πρώην Υπαλλήλους του Δημοσίου και του Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα.

Η Επιτροπή αναμένεται να ολοκληρώσει σύντομα τη συζήτηση με την ένταξη εναπομενουσών αλλαγών, για να σταλεί το κείμενο στην Ολομέλεια για ψήφιση πριν τις καλοκαιρινές διακοπές.

Η συζήτηση αφορά την ένταξη στη λίστα κρατικών αξιωματούχων που είναι στην κλίμακα Α13 και άνω, και οι οποίοι, θα πρέπει να ζητήσουν άδεια από την ανεξάρτητη ειδική επιτροπή για να εξασκήσουν οποιοδήποτε επάγγελμα σε οποιονδήποτε τομέα εντός των πρώτων δύο ετών από την ημερομηνία αφυπηρέτησης ή τερματισμού της υπηρεσίας ή της θητείας τους.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Δημήτρης Δημητρίου είπε στην αρχή της συνεδρίας, ότι ως Βουλή και ως Επιτροπή δεν θέλουν να κυνηγούν τον οποιονδήποτε ««απλά για να τον κυνηγούν».

«Θέλουμε να υπηρετήσουμε τη διαφάνεια, την ισονομία και την ισοπολιτεία. Δεν απαγορεύει αυτός ο νόμος στον οποιονδήποτε να εργαστεί, απλά, για να εργαστεί θα πρέπει να πάρει την ειδική άδεια από την τριμελή επιτροπή» πρόσθεσε.

Στον όρο «κρατικός αξιωματούχος» εντάχθηκαν και τα σώματα ασφαλείας, όπως ο Αρχηγός της Αστυνομίας και ο Αρχιπύραρχος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ενώ η συζήτηση επικεντρώθηκε στο αν θα πρέπει να ενταχθεί και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς (ΕΦ), δεδομένου ότι είναι Ελλαδίτης και κατά πόσο θα υπάρχει τρόπος εφαρμογής της νομοθεσίας σε περίπτωση που εργοδοτηθεί από εταιρία στη Ελλάδα μέσα στα δύο χρόνια μετά τη λήξη της θητείας του, χωρίς την ειδική άδεια.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, εξέφρασε την γνώμη ότι θα πρέπει να υπάρχει ξεκάθαρη πρόνοια στον νόμο ούτως ώστε να γνωρίζουν κρατικοί αξιωματούχοι, που ίσως να εξεύρουν εργασία στο εξωτερικό εντός των δύο χρόνων χωρίς να ζητήσουν άδεια, ότι θα διωχθούν, είτε εκτός είτε εντός Κύπρου.

Εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας είπε ότι ίσως θα πρέπει να χρειάζεται η άποψη του Υπουργείου Άμυνας για τη συμπερίληψη του Αρχηγού και του Υπαρχηγού της ΕΦ, καθώς η διαβούλευση που είχε γίνει με το εν λόγω Υπουργείο ήταν για την συμπερίληψη των αξιωματικών και υπαξιωματικών.

Η Επιτροπή συζήτησε και το κατά πόσον ο Διοικητής και ο Υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, θα έπρεπε να συμπεριληφθούν στη λίστα αυτή.

Εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας, που κλήθηκε στη συνεδρία, ενημέρωσε την Επιτροπή ότι ο νόμος της Κεντρικής Τράπεζας, ήδη περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τον περιορισμό ανάληψης θέσεως η απόκτηση συμφέροντος σε συγκεκριμένα ιδρύματα, μεταξύ άλλων πιστωτικά, χρηματοοικονομικά και των θυγατρικών τους, ιδρύματα πληρωμών, ηλεκτρονικού χρήματος, και ασφαλιστικές επιχειρήσεις, και απαγορεύει την ανάληψη θέσης για περίοδο δύο ετών μετά τον τερματισμό του διορισμού του Διοικητή ή του Υποδιοικητή ενώ δεν υπάρχει δυνατότητα να ζητήσουν ειδική άδεια.

Ανέφερε επίσης, ότι υπάρχει μηχανισμός ελέγχου σχετικά με το πού μπορεί ο Διοικητής να εργοδοτηθεί και μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Εκφράστηκε από τον κ. Δημητρίου και τον Βουλευτή της ΔΗΠΑ, Μαρίνο Μουσιούττα, η διαπίστωση ότι οι διατάξεις του νόμου της Κεντρικής Τράπεζας είναι πιο αυστηρές από αυτά που εξετάζουν.

Ο κ. Δημητρίου είπε ότι θεωρεί ότι δεν υπάρχει λόγος συμπερίληψης των δύο αυτών αξιωμάτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Βουλή  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση