
ΚΥΠΕ
Νέες προκλήσεις και νέα πεδία παρέμβασης, καθιστούν επιβεβλημένη την ένταξη της διάστασης του φύλου σε ένα ευρύ πεδίο δράσεων, πολιτικών και μέτρων για προαγωγή της ισότητας των φύλων, αναφέρει ο Υπουργός Δικαιοσύνης Μάριος Χαρτσιώτης σε μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρας της Γυναίκας.
Παράλληλα ο Υπουργός αναφέρει ότι η σημερινή επετειακή μέρα υπενθυμίζει την αγωνιστική πορεία και τις σημαντικές κατακτήσεις των Κυπρίων γυναικών και ενδυναμώνει τις προσπάθειές του κράτους για εφαρμογή της αρχής της ισότητας σε όλους ανεξαιρέτως τους τομείς της ζωής.
«Οι προκλήσεις σε όλους ανεξαιρέτως τους τομείς της ζωής και οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν από τις ραγδαίες κοινωνικές, πολιτικές, οικονομικές και τεχνολογικές αλλαγές καλούν σε συνεχή επαγρύπνηση, με στόχο τη διαφύλαξη όσων έχουν κατακτηθεί μέχρι σήμερα στο πεδίο δικαιωμάτων των γυναικών», αναφέρει
Σημειώνει ακόμα ότι τα θέματα ισότητας των φύλων και καταπολέμησης της έμφυλης διαδικτυακής βίας κατά των κοριτσιών αναμένεται να αναδειχθούν ακόμη περισσότερο στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2026.
Στην Κύπρο, συνεχίζει ο Υπουργός, την τελευταία διετία έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην υιοθέτηση και εφαρμογή πολιτικών, μέτρων και δράσεων για προαγωγή της έμφυλης ισότητας και καταπολέμηση της έμφυλης βίας. Αναφέρει ενδεικτικά τη νομοθετική κατοχύρωση του θεσμού της Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων, την υιοθέτηση και εφαρμογή Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των Φύλων για την περίοδο 2024-2026, τη σύσταση και λειτουργία Εθνικού Συντονιστικού Φορέα για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και την προώθηση στοχευμένων δράσεων και προγραμμάτων που απορρέουν από την Εθνική Στρατηγική για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών για την περίοδο 2023-2028.
Τονίζει ακόμα ότι ο «Οδικός Χάρτης για τα Δικαιώματα των Γυναικών» που ανακοινώνεται σήμερα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) αποτελεί μία εξαιρετικά σημαντική θεσμική εξέλιξη, αφού επιβεβαιώνει τη δέσμευση της Ένωσης στο θεμελιώδες δικαίωμα της ισότητας των φύλων και την επιτακτική αναγκαιότητα ενσωμάτωσης της διάστασης του φύλου σε όλες τις πολιτικές και δράσεις της ΕΕ.
Παράλληλα αναφέρει ότι με το σύνθημα «Για Όλες τις Γυναίκες και τα Κορίτσια: Δικαιώματα – Ισότητα – Ενδυνάμωση», ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) καλεί τα κράτη μέλη του, ενόψει της φετινής Διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας, να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειές τους, με στόχο τη δημιουργία μιας πιο δίκαιης και ευημερούσας κοινωνίας για όλες ανεξαιρέτως τις γυναίκες.
«Η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας υπενθυμίζει ότι η ισότητα των φύλων αποτελεί θεμελιώδες και αδιαπραγμάτευτο ανθρώπινο δικαίωμα, ενώ την ίδια στιγμή, καθιστά επιβεβλημένη την εξάλειψη παγιωμένων έμφυλων στερεοτύπων και προκαταλήψεων που αναπαράγουν και διαιωνίζουν ανισότητες και διακρίσεις σε βάρος των γυναικών», προσθέτει.
Υπενθυμίζει ακόμα ότι φέτος συμπληρώνονται 30 χρόνια από την υιοθέτηση της εμβληματικής για την προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών «Διακήρυξης και Πλατφόρμας Δράσης του Πεκίνου», η οποία αποτελεί τον πιο προοδευτικό και ευρύτερα αποδεκτό οδοδείκτη για τα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών παγκοσμίως. Η αποτίμηση, σημειώνει καταδεικνύει ότι η πρόοδος στα δικαιώματα των γυναικών είναι σημαντική και ελπιδοφόρα, αλλά την ίδια στιγμή, επισημαίνει ότι χρειάζεται να γίνουν ακόμη πολλά μέχρι την πλήρη και ουσιαστική ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών.
Καμία πρόοδος στη θέση ευάλωτων γυναικών, λέει ο Σύνδεσμος Μονογονεϊκών Οικογενειών
Δεν υπάρχει καμία πρόοδος εκτός από εξαγγελίες και ημίμετρα σε ό,τι αφορά τις ευάλωτες ομάδες γυναικών, αναφέρει ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Μονογονεϊκών Οικογενειών και Φίλων σε ανακοίνωσή του επ’ ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας.
«Όταν μιλάμε για ισότητα πρέπει να σκεφτόμαστε πρώτα και κυρίως τις ευάλωτες ομάδες γυναικών, στις ζωές των οποίων τέμνονται όλες οι διακρίσεις», αναφέρει ο Σύνδεσμος, επισημαίνοντας ότι οι γυναίκες είναι ευάλωτες στη φτώχεια, στη βία, στις διακρίσεις, στον κοινωνικό αποκλεισμό, στον πολιτικό αποκλεισμό και στην εξόντωση κάθε έννοιας πολιτότητας αυτών.
«Μπορεί κάποιος αρμόδιος να μας απαντήσει πώς το κυπριακό κράτος αντιμετωπίζει τις πιο πάνω διακρίσεις σε βάρος των γυναικών;», διερωτάται. «Γνωρίζει κανείς αρμόδιος πώς οι γυναίκες μονογονιοί ζουν μεγαλώνοντας παιδιά, εργαζόμενες ή αποκλεισμένες σε ανεργία, θύματα ψυχικής ή σωματικής βίας;», προσθέτει.
«Μπορεί κάποιος να μας πει πώς τα στρατηγικά σχέδια βελτίωσαν τη θέση των μονογονιών γυναικών;», διερωτάται. «Μπορεί κάποιος να μας πει πώς συμμορφώθηκε το κυπριακό κράτος με τις υποδείξεις των Ηνωμένων Εθνών και του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία και στήριξη των ευάλωτων ομάδων γυναικών;», συμπληρώνει.
«Η 8η του Μάρτη είναι η κατάλληλη μέρα για απολογισμό των δράσεων και την εξάλειψη/μείωση των διακρίσεων σε βάρος των γυναικών», αναφέρει ο Σύνδεσμος.
«Δυστυχώς όχι μόνο δεν υπάρχει καμία πρόοδος εκτός από εξαγγελίες και ημίμετρα», καταλήγει.