ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Με NAVTEX και διεθνή εντάλματα απαντά η ΚΔ για τις ενέργειες «Γιαβούζ»

Το τουρκικό γεωτρύπανο εισήλθε στο τεμάχιο 7 που έχει παραχωρηθεί σε ΕΝΙ και TOTAL

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Στην έκδοση NAVTEX προχώρησε η Κυπριακή Δημοκρατία μετά την έκδοση νωρίτερα την Πέμπτη NAVTEX από την Τουρκία με την οποία δεσμεύει περιοχές στην κυπριακή ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα για διενέργεια γεωτρήσεων από το πλωτό γεωτρύπανο «Γιαβούζ».

Στη NAVTEX που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης σημειώνεται πως η τουρκική NAVTEX, που εκδόθηκε για το γεωτρύπανο «Γιαβούζ» και τα υποστηρικτικά του πλοία, αναφέρεται σε μη εξουσιοδοτημένη και παράνομη ενέργεια στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και στην υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Προστίθεται πως αυτή η ενέργεια αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, επηρεάζει τις διαδικασίες θαλάσσιας ασφάλειας και αποτελεί επίσης ποινικό αδίκημα με βάση τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Εξάλλου σε δεύτερη NAVTEX αναφέρεται ότι το πλωτό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» και τα υποστηρικτικά του σκάφη διεξάγουν παράνομες επιχειρήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική ζώνη και στην υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας και απαιτείται όπως αυτά τερματίσουν άμεσα τις παράνομες ενέργειές τους.

Σημειώνεται ακόμη πως οι ενέργειες αυτές παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τις διαδικασίες θαλάσσιας ασφάλειας και πως διαπράττουν σοβαρά ποινικά αδικήματα με βάση τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οποιαδήποτε άτομα και εταιρείες που εργάζονται ή/και παρέχουν υπηρεσίες, βοηθώντας ή προσφέροντας υποστήριξη στις παράνομες ενέργειες του «Γιαβούζ» παραβιάζουν τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, το διεθνές δίκαιο και τις διαδικασίες θαλάσσιας ασφάλειας, σημειώνεται.

Ως εκ τούτου θα αντιμετωπίσουν όλες τις συνέπειες σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο και θα εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης εναντίον τους, αναφέρεται.

Στο τεμάχιο 7

Για πρώτη φορά από το 2011 που ξεκίνησαν οι τουρκικές προκλήσεις σε θαλάσσιες περιοχές οριοθετημένες από την Κυπριακή Δημοκρατία τουρκικό γεωτρύπανο εισβάλει σε τεμάχιο της ΑΟΖ το οποίο μάλιστα έχει παραχωρηθεί με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου στην κοινοπραξία ΕΝΙ – TOTAL.

Το τουρκικό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» με τη συνοδεία του πλοίου Orhan Bay εισήλθε μετά τις 5.30 το απόγευμα Πέμπτης εντός του τεμαχίου 7 και σε περιοχή που έχει δεσμεύσει με παράνομη NAVTEX. Πρόκειται για βόρειο σημείο του τεμαχίου 7 προς τα δυτικά παράλια της Κύπρου. Το τουρκικό γεωτρύπανο είχε αναχωρήσει από τη Μερσίνα στις 2 Οκτωβρίου και αρχικά κατευθύνθηκε προς το σημείο όπου βρίσκεται το άλλο τουρκικό γεωτρύπανο το «Φατίχ» δυτικά της Πάφου.

Αφού παρέμεινε εκεί για μια ώρα περίπου έβαλε πλώρη προς τα βόρεια αδειοδοτημένα τεμάχια της ΑΟΖ. Πέρα από τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας το μεσημέρι Πέμπτης ότι λαμβάνονται τα ενδεικνυόμενα με βάση το διεθνές δίκαιο, μέτρα δεν έχει υπάρξει η όποια άλλη αντίδραση από κυπριακής πλευράς.

Η Άγκυρα και η ανάρτηση Ντονμέζ

Στην Τουρκία η διέλευση του «Γιαβούζ» παρουσιάζεται με διθυραμβικούς τόνους με τον υπουργό Ενέργειας να δημοσιοποιεί φωτογραφίες που δείχνουν το γεωτρύπανο εν πλω και με τη συνοδεία δυο πολεμικών πλοίων. Το «Γιαβούζ» μέχρι και τις 7.20 το βράδυ έδειχνε να συνεχίζει την πορεία με ταχύτητα 9,2 Knots.

Το τουρκικό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» κατευθύνεται προς το σημείο όπου θα κάνει τη νέα του γεώτρηση, ανέφερε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, σε ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Συγκεκριμένα, στον λογαριασμό του στο twitter, ο Τούρκος Υπουργός έγραψε πως «το γεωτρύπανό μας Γιαβούζ είναι σε νέο δρομολόγιο. Το Γιαβούζ κατευθύνεται προς το σημείο Μόρφου 1 όπου θα κάνει τη νέα του γεώτρηση κυματίζοντας τη σημαία μας. Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να προσφέρουμε τις υπόγειες πηγές μας στον λαό μας. Αν υπάρχουν, θα τις βρούμε οπωσδήποτε».

Ο Τούρκος Υπουργός δημοσιεύει και φωτογραφίες του Γιαβούζ να συνοδεύεται από δύο πολεμικά του τουρκικού στρατού.

Προηγούμενη ενημέρωση

Το τουρκικό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» μετά από μια ώρα που παρέμεινε ακινητοποιημένο σε κοντινή απόσταση από το άλλο γεωτρύπανο της Τουρκίας βρέθηκε και πάλι σε κίνηση. Το «Γιαβούζ» δεν έχει δηλωμένη πορεία και τελικό προορισμό ωστόσο όπως φαίνεται από τα στοιχεία που δίνει η ιστοσελίδα marineTraffic πλέει σε παράλληλη πορεία από τα δυτικά παράλια της Κύπρου σε απόσταση 43,4 ναυτικά μίλια. Μια πορεία που εάν δεν αλλάξει θα το οδηγήσει στα τεμάχια 1, 6, και 7.

Πρόεδρος: Μέτρα κατά της Τουρκίας με βάση το διεθνές δίκαιο

Με μια λακωνική δήλωσή του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας περιέγραψε το πλαίσιο εντός του οποίου κινείται η Λευκωσία προς αντιμετώπιση της τουρικής προκλητικότητας και παραβατικότητας εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Ο Νίκος Αναστασιάδης κληθείς να σχολιάσει την έκδοση νέας τουρκικής navtex στο οικόπεδο 7 και την παρουσία του δεύτερου τουρκικού γεωτρύπανου εντός της ΑΟΖ , δυτικά της Πάφου είπε ότι «το έχουμε υπόψη μας και λαμβάνουμε όλα τα ενδεικνυόμενα με βάση το διεθνές δίκαιο, μέτρα».

Βρίσκονταν δίπλα – δίπλα «Φατίχ» και «Γιαβούζ»

Μισό ναυτικό μίλι απόσταση είχαν το μεσημέρι της Πέμπτης και συγκεκριμένα λίγο μετά τις 12:00 τα δυο γεωτρύπανα της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ δυτικά της Πάφου. Το δεύτερο γεωτρύπανο «Γιαβούζ» που αναχώρησε χθες από τη Μερσίνα όπου ήταν αγκυροβολημένο τις τελευταίες μέρες βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το άλλο τουρκικό γεωτρύπανο τον Πορθητή. Με βάση τα στοιχεία που δίνει η ιστοσελίδα παρακολούθησης πλοίων marineTraffic το γεωτρύπανο παρουσιάζεται να μείωσε την ταχύτητα με την οποία έπλεε από τα 8 Knots σε 0,4 Knots. Το γεωτρύπανο εμφανίζεται να έχει ακινητοποιηθεί δίπλα από τον Πορθητή και άγνωστο παραμένει εάν θα μετακινηθεί σε κάποια άλλη περιοχή ή θα παραμείνει εκεί.

Η Λευκωσία παρακολουθεί στενά την πορεία του «Γιαβούζ»

Η Λευκωσία παρακολουθεί στενά την πορεία του τουρκικού πλοίου-γεωτρύπανου «Γιαβούζ» εντός της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (AOZ), τηρώντας προς το παρόν στάση αναμονής.

Κυβερνητική πηγή ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει οτιδήποτε προς ανακοίνωση, ενώ ο τελικός προορισμός του πλοίου-γεωτρύπανου παραμένει ασαφής. «Παρακολουθούμε την κατάσταση, έχουμε γνώση του τί γίνεται. Προς το παρόν δεν υπάρχει κάτι να πούμε» ανέφερε η ίδια πηγή.

Ένα από τα σενάρια που έχουν συζητηθεί δημοσίως είναι η ενδεχόμενη κάθοδος τουρκικού γεωτρύπανου σε αδειοδοτημένο τεμάχιο της κυπριακής ΑΟΖ. Την περασμένη εβδομάδα ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ είχε δηλώσει ότι το «Γιαβούζ» ολοκλήρωσε τη γεώτρησή του στην Καρπασία και ετοιμάζεται για την επόμενη, στον γεωτρητικό στόχο που αποκάλεσε «Μόρφου».

Εντός της ΑΟΖ από το πρωί και πάλι το «Γιαβούζ»

Στην περιοχή και εντός της κυπριακής ΑΟΖ κινήθηκε το πρωί της Πέμπτης το τουρκικό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» το οποίο βρισκόταν ανοιχτά της Καρπασίας και τις τελευταίες μέρες είχε μετακινηθεί στα απέναντι από την κατεχόμενη Καρπασία τουρκικά παράλια. Το γεωτρύπανο εμφανίζεται να πλέει 21,6 ναυτικά μίλια από το ακρωτήριο Αρναούτη. Το «Γιαβούζ» δεν έχει δηλωμένη πορεία και τελικό προορισμό ωστόσο εμφανίζεται να έχει κατεύθυνση προς το άλλο τουρκικό γεωτρύπανο τον Πορθητή που βρίσκεται περίπου 37 ναυτικά μίλια δυτικά της Πάφου.

Τη μετακίνηση του «Γιαβούζ» είχαν προαναγγείλει κυβερνητικοί αξιωματούχοι στην Άγκυρα χωρίς ωστόσο να προσδιορίσουν τον τελικό προορισμό του. Το άλλο γεωτρύπανο παραμένει στην περιοχή παρά τις πληροφορίες που τουρκικής πλευράς πως επίκειται μετακίνησή του.

Οι νέες προκλητικές κινήσεις των τούρκων στην ΑΟΖ σημειώνονται στον απόηχο του δημοσιεύματος της τουρκικής εφημερίδας «Τζουμχουριέτ» για εμπάργκο τεσσάρων εταιρειών στην πώληση χημικών υλικών για τις εργασίες γεώτρησης. Εμπάργκο που όπως υποστηρίχθηκε έχει επηρεάσει το έργο των δυο γεωτρύπανων. Προηγουμένως, το «Γιαβούζ» παρέμενε στα ανοιχτά της Καρπασίας από τις 8 Ιουλίου, σε περιοχή εντός των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέχρι και την αναχώρηση του στις 17 Σεπτεμβρίου για το λιμάνι Τάσουτζου της Μερσίνας. Πιο ανατολικά του «Γιαβούζ», στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου και Καστελόριζου διακρίνεται και το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Ορούτς Ρέις».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση