Kathimerini.com.cy
Έκτακτες επισκέψεις στους ΕΟΑ Λάρνακας και Λεμεσού πραγματοποιεί ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, στο πλαίσιο της συνεχούς παρακολούθησης της πορείας της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Συγκεκριμένα, ο Υπουργός είναι καθ' οδόν για την Λάρνακα, όπου θα επισκεφθεί τα γραφεία του ΕΟΑ της Επαρχίας (τομέας αδειοδότησης, πρώην Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας, Γωνία Ήρας και Φώτη Κόντογλου). Η επίσκεψη είναι έκτακτη και πραγματοποιείται στο πλαίσιο της συνεχούς παρακολούθησης της πορείας της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της ενημέρωσης του Υπουργού για τις δυσκολίες που υπάρχουν τις πρώτες μέρες εφαρμογής της μεταρρύθμισης.
Νωρίτερα σήμερα το πρωί, ο Υπουργός πραγματοποίησε έκτακτη επίσκεψη και στον ΕΟΑ Λεμεσού.
Για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Επαρχιακοί Οργανισμοί Αυτοδιοίκησης (ΕΟΑ) Λεμεσού και Λάρνακας, μετά τον πρώτο μήνα λειτουργίας τους, ειδικά σε ότι αφορά στον τομέα της αδειοδότησης της ανάπτυξης, ενημερώθηκε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου κατά τη διάρκεια επισκέψεων του.
Οι επισκέψεις του Υπουργού πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της συνεχούς αξιολόγησης της πορείας της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της στενής συνεργασίας που επιδιώκει το Υπουργείο να έχει με τους ΕΟΑ, ώστε να επιλύονται οι όποιες δυσκολίες αναφύονται.
Σε δηλώσεις ύστερα από την επίσκεψη του στον ΕΟΑ Λάρνακας, ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι «στα πλαίσια της παρακολούθησης και επίβλεψης της μεταρρύθμισης σήμερα πραγματοποιήσαμε επισκέψεις στη Λεμεσό και στη Λάρνακα όπου ενημερωθήκαμε για την πορεία υλοποίησης, είτε αυτό αφορά στην υδροδότηση, την αποχέτευση ή την αδειοδότηση. Αναμενόμενο ότι υπάρχουν προβλήματα και το είχαμε δηλώσει από την αρχή ότι σε μια μεγάλη μεταρρύθμιση θα υπάρχουν προβλήματα» είπε.
Εξήγησε ότι «υπάρχουν προβλήματα διαφορετικών φιλοσοφιών διότι συνενώθηκαν από Δήμους, από διάφορες οικοδομικές αρχές». Υπήρχαν κάποια προβλήματα με τον «Ιππόδαμο» τα οποία έχουν επιλυθεί από το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, είπε και πρόσθεσε πως υπάρχουν ακόμα και σήμερα προβλήματα και «πραγματοποιείται μια σύσκεψη».
Σημείωσε ακόμα ότι υπήρχαν επίσης «και θέματα με καθυστερήσεις και όντως ο αριθμός των αδειών που εκδόθηκαν αυτές τις μέρες είναι χαμηλός. Εν μέρει οφείλεται στο γεγονός ότι οι δύο εβδομάδες που είχαν δοθεί, είχαμε ζητήσει τρεις εβδομάδες από τη Βουλή δόθηκαν δύο εβδομάδες, χρειάστηκαν περισσότερες» ανέφερε και σημείωσε πως «στις δύο εβδομάδες έπρεπε να γίνει η μετακόμιση, ακόμα υπάρχουν και στη Λεμεσό Δήμοι που κρατούν φακέλους, άρα χρειάστηκε περισσότερος καιρός και υπήρξε καθυστέρηση».
Τώρα συνέχισε «έχουν μπει σ‘ ένα καλό δρόμο και προχωρούμε» ενώ σημείωσε πως ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο του ΕΟΑ Λάρνακας πως «υπάρχουν και προβλήματα προσωπικού και όπου μπορούμε θα τα επιλύσουμε. Στόχος μας είναι σε συνεργασία με τους ΕΟΑ να βοηθήσουμε ούτως ώστε σιγά σιγά να φτάσουν στο επίπεδο που πρέπει».
Σε ερώτηση που εντοπίζονται τα πιο πολλά προβλήματα, ο Υπουργός απάντησε πως «υπάρχουν και προβλήματα στην υδροδότηση και στην αποχέτευση. Για παράδειγμα στη Λεμεσό έχουν μπει απηρχαιωμένα συστήματα από κάποιους Δήμους» είπε και εξήγησε πως «είναι αυτό που λέμε ότι στη συνένωση κάποιοι ήταν πιο προχωρημένοι από άλλους και αυτό είναι κατανοητό».
Όπως είπε ο κ. Ιωάννου «τα προβλήματα για μας που τα βιώνει και ο κόσμος είναι στην αδειοδότηση». «Υπήρχαν θέματα λόγω του «Ιππόδαμου» όπου είναι άλλο να σχεδιάζεις ένα σύστημα στο χαρτί και άλλο να το υλοποιείς στην πράξη» ανέφερε και πρόσθεσε πως «ήταν λογικό τον πρώτο καιρό να εμφανιστούν κάποια πρακτικά προβλήματα». «Η εταιρεία που ανέλαβε την σύμβαση και το Υφυπουργείο είχαν γρήγορα αντανακλαστικά και τα προβλήματα επιλύθηκαν σε μεγάλο βαθμό, όμως χρειάζεται να γίνουν περισσότερα και γίνονται συνέχεια», σημείωσε.
Υπήρχαν, συνέχισε ο κ. Ιωάννου «και θέματα που αναμέναμε από τους διαφορετικούς ρυθμούς ή φιλοσοφίες σε διάφορες αρχές ή στην Πολεοδομία. Και εκεί είναι πρόκληση για τους διευθυντές να συγκεράσουν τις διαφορετικές φιλοσοφίες και θα χρειαστεί λίγος χρόνος, αλλά δεν είναι κάτι που μας ανησυχεί, ήταν κάτι που αναμέναμε αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και να επιλύουμε» τα προβλήματα.
Ανέφερε ακόμα ότι για το Υπουργείο Εσωτερικών «το μεγαλύτερο πρόβλημα, και εκεί θέλω να δώσω περισσότερη έμφαση όταν ανοίξει η Βουλή, είναι το θέμα του 60%. Είναι κάτι που μας απασχολεί σαν κυβέρνηση και θεωρούμε ότι η Ένωση Δήμων μαζί με τη Βουλή πρέπει να προσπαθήσουν να βρουν μια λύση διότι η απόφαση που λήφθηκε το 2022 για αποκοπή του 60% από τους ΕΟΑ χωρίς να υπάρξει πρόνοια από πού θα καλυφθεί αυτό το ποσοστό, δημιουργεί ένα μεγάλο πρόβλημα».
Σε ερώτηση κατά πόσον ισχύει ότι αυτό το ποσό θα καλυφθεί από τα κρατικά ταμεία, ο Υπουργός απάντησε πως «αν δεν βρεθεί λύση θα υποχρεωθούμε σαν κυβέρνηση να βρούμε λύση. Στο τέλος της ημέρας, ναι, θα πληρωθεί από τα κρατικά ταμεία αλλά θα πρέπει να δούμε η Ένωση Δήμων, η Βουλή σε συνεργασία με εμάς, ποιος είναι ο βέλτιστος τρόπος».
Το σημαντικό συνέχισε «είναι ότι το 60% πρέπει να δοθεί πίσω στους ΕΟΑ αφού η φιλοσοφία ήταν ότι οικονομικά πρέπει να είναι αυτόνομοι. Γι’αυτό πρέπει τα έσοδα να μένουν όλα στα ταμεία για να κάνουν τους προϋπολογισμούς» είπε ο κ. Ιωάννου και εξέφρασε την άποψη ότι «πρέπει να αποδοθεί πίσω και να δούμε ποιο είναι το πραγματικό ποσό στους Δήμους που πρέπει να δοθεί. Αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να προσπαθήσει να το επιλύσει η νομοθετική εξουσία» σημείωσε.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΕΟΑ Λάρνακας Αγγελος Χατζηχαραλάμπους, χαρακτήρισε «πολύ εποικοδομητική» τη συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών και σημείωσε πως «ανταλλάξαμε απόψεις για τις πρώτες μέρες της μεταρρύθμισης της λειτουργίας του ΕΟΑ. Συζητήσαμε για πρακτικές λύσεις για τις δυσκολίες που έχουμε, είμαστε σε πλήρη συνεννόηση και έχουμε κοινό στόχο να φροντίσουμε να πετύχει η μεταρρύθμιση» είπε και πρόσθεσε πως «έχουμε θεσμοθετήσει και συναντήσεις για συνεχή αλληλοενημέρωση».
Σε ερώτηση ποια είναι τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ΕΟΑ, απάντησε πως «αυτά που έχει αναφέρει ήδη ο Υπουργός. Είχαμε τεχνικά προβλήματα με το σύστημα «Ιππόδαμος», συνεχώς παρουσιάζονται και τυγχάνουν χειρισμού, ενώ έχουμε κάποια προβλήματα στελέχωσης, είμαστε σε αναμονή για την έγκριση του προϋπολογισμού και θα τρέξουμε διαδικασίες για στελέχωση».
Πρόσθεσε ακόμα ότι υπήρχαν και κάποια θέματα με την υδατοπρομήθεια, εξήγησε πως «παραλάβαμε Κοινότητες που έχουν δίκτυα τα οποία χρήζουν αντικατάστασης» και σημείωσε ότι «όλα μπαίνουν σε χάρτη ενεργειών».
Κληθείς να αναφέρει πόσες άδειες εξέδωσε μέχρι σήμερα ο ΕΟΑ, ο κ. Χατζηχαραλάμπους είπε πως «ο αριθμός είναι μειωμένος, γύρω στις 50. Έχουμε αρκετές άδεις που έχουμε εξετάσει και θα εκδοθούν τις επόμενες μέρες» ανέφερε και σημείωσε πως «με τη συμπλήρωση των πρώτων δύο μηνών θα ενημερώσουμε καθώς και για ένα πλάνο των επόμενων μηνών για την έκδοση αδειών, με στόχο να εκδίδουμε πιο σύντομα προκειμένου να ξεκαθαρίσει το backlog».
Ερωτηθείς πόσες εκκρεμούν, απάντησε πως «έχουμε παραλάβει γύρω στις 1.650 πολεοδομικές άδειες και γύρω στις 2.800 οικοδομικές την 1η Ιουλίου. Οι πρώτες μέρες είναι να μπει ο κόσμος σε ένα νέο ρυθμό, ωστόσο η αλλαγή έχει τις δυσκολίες της».
Είμαστε σε πιο πλήρεις ρυθμούς τώρα, έχουμε δρομολογήσει λύσεις και «αναμένουμε καλύτερα αποτελέσματα και πιο γρήγορους ρυθμούς» κατέληξε.