ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Influencer Φειδίας»: Απολιτίκ, θαυμαστής του Μασκ, και πλέον, ευρωβουλευτής

Η επιτυχία των λογαριασμών που διαθέτει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του αποφέρει περίπου 50.000 ευρώ τον μήνα

Βασίλης Ανδριανόπουλος

Στις 22 Ιανουαρίου 2024, ο Κύπριος 24χρονος influencer Φειδίας Παναγιώτου, σε ένα ολιγόλεπτο βίντεο που μοιράστηκε με τους εκατομμύρια ακολούθους του σε Tik Tok, Youtube, Instagram και Twitter, ανακοίνωσε ότι θα κατέβει ως ανεξάρτητος υποψήφιος στις Ευρωεκλογές. Φορούσε πουκάμισο, σακάκι και γραβάτα, που συνδύασε με μποξεράκι. Οπως ο ίδιος δήλωσε δεν είχε ψηφίσει ποτέ ξανά. Το έκανε χθες, για να σταυρώσει τον εαυτό του. Κι έτσι, μέσα σε ελάχιστους μήνες προεκλογικής περιόδου, χωρίς ίχνος πολιτικής ουσίας και θέσεων στον λόγο του, κατόρθωσε να λάβει σχεδόν 20% και να έρθει τρίτος στις χθεσινές Ευρωεκλογές. Η ψήφος διαμαρτυρίας και η ανάδειξη του απολιτίκ, φαίνεται πως πήρε μια νέα, εντελώς διαφορετική κατεύθυνση στην Κύπρο.

«Αν δεν ασχολείσαι πάντα θα βγαίνουν οι ίδιοι φλώροι»

Στο επίμαχο βίντεο του, ο Φειδίας είχε παραδεχθεί ότι «η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρω πολλά από πολιτικά, ούτε από την Ευρώπη». Κανένα πρόβλημα όμως, επειδή δεσμεύθηκε ότι θα ρωτήσει, θα διαβάσει και θα μάθει. Αλλωστε, η έλλειψη γνώσεων δεν είναι κάτι το αρνητικό σύμφωνα με τον ίδιο, καθώς «ούτε για το Youtube ήξερα, αλλά έμαθα σιγά σιγά και τώρα έχω 2,5 εκατομμύρια ακολούθους». Οσον αφορά το πώς αποφάσισε να ασχοληθεί με την πολιτική, ο ίδιος εξήγησε πως «λαλώ μια νύχτα, βλάκα Φειδία, αν δεν ψηφίζεις και δεν ασχολείσαι, πάντα θα βγαίνουν οι ίδιοι φλώροι και είπα φτάνει…».

Στις δημόσιες τοποθετήσεις του από όταν ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του, επέλεξε να αποφύγει τις επί της ουσίας πολιτικές τοποθετήσεις και να αρκεστεί σε ευχολόγια για το πώς μπορεί να αλλάξει τον κόσμο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ομιλία του τον περασμένο Απρίλιο, όπου δίπλα στον ιερέα πατέρα του, είπε ότι «κουράστηκα με όλη αυτή τη σοβαροφάνεια αντί για την αληθινή σοβαρότητα. Ακουσα κάπου ότι αν δεν είσαι ικανοποιημένος με τα πράγματα γύρω σου και θέλεις να αλλάξουν, πρέπει να γίνεις εσύ η αλλαγή». Εκτός από την αλλαγή, ο ίδιος θεωρεί τον εαυτό του κάτι νέο και διαφορετικό, που «αν δεν δοκιμάσουμε, θα μείνουμε πάντα στάσιμοι, όπως μείναμε τόσα χρόνια».

50.000 ευρώ τον μήνα

Στη χθεσινή του πανηγυρική ομιλία στην πλατεία Ελευθερίας στη Λευκωσία, επικαλέστηκε τα λόγια του μεγιστάνα της Tesla και του Χ (πρώην Twitter), Ελον Μασκ: «μην φοβάσαι να μπεις σε καινούριες αρένες στη ζωή σου». Αλλωστε ο Φειδίας είναι μεγάλος θαυμαστής του Ελον Μασκ, καθώς για τρεις μήνες κοιμόταν έξω από τα γραφεία της εταιρείας του, «SpaceX», προκειμένου να τον συναντήσει. Τελικά, κατάφερε τον στόχο του και οι δύο τους φωτογραφήθηκαν αγκαλιά. Μια επιτυχία που γίνεται ακόμη μεγαλύτερη, δεδομένου ότι αυτό επιτεύχθηκε την παγκόσμια ημέρα αγκαλιάς, ενώ ο ίδιος είπε ότι αυτό ήταν «το πικ της ζωής μου». Ισως αυτό να άλλαξε χθες.

Οπως έχει πει ο ίδιος ο Φειδίας, η επιτυχία των λογαριασμών που διαθέτει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του αποφέρει περίπου 50.000 ευρώ τον μήνα. Επιτυχία που εν πολλοίς οφείλεται σε διάφορες προκλήσεις που θέτει στον εαυτό του και τις οποίες βιντεοσκοπεί. Ενα από τα ενδεικτικότερα παραδείγματα είναι ότι επί δέκα ημέρες ήταν θαμμένος σε ένα φέρετρο μαζί με ένα φίδι. Αφότου η δοκιμασία του στέφθηκε από επιτυχία, σχολίασε «ήταν οι καλύτερες διακοπές που έκανα στη ζωή μου», καθώς κι ότι ήθελε να ξεπεράσει τη φοβία του για τα φίδια.

Σε άλλη περίπτωση, θέλησε να μείνει επί δέκα ημέρες σε αεροδρόμιο χωρίς να τον πετάξει έξω η ασφάλεια επειδή δεν φορούσε μπλούζα. Αλλα βίντεό του αφορούν μεταξύ άλλων την προσπάθειά του να σώσει ψάρια από το να γίνουν σούσι στο Βιετνάμ, να ταξιδέψει δωρεάν στην Ιαπωνία και να παντρευτεί μια άγνωστη μέσα σε 24 ώρες. Σε άλλη του εμπειρία στο κανάλι του γνωστού Youtuber Mr. Beast, κέρδισε μια Lamborghini, επειδή κράτησε το χέρι του πάνω στο αμάξι επί εβδομήντα ώρες.

«Πήρε ψήφους από όλες τις ηλικίες και τα κόμματα»

Το ποσοστό που έλαβε ο Φειδίας σύμφωνα με όσα σχολίασε στην «Κ» ο Γιάννος Κατσουρίδης, αναπληρωτής καθηγητής Συγκριτικής Πολιτικής στο πανεπιστήμιο Λευκωσίας, «νομίζω ότι εξέπληξε τους πάντες. Οι δημοσκοπήσεις τον έδειχναν σε ένα ποσοστό κοντά στο 2%-3%, που ανέβηκε μόνο προς το τέλος της προεκλογικής περιόδου στο 4% έως 8%. Βέβαια στις κρυφές δημοσκοπήσεις που διέρρεαν τις τελευταίες ημέρες –στην Κύπρο απαγορεύεται η δημοσίευση δημοσκοπήσεων την τελευταία εβδομάδα της προεκλογικής περιόδου-, υπήρξε μια καλύτερη εκτίμηση».

Εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία και σε ό,τι αφορά τις ηλικίες που ψήφισαν τον Φειδία. Οπως εξήγησε ο κ. Κατσουρίδης, «πήρε ψήφους από όλες τις ηλικίες και κυριότερα από τις μικρότερες. Σύμφωνα με τα exit polls, έλαβε 5,5%, από όσους είναι ηλικίας 65+, 6% από όσους είναι 55-64 ετών, 14% από όσους είναι 45-54 ετών, 19% από όσους είναι 35-44 ετών, 27,5% από όσους είναι 25-34 ετών και σχεδόν 40% στις ηλικίες 18-24 ετών».

Αντίστοιχα είναι τα ευρήματα και σε ό,τι αφορά την κομματική προέλευση των ψηφοφόρων του Φειδία, καθώς σύμφωνα με τον κ. Κατσουρίδη, «οι μετρήσεις δείχνουν ότι πήρε ψήφους από παντού: κι από το ΔΗΣΥ και από το ΑΚΕΛ και από τα κόμματα του κεντρώου χώρου, ακόμη και από το εθνικιστικό ΕΛΑΜ».

«Ισως είναι περισσότερο κι από απολιτίκ»

Αναφορικά με την πολιτική τοποθέτηση του Φειδία, ο κ. Κατσουρίδης σχολίασε ότι «θεωρώ πως είναι ίσως περισσότερο κι από απολιτίκ. Εώς τώρα η ψήφος διαμαρτυρίας, είχε τουλάχιστον κάποια πολιτικά χαρακτηριστικά. Τώρα ψηφοφόροι του Φειδία δήλωσαν ότι ξέρουν ότι δεν έχει κάποια πολιτική θέση αλλά δεν τους ενδιέφερε».

Αυτός είναι ο λόγος που ο ίδιος θεωρεί ότι το υψηλό ποσοστό που έλαβε ο Φειδίας, «πρόκειται περισσότερο για σύμπτωμα των χρόνιων δυσλειτουργιών και παθογενειών του πολιτικού και κομματικού μας συστήματος. Αυτή η δυσαρέσκεια άλλοτε εκφραζόταν με υψηλή αποχή κι άλλοτε με τη μείωση των ποσοστών κάποιων κομμάτων. Είναι η πρώτη φορά που εκφράζεται με αυτόν τον τρόπο».

Παράλληλα, «είναι η πρώτη φορά που ψηφίζουμε μια εντελώς λευκή σελίδα. Κανείς δεν ξέρει ακόμα τι πρεσβεύει ο συγκεκριμένος. Το παραδέχεται άλλωστε κι ο ίδιος ότι δεν έχει κάποιες θέσεις».

Ο λόγος που χρησιμοποίησε κατά την προεκλογική περίοδο ο Φειδίας, σύμφωνα με τον κ. Κατσουρίδη «δεν είχε καθόλου ακροδεξιά στοιχεία. Πάντως, σε παλιότερα βίντεο που έχει αναρτήσει έχει πει ότι προέρχεται από μια εθνικιστική οικογένεια με πατέρα ιερέα, ενώ υπηρέτησε στα ΟΥΚ που συνήθως είναι ένας εθνικιστικός χώρος. Μάλιστα, σε συνέντευξη που έδωσε στο κανάλι του στο YouTube, ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου, ο Φειδίας είχε αναφέρει ότι ως μαθητής, πριν 6-7 χρόνια είχε συμμετάσχει σε πορείες του ΕΛΑΜ. Τότε, είχε δηλώσει πως αν και δεν ήταν οργανωμένος, συμφωνούσε με κάποιες από τις θέσεις και τα αιτήματα του αδελφού κόμματος της Χρυσής Αυγής. Μολονότι όμως, οι καταβολές υπήρχαν, απέφυγε να υιοθετήσει τέτοια ρητορική στο λόγο του. Απλά, έκανε καρδούλες, έλεγε “σας αγαπάω όλους” και “φτάνει με τα κόμματα”».

Σημειώνεται ότι σε σημερινή ερώτηση που δέχθηκε ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ, για το ενδεχόμενο συνεργασίας ή ακόμη και ενσωμάτωσης του Φειδία στο κόμμα του ο ίδιος σχολίασε πως «δεν θα του κλείσουμε την πόρτα».

Ακόμη ένα σημαντικό απότοκο της εκλογής του Φειδία, είναι ότι σύμφωνα με τον κ. Κατσουρίδη, «το ΕΛΑΜ σε όλες τις εκλογές στις οποίες έχει συμμετάσχει από το 2008 που εμφανίστηκε, ανεβάζει τις πραγματικές ψήφους και τα ποσοστά που λαμβάνει. Αν σε αυτή την εξίσωση βάλουμε ότι ο Φειδίας έχει σχεδόν ολόκληρη την ψήφο διαμαρτυρίας, αυτό σημαίνει ότι όσοι ψήφισαν το ΕΛΑΜ –που ανέβηκε και πάλι-, έκαναν μια συνειδητή επιλογή».

Οι στόχοι του Φειδία δεν έχουν πια όριο. Οπως δήλωσε χθες, «σήμερα είναι ιστορική ημέρα, όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά ίσως για όλο τον κόσμο. Ισως είναι η πρώτη φορά που εκλέγεται ένας πραγματικά ανεξάρτητος ευρωβουλευτής». Πλέον, ο Φειδίας θα προσπαθήσει όπως δήλωσε, να είναι «ο καλύτερος και ο πιο χρήσιμος ευρωβουλευτής που εκλέξαμε και γιατί όχι ο καλύτερος ευρωβουλευτής που εκλέχθηκε ποτέ».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εκλογές 2024: Τελευταία Ενημέρωση

X