ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Εβδομάδα ορόσημων στο Κυπριακό

Σε αναμονή της έκθεσης Ολγκίν – Αισιοδοξία λόγω της επιστολής της και ο.. επιμένων Τατάρ

Του Γιάννη Ιωάννου

Του Γιάννη Ιωάννου

Σε εβδομάδα εξελίξεων εισέρχεται το Κυπριακό με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να αναμένουν την έκθεση της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρία-Άνχελα Ολγκίν -που αναμένεται να κατατεθεί την προσεχή Τετάρτη, 10 Ιουλίου. Η έκθεση της Κολομβιανής διαμεσολαβήτριας για το Κυπριακό εκτιμάται από κύκλους με καλή γνώση των εξελίξεων ως κομβικής σημασίας γιατί θα κρίνει, σε μεγάλο βαθμό, πως θα εξελιχθούν τα πράγματα στη συνέχεια και δη σε σχέση με την επερχόμενη, τον Σεπτέμβριο, Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Την ίδια στιγμή η Λευκωσία αξιολογεί με θετικό τρόπο την ανοικτή επιστολή που η κ. Ολγκίν απέστειλε το περασμένο Σάββατο αποδίδοντας στην εξέλιξη δημιουργικό πρόσημο και αίσθημα κινητικότητας -με συγκρατημένη αισιοδοξία- προς την δύσκολη κατεύθυνση της άρσης του αδιεξόδου των συνομιλιών. Παράλληλα σημασία αποκτά και ο απόηχος της παρουσίας του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, στην άτυπη σύνοδο του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών (ΟΤΚ) στη Σούσα του Αζερμπαϊτζάν, πτυχή που δημιούργησε αντιδράσεις και για την παρουσία του Ούγγρου πρωθυπουργού, Βίκτωρ Ορμπάν, σε μια περίοδο που η στάση Ορμπάν στο Ουκρανικό -με την επίσκεψή του στη Μόσχα- δημιουργεί εκνευρισμό εντός της ΕΕ.
Σινιάλο Λευκωσίας

Η Λευκωσία απέστειλε αμέσως σινιάλο προς πάσα κατεύθυνση μετά την δημοσιοποίηση, το περασμένο Σάββατο, της ανοικτής επιστολής της κ. Ολγκίν -που ουσιαστικά παραμονές της κατάθεσης της έκθεσής της επιχειρεί να στείλει μηνύματα προς κάθε πλευρά για άρση του αδιεξόδου παρουσιάζοντας ουσιαστικά το περίβλημα ενός οράματος προς αυτή την κατεύθυνση αλλά και τις αντικειμενικές δυσκολίες που υφίστανται στο Κυπριακό.

«Η ανάληψη πρωτοβουλιών από πλευράς μας προς όλες τις κατευθύνσεις στόχευαν και στοχεύουν στη δημιουργία θετικού κλίματος και αναβίωσης της διαδικασίας», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης με αφορμή την επιστολή Ολγκίν. Ο κ. Λετυμπιώτης επισήμανε πως «ο διορισμός της κ. Ολγκίν ως προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό ήταν αποτέλεσμα και αυτών των πρωτοβουλιών, σημαντική εξέλιξη που επαλήθευσε, για άλλη μια φορά, το αμείωτο ενδιαφέρον του ίδιου του Γενικού Γραμματέα προσωπικά στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού». «Οι προσπάθειες της κ. Ολγκίν από την πρώτη στιγμή παραλαβής των όρων εντολής της, η προσήλωσή της, όπως, επίσης, και οι γνώσεις και εμπειρίες της από αντίστοιχες διαδικασίες προσέθεσαν στην κοινή προσπάθεια για άρση του αδιεξόδου» κατέληξε στην ανακοίνωση του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Εβδομάδα οροσήμων

Τρία ορόσημα κρίνουν, στην τρέχουσα εβδομάδα, το πως θα κινηθεί το Κυπριακό ως προς την προοπτική άρσης του αδιεξόδου:

• To περιεχόμενο της ίδιας της έκθεσης Ολγκίν την προσεχή Τετάρτη που κρίνεται από έμπειρους παρατηρητές πως θα αφήνει περιθώριο για την προοπτική μιας τριμερούς συνάντησης του ΓΓ του ΟΗΕ με τους δύο ηγέτες στο περιθώριο -ή αμέσως μετά- της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού στη Νέα Υόρκη τον προσεχή Σεπτέμβριο

• Η Σύνοδος του ΝΑΤΟ (9-11 Ιουλίου) που ξεκινά σήμερα στην Ουάσιγκτον όπου και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Οι δύο άντρες θα συζητήσουν το Κυπριακό και τέλος

• Μια συνάντηση Ερντογάν-Μητσοτάκη που αν και ακόμη δεν έχει κλειδώσει είναι πολύ πιθανόν να πραγματοποιηθεί και να ξεκλειδώσει την προοπτική μιας τριμερούς (ή ακόμη και πενταμερούς) στο Κυπριακό

Επιμένει ο Τατάρ

Όπως πρώτη μετέδωσε η «Κ» η παρουσία Τατάρ -με πρόσκληση μάλιστα ως «Πρόεδρος της ΤΔΒΚ» στην άτυπη σύνοδο αρχηγών του ΟΤΚ (Οργανισμός Τουρκογενών Κρατών) επαναφέρει την διάθεση της τουρκοκυπριακής ηγεσίας για αναβάθμιση της λεγόμενης ΤΔΒΚ. Η Λευκωσία κινήθηκε σε επίπεδο διπλωματικών παραστάσεων (διαβήματα) για την παρουσία Τατάρ στη Σούσα του Αζερμπαϊτζάν ενώ παράλληλα εκνευρισμό δημιούργησε και η παρουσία του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας (σ.σ. κράτος-μέλος της ΕΕ), Βίκτωρ Ορμπάν, στην άτυπη σύνοδο του εν λόγω οργανισμού. Επί τούτου η Λευκωσία έλαβε την πλήρη στήριξη της ΕΕ -διά δηλώσεων του ίδιου του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας- Ζοζέπ Μπορέλ που έκανε λόγο για διμερές επίπεδο σχέσεων Ουγγαρίας-ΟΤΚ -αποκλείοντας το ενδεχόμενο άμεσης ή έμμεσης αναγνώρισης της «ΤΔΒΚ» από την Βουδαπέστη.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιάννη Ιωάννου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση