ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ε. Σταύρου: Η έμφυλη βία εξακολουθεί να είναι απειλή

Η παρέμβαση της Κύπριας Ευρωβουλευτή στην Ολομέλεια του ΕΚ

ΚΥΠΕ

Η έμφυλη βία εξακολουθεί να αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες απειλές για την πλήρη άσκηση των ανθρωπίνων και θεμελιωδών δικαιωμάτων στον κόσμο, γεγονός που πλήττει δυσανάλογα τις γυναίκες, δήλωσε χθες, Τρίτη, στην παρέμβασή της η Κύπρια Ευρωβουλευτής, Ελένη Σταύρου (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) σε συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) στο Στρασβούργο για την επικύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, μετά και τη γνωμοδότηση του Δικαστηρίου του 2021.

Οι ευρωβουλευτές συζήτησαν το θέμα χθες και θα ψηφίσουν σήμερα, Τετάρτη, οπότε και αναμένεται να εγκριθεί η επικύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης.

«Οφείλουμε να υπενθυμίσουμε για το μέγεθος του προβλήματος της βίας κατά των γυναικών. Οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους», είπε η κ. Σταύρου, εξηγώντας ότι μία στις τρεις γυναίκες στην ΕΕ έχει πέσει θύμα σωματικής και/ή σεξουαλικής βίας από την ηλικία των 15 ετών, πάνω από το 50% των γυναικών έχει υποστεί σεξουαλική παρενόχληση και μία στις πέντε γυναίκες έχει υποστεί σωματική και/ή σεξουαλική βία από νυν ή τέως σύντροφο.

Πρόσθεσε ότι η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών («Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης») είναι η πρώτη νομικά δεσμευτική διεθνής πράξη για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών σε διεθνές επίπεδο.

Η Σύμβαση, συνέχισε, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς μια καθολική απάντηση στη βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών σε όλη την Ευρώπη, καλύπτοντας την πρόληψη, την προστασία των θυμάτων και τη δίωξη των δραστών μέσω της εφαρμογής ολοκληρωμένων και συντονισμένων πολιτικών.

Υπογράμμισε ότι ως η μοναδική Ελληνοκύπρια γυναίκα Ευρωβουλευτής «νιώθω πολύ περισσότερο το βάρος της ευθύνης και την ανάγκη επίλυσης αυτού του προβλήματος», τονίζοντας ότι η έμφυλη βία εξακολουθεί να αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες απειλές για την πλήρη άσκηση των ανθρωπίνων και θεμελιωδών δικαιωμάτων στον κόσμο, γεγονός που πλήττει δυσανάλογα τις γυναίκες.

«Οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της βίας κατά των γυναικών με ολιστικές λύσεις. Για όλες τις γυναίκες και κυρίως, για τα μικρά κορίτσια στα οποία οφείλουμε ένα μέλλον μακριά από διακρίσεις, εκφοβισμό και κακοποίηση», κατέληξε η κ. Σταύρου.

Εξάλλου, σύμφωνα και με δελτίο Τύπου του ΕΚ, σημειώνεται ότι έξι χρόνια μετά την υπογραφή της Σύμβασης, η οποία είναι η πρώτη νομικά δεσμευτική διεθνής συνθήκη για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών, από την ΕΕ και παρά τις πολλαπλές εκκλήσεις του Κοινοβουλίου, η επικύρωσή της εξακολουθεί να εκκρεμεί λόγω της αντίστασης ορισμένων κρατών μελών.

Ωστόσο, όπως εξηγείται, η γνωμοδότηση του Δικαστηρίου της ΕΕ της 6ης Οκτωβρίου 2021 επιβεβαίωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να επικυρώσει τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη όλων των κρατών μελών.

Επισημαίνεται ότι η προσχώρηση της ΕΕ στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης δεν απαλλάσσει τα κράτη μέλη, έχουν δηλώσει επανειλημμένα οι Ευρωβουλευτές, προτρέποντας τις έξι χώρες που απομένουν (Βουλγαρία, Τσεχία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία και Σλοβακία) να επικυρώσουν τη Σύμβαση χωρίς καθυστέρηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση