Του Γιάννη Ιωάννου
Ακάθεκτος συνεχίζει, ενόψει και Νέας Υόρκης, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ ως προς την προώθηση της ισότιμης κυριαρχίας στο Κυπριακό, της λύσης δύο κρατών και της προώθησης των «τριών άλφα» -για απευθείας πτήσεις, εμπόριο και διπλωματικές σχέσεις για την λεγόμενη ΤΔΒΚ. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, συναντήθηκε με σειρά Βρετανών βουλευτών στο Λονδίνο επαναλαμβάνοντας τις θέσεις του για αποκλεισμό των Τ/κ, απόδοσης των εγγενών δικαιωμάτων τους και, τελικά, μιας λύσης στη βάση της ισότιμης κυριαρχίας. Ο κ. Τατάρ συναντήθηκε με την ομάδα φιλίας Βρετανίας-ψευδοκράτους του βρετανικού κοινοβουλίου στην οποία μετέχουν, διαχρονικά, ο Λόρδος Χουσείν, η βαρόνη Σάρα Λούντφορντ, ο Λόρδος Κάμαλι, η νεοεκλεγείσα (τουρκοκυπριακής καταγωγής) βουλευτής Νασίλ Τσιαλισκάν, ο βουλευτής Ταχίρ Αλί και ο βουλευτής Ιμράν Χουσείν, στην παρουσία του «αντιπροσώπου» του ψευδοκράτους στο Λονδίνο, Τσιμέν Κεσκίν και του ειδικού αντιπροσώπου του, και διαπραγματευτή της Τ/κ πλευράς, Γκιουνές Ονάρ.
Στο ίδιο μήκος κύματος
Ο Τ/κ ηγέτης επανάλαβε τις πάγιες θέσεις και αξιώσεις του σε συνέντευξη το απόγευμα της Τρίτης στο Times Radio του Λονδίνου κατά τη δεύτερη ημέρα της τριήμερης περιοδείας που ολοκλήρωσε στη βρετανική πρωτεύουσα. «Οι Τουρκοκύπριοι είναι συνιδρυτές της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν είμαστε μειονότητα… είμαστε ισότιμοι εταίροι», είπε αρχικά στον δημοσιογράφο Ντόμινικ Ο’ Κόνελ, ο οποίος ήταν προσεκτικός στις διατυπώσεις και στην εξήγηση του στάτους κβο στην Κύπρο αναφορικά με το ψευδοκράτος. Ερωτηθείς τι θέλει από τη βρετανική κυβέρνηση, ο κ. Τατάρ ανέφερε πως θέλει «άρση του εμπάργκο» ως ένα άμεσο βήμα στο δρόμο προς την αναγνώριση της λεγόμενης ΤΔΒΚ. Ο Ντόμινικ Ο’ Κόνελ του ανέφερε ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί όσο η διεθνής κοινότητα δεν αναγνωρίζει το ψευδοκράτος. «Θα ήταν τρελή να το κάνει αυτό (η βρετανική κυβέρνηση)», πρόσθεσε ο δημοσιογράφος. Ο Ερσίν Τατάρ απάντησε κάνοντας λόγο για ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για "παράλογη τιμωρία" των Τουρκοκύπριων.
Ο δημοσιογράφος έκανε στη συνέχεια λόγο για τουρκική εισβολή και την παρομοίασε με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Σημείωσε δε πως υπό αυτό το πρίσμα η αναγνώριση του ψευδοκράτους θα δημιουργούσε επικίνδυνο προηγούμενο. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης αντέτεινε πως η Τουρκία υποχρεώθηκε να «επέμβει» όπως είχε «νόμιμο δικαίωμα» για να αποτρέψει την «εξόντωση» των Τουρκοκύπριων.
Προπαγανδιστικό ντοκιμαντέρ
Exciting documentary coming out this Friday on the Turkish Republic of Northern Cyprus!
— Y.T.C (@Young_Turk_Cyp) September 11, 2024
Stay tuned for: @abubakarfiniin X @KidsoftheColony
Trailer below pic.twitter.com/aXp3QPgKHi
Ενδιαφέρουσα διάσταση ως προς την εκστρατεία Τατάρ για «δύο κράτη» στο Κυπριακό αποκτά και η προβολή ντοκιμαντέρ, αύριο 13 Σεπτεμβρίου, για το Κυπριακό από έναν πολύ δημοφιλή νεαρό Βρετανό content creator και δημοσιογράφο, σομαλικής καταγωγής.
Ο Αμπουμπακάρ Φινίν, Βρετανός σομαλικής καταγωγής δημοσιογράφος που καταπιάνεται με θέματα μειονοτήτων, την σομαλική urban μουσική σκηνή του Λονδίνου και θέματα δικαιωμάτων αφρικανικής καταγωγής Βρετανών πολιτών, ταξίδεψε στη «ΤΔΒΚ» και ουσιαστικά παράγει ένα ντοκιμαντέρ προπαγανδιστικής φύσης για την αναγνώριση του μορφώματος, τα αφηγήματα Τατάρ περί απομονωτισμού των Τ/κ αλλά και την αναγνώριση της λεγόμενης ΤΔΒΚ, παίρνοντας ουσιαστικά συνέντευξη και από τον ίδιο τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ. Το περιεχόμενο του Φινίν είναι αρκετά δημοφιλές σε πλατφόρμες όπως το Vice και το Complex ενώ πρόσφατα είχε ταξιδέψει και στη Σομαλιλάνδη (ακόμη ένα μη αναγνωρισμένο κράτος στο Κέρας της Αφρικής) για ένα παρεμφερούς «υφής» ντοκιμαντέρ.