Πριν από λίγες ημέρες, ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας προέβη σε μια σημαντική δήλωση, η οποία αφορά το μέλλον του Κυπριακού. Σε μια περίοδο που στα ελληνοτουρκικά επικρατεί μεγάλη ένταση και λίγο πριν από την απόσυρση του «Ορούτς Ρέις» από τα νερά της Α. Μεσογείου, ο Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι επίκειται νέα διάσκεψη για το Κυπριακό.
«Μετά τις εκλογές της 11ης Οκτωβρίου, ο Γενικός Γραμματέας θα προχωρήσει σε ένα κάλεσμα προς τις εμπλεκόμενες πλευρές στο Κυπριακό», δήλωσε ο κ. Ακιντζί στον τουρκικό τύπο. Ο Τ/κ ηγέτης πρόσθεσε τα εξής: «Μετά από αυτό το κάλεσμα θα πραγματοποιηθεί μια άτυπη πενταμερή ςδιάσκεψη. Σε αυτήν τη διάσκεψη θα συμμετάσχουν οι δύο κοινότητες, και οι εγγυήτριες δυνάμεις, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελλάδα και η Τουρκία».
Στα Κατεχόμενα η παραπάνω δήλωση του κ. Ακιντζί δεν βρήκε μεγάλο αντίκτυπο. Οι επικριτές της τ/κ ηγεσίας συμπέραναν ότι πρόκειται για μια νέα προσπάθεια εντυπωσιασμού της «εκλογικής» βάσης του κ. Ακιντζί.
Τα ελληνικά δημοσιεύματα
Σε αντίθεση με την άποψη που επικρατεί στην τ/κ κοινότητα, η οποία τις τελευταίες ημέρες έχει επικεντρωμένη την προσοχή της στην κορύφωση της κρίσης της πανδημίας, οι πληροφορίες που έρχονται από τον ελληνικό Τύπο δείχνουν ότι η νέα δήλωση της τ/κ ηγεσίας ενδέχεται να μην είναι «πρόωρη» και «προεκλογικού» χαρακτήρα. Πιο συγκεκριμένα, νέες πληροφορίες θέλουν Αθήνα και Άγκυρα να προσεγγίζουν θετικά την προοπτική μιας νέας διάσκεψης για το Κυπριακό, τρία χρόνια μετά την αποτυχία στο Κραν Μοντάνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν σε ορισμένα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, το προηγούμενο διάστημα το τουρκικό Προεδρικό συζήτησε με την ελληνική Πρωθυπουργία το ενδεχόμενο μιας άτυπης διάσκεψης για το Κυπριακό.
«Προετοιμασία πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό», αναφέρουν τα σχετικά ελληνικά δημοσιεύματα, τα οποία μέχρι στιγμής δεν έχουν επισήμως διαψευσθεί ή επιβεβαιωθεί.
Διαψεύσεις
Τα όσα αναφέρονται στα δημοσιεύματα από συγκεκριμένο ελλαδικό μέσο δεν βρίσκουν απήχηση στη Λευκωσία. Διπλωματικές πηγές στην κυπριακή πρωτεύουσα διέψευδαν πως υπάρχει κυπριακή πτυχή στα όσα φαίνεται να έχουν ανταλλαγή μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας με τη μεσολάβηση της Γερμανίας. Εμφαντικά οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν πως στις επαφές δεν έχει τεθεί το ζήτημα πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό ή κάποιας άτυπης διάσκεψης. Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η αντίδραση για τα ενεργειακά. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν πως στις επαφές που έχουν γίνει υπήρξαν γενικόλογες αναφορές στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Η ενεργειακή πτυχή
Σύμφωνα με τις ελληνικές πηγές, στο πλαίσιο των πρώτων επαφών της Αθήνας με την Άγκυρα, με τη διαμεσολάβηση του Βερολίνου, στα μέσα του καλοκαιριού του 2020 στο προσκήνιο ήρθε και μια άλλη ενδιαφέρουσα ιδέα. «Διαμόρφωση του μηχανισμού διανομής του ενεργειακού πλούτου στην Κύπρο, ώστε να διασφαλιστεί η ισότιμη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων χωρίς προϋποθέσεις», αναφέρουν οι διαρροές προς τον ελληνικό Τύπο.
Η παραπάνω θέση λογικά ικανοποιεί την τουρκική πλευρά και την τ/κ ηγεσία που εδώ και καιρό αναφέρονται στην εύρεση λύσης στο «πρόβλημα» του ενεργειακού στο Κυπριακό, ακόμη και πριν από την τελική λύση.
Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο διάστημα, εκπρόσωποι της τ/κ πολιτικής ηγεσίας, όπως ο κ. Ακιντζί, ο Κουντρέτ Όζερσαϊ και άλλοι Τ/κ πολιτικοί, μιλώντας στην «Κ» είχαν επισημάνει τη σημασία της δημιουργίας ενός δικοινοτικού μηχανισμού, που θα αναλάβει τη διαχείριση του ενεργειακού προγράμματος της Κύπρου. Μάλιστα, η τ/κ πλευρά πρόσφατα κατέθεσε σχετική πρόταση, η οποία ωστόσο δεν βρήκε σύμφωνη την ε/κ πλευρά.