Της Μαρίνας Οικονομίδου
Όταν ο Νίκος Χριστοδουλίδης εισερχόταν χαμογελαστός στον πέμπτο όροφο του Δημοκρατικού Κόμματος για να συνομιλήσει με τα μέλη της γραμματείας για τις προεδρικές εκλογές, αρκετοί ήταν εκείνοι που θεώρησαν την συνάντηση καθαρά τυπική, παρά συνάντηση ουσίας. Τυπική δεδομένου ότι εδώ και καιρό θεωρείται κλειδωμένη η στήριξη του ΔΗΚΟ προς την υποψηφιότητα Νίκου Χριστοδουλίδη. Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ μάλιστα, έχει ήδη ξεκαθαρίσει σε εκείνα τα μέλη του εκτελεστικού γραφείου που διαφωνούσαν, ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή από τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Σύμφωνα με πολιτικούς κύκλους, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ ήταν εκείνος που παρακίνησε τον Νίκο Χριστοδουλίδη να εξαγγείλει τον Μάιο –ο τέως υπουργός Εξωτερικών προτιμούσε να περιμένει μέχρι τον Ιούνιο- για να κινήσει στη συνέχεια τις διαδικασίες επικύρωσής του ως του υποψηφίου που θα στηρίξει το κόμμα του Κέντρου. Και ο Νίκος Χριστοδουλίδης από την πλευρά του, έστω κι αν επιμένει στα περί συναγερμικής ταυτότητας, επιθυμεί τη στήριξή του από κόμματα, καθώς αυτό θα τον βοηθήσει να αποκτήσει το ανάλογο οργανωτικό κόκκαλο που του λείπει. Είναι στην ουσία μία συνεργασία ανάγκης, ωστόσο δεν αποκλείεται εξαιτίας αυτής να προκύψουν σοβαρά πολιτικά ζητήματα και για τις δύο μεριές.
Δύο ώρες πήρε η συνάντηση Χριστοδουλίδη με την ηγεσία του ΔΗΚΟ, με τα στελέχη να τον ρωτούν για τον Φλέσσα, το κυπριακό και αν είναι διατεθειμένος να προβάλει στην εκστρατεία κομματικά στελέχη.
Οι συνοδοί και οι ερωτήσεις
Κάπου στις δύο ώρες διήρκησε η συνάντηση του Νίκου Χριστοδουλίδη με την γραμματεία του ΔΗΚΟ. Τον συνόδευσαν η δημοτικός σύμβουλος Λεμεσού του ΔΗΣΥ και υποψήφια βουλεύτρια του κόμματος στις προηγούμενες εκλογές Μαρίνα Χατζημανώλη, ο Χαράλαμπος Κωνσταντίνου που είναι υπεύθυνος για το προεκλογικό πρόγραμμα, η Τζόζι Χριστοδούλου που ήταν μέχρι πρόσφατα σύμβουλός του στο υπουργείο Εξωτερικών για θέματα ενσωμάτωσης φύλου στην εξωτερική πολιτική και η δημοσιογράφος Μαριλένα Ευαγγέλου. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης παρουσίασε σε γενικές γραμμές το πλάνο και το πλαίσιο στο οποίο θέλει να κινηθεί στην εσωτερική διακυβέρνηση. Υπογράμμισε το θέμα του κοινωνικού φιλελευθερισμού, έβαλε κάτω τις προτάσεις του για το περιβάλλον την υγεία και γενικότερα το πλαίσιό του για την εσωτερική διακυβέρνηση. Σε ο,τι αφορά το κυπριακό έθεσε κάτω, όσα είπε και στην εξαγγελία του, περί προσήλωσης στη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία και απόρριψη οποιασδήποτε άλλης μορφής λύσης.
Η στάση της ηγεσίας
«Η διάθεση δεν ήταν να τον δυσκολέψουμε γιατί θα δυσκολεύαμε την δική μας θέση» ανέφερε στην «Κ» μέλος της γραμματείας του ΔΗΚΟ, όταν κλήθηκε να απαντήσει αν έγιναν συγκεκριμένες ερωτήσεις για το ζήτημα της σύμπλευσής του με τον Νίκο Αναστασιάδη και το κυπριακό. Σύμφωνα με κομματικές πηγές, η αναπληρώτρια Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, έθιξε ιδιαίτερα το θέμα της διαφθοράς, καθώς το ΔΗΚΟ είχε κάνει σημαία του στις βουλευτικές εκλογές το θέμα της πάταξης της διαφθοράς. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου έθιξε μεταξύ άλλων πως όσες φορές το ΔΗΚΟ χρειάστηκε να συνεργαστεί με τον Συναγερμό, ζήμιωσε. Ο Χρύσης Παντελίδης από την πλευρά του παραδέχτηκε πως ο ίδιος υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της συνεργασίας με την αντιπολίτευση. Όπως είπε, σε ο,τι αφορά τις διαφωνίες του παρελθόντος θα πρέπει να γίνουν αβαρίες, ωστόσο για το μέλλον θα πρέπει να συμφωνήσουν οι δύο πλευρές στο πως θα κινούνται. Τον ρώτησε αν όντως θέλει την στήριξη του ΔΗΚΟ και αν αυτό θα τον βοηθήσει τελικά πολιτικά και οργανωτικά, ενώ παράλληλα τον ρώτησε αν είναι διατεθειμένος να εμπλουτίσει τις θέσεις του με τις προτάσεις του ΔΗΚΟ. Ο Γιώργος Σολωμού από την πλευρά του, τον ρώτησε ποια θα είναι η προσέγγισή του στο κυπριακό αν εκλεγεί και ξεκινήσουν την επόμενη μέρα οι διαπραγματεύσεις, δεδομένου ότι το ΔΗΚΟ διαφωνούσε με πτυχές και προσεγγίσεις της κυβέρνησης Αναστασιάδη. Τον ρώτησε επίσης αν θεωρεί ότι όσα στελέχη προέρχονται από κομματικούς χώρους δεν θα πρέπει να έχουν ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία. Ο αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ Νεόφυτος Χαραλαμπίδης ρώτησε τον υποψήφιο για την προεδρία αν θα αναπληρώσει τον Γιώργο Φλέσσα με τον Νίκο Χριστοδουλίδη να ξεκαθαρίζει πως δεν πρόκειται να το κάνει και πως εννέα χρόνια χειριζόταν τον επικοινωνιακό τομέα ο ίδιος μια χαρά.
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης πάντως, ξεκαθάρισε πως δεν θεωρεί πως αυτός ο οποίος είναι κομματικός πρέπει να αποκλείεται αλλά είναι θέμα ικανοτήτων του κάθε προσώπου. Ξεκαθάρισε πως στόχος του αν εκλεγεί είναι να επιλεχθούν οι καλύτεροι και όχι απαραίτητα αυτοί που θα τον στηρίξουν, με τον γενικός οργανωτικό Φύτο Κωνσταντίνου να θέτει ερωτήματα επ’ αυτού. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος από την πλευρά του ξεκαθάρισε πως το ποιοι θα βρίσκονται στο υπουργικό είναι θέμα καθαρά του ίδιου του υποψηφίου.
Μία προσωπική σχέση
Η αλήθεια είναι πως οι δύο πολιτικοί άνδρες, Νικόλας Παπαδόπουλος και Νίκος Χριστοδουλίδης έχουν καταφέρει να κτίσουν το τελευταίο διάστημα μία καλή προσωπική σχέση. Έχουν συναντηθεί οικογενειακώς και κατ’ ιδίαν, έχουν παράλληλα κάνει μία συνεννόηση. Ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης δεν θα έχει συζητήσεις απευθείας με ΔΗΚΟϊκά στελέχη, αλλά θα αφήσει τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ να αναλάβει τις όποιες πρωτοβουλίες. Κάτι τέτοιο θα διευκολύνει την θέση του Νικόλα Παπαδόπουλου δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή θεωρείται πως δεν έχει τον έλεγχο του κόμματός του και πως στελέχη ήδη βρίσκονται σε διαδικασία πάρε δώσει για τις προεδρικές εκλογές.
Η δημοτικότητα
Στο ΔΗΚΟ είχαν από νωρίς ξεκαθαρίσει πως στόχος είναι να αποτελέσουν αυτή τη φορά μέρος της εξουσίας. Και όσο κι αν οι τοποθετήσεις Νίκου Χριστοδουλίδη φέρνουν σε δύσκολη θέση το κόμμα του Κέντρου, όπως για παράδειγμα η επιμονή του στη συναγερμική του ταυτότητα, η ταύτισή του με τον Νίκο Αναστασιάδη αλλά και η αναφορά πως η κυβέρνηση Αναστασιάδη δεν ήταν διεφθαρμένη έφερε πολλούς ΔΗΚΟϊκούς σε δύσκολη θέση. Η κύρια αιτία ωστόσο που στηρίζουν την υποψηφιότητα Χριστοδουλίδη είναι η εμφανής δημοτικότητά του. Και η βάση έχει θέσει ζήτημα στήριξης Χριστοδουλίδη, αλλά και η ηγεσία αντιλαμβάνεται πως ο Νίκος Χριστοδουλίδης έχει αρκετές πιθανότητες να εκλεγεί, συμπεριλαμβάνοντας έτσι το ΔΗΚΟ στην επόμενη διακυβέρνηση και την ίδια στιγμή κρύβοντας τα ήδη χαμηλά ποσοστά του κόμματος.
Αναμφισβήτητα ο Νίκος Χριστοδουλίδης παρουσιάζει μία πρωτόγνωρη δημοτικότητα, έχοντας ήδη καταφέρει να διασπάσει τη Συναγερμική ψήφο και να διεμβολίσει όλους τους χώρους συμπεριλαμβανομένου και του ΑΚΕΚ. Υπάρχουν ωστόσο δύο καίρια ζητήματα που αν δεν ληφθούν υπόψη ενδεχομένως να στοιχίσουν τη νίκη, ακόμη και το εισιτήριο για τον β’ γύρο.
• Περιβάλλεται από ένα άπειρο επιτελείο
• Η ψήφος του είναι κυρίως χαλαρή
Μία χαλαρή ψήφος
Το ερώτημα πόσο στέρεα είναι η δημοτικότητα του τέως υπουργού Εξωτερικών απασχολεί αρκετούς. Σύμφωνα με αναλυτές δημοσκοπήσεων, η ψήφος στον Νίκο Χριστοδουλίδη είναι προς το παρόν χαλαρή. Υπάρχει μέσα η αντισυστημική ψήφος, αλλά και η ψήφος διαμαρτυρίας΄-Συναγερμικών κυρίως- προς την υποψηφιότητα Αβέρωφ Νεοφύτου. Ερώτημα είναι αν αυτή η ψήφος θα μετουσιωθεί σε πράξη. Δεν τον βοηθά βεβαίως η ύπαρξη υποψηφιοτήτων όπως αυτή του Κώστα Χριστοφίδη (θεωρείται αντισυστημική και ανεξάρτητη), του Γιώργου Κολοκασίδη (υποψηφιότητα σκληρή στο κυπριακό) αλλά και του Προέδρου του ΕΛΑΜ Χρίστου Χρίστου. Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο χρειάζεται την οργανωτική δομή ενός κόμματος και ίσως το ΔΗΚΟ καταφέρει να τον βοηθήσει σε αυτό.
Η στήριξη του ΔΗΚΟ προς τον Νίκο Χριστοδουλίδη ενδεχομένως να καλύψει και εμφανή κενά της προεκλογικής. Η πρώτη δημόσια παρουσία του, έβγαλε στο προσκήνιο σοβαρή απειρία από πλευράς και του ίδιου αλλά και του περίγυρού του. Και δεν είναι καθόλου τυχαίο αν λάβει κανείς υπόψη πως πλην του Βασίλη Πάλμα, κανείς στην ομάδα Χριστοδουλίδη δεν έχει συμμετέχει σε εκλογική διαδικασία. Αυτό σε συνδυασμό με το ότι ο τέως υπουργός Εξωτερικών δεν είναι διατεθειμένος επί του παρόντος να αναπληρώσει τον Γιώργο Φλέσσα με άλλον επικοινωνιολόγο δυσκολεύει την κατάσταση διαχείρισης κρίσεων. Και θα είναι πολλές αν λάβει κανείς υπόψη πως ο κομματικός οδοστρωτήρας του ΔΗΣΥ, τον αποδομεί καθημερινά. Ερώτημα βεβαίως που μένει επί του παρόντος αναπάντητο, είναι αν η στήριξη από τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου θα βοηθήσουν την υποψηφιότητα Χριστοδουλίδη, ή αν τελικά θα την δυσκολέψουν , δεδομένου ότι ο ΔΗΣΥ έχει ήδη αρχίσει να τον χαρακτηρίζει ως υποψήφιο του ΔΗΚΟ επιχειρώντας να σταματήσει τις διαρροές Συναγερμικών που βλέπουν την υποψηφιότητά του θετικά.