ΚΥΠΕ
Υπέρ του διαλόγου και της επικοινωνίας δηλώνει ο Ερσίν Τατάρ, σημειώνοντας όμως ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω από τη νέα πολιτική που ακολουθεί ως προς τη λύση του Κυπριακού. «Μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, αλλά στόχος μας είναι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα δίκαια του τουρκοκυπριακού λαού ως ξεχωριστού λαού», είπε.
Σε δηλώσεις του μετά από δίωρη συνάντηση με τα «κοινοβουλευτικά» κόμματα ενόψει της μετάβασης στη Νέα Υόρκη ο κ. Τατάρ είπε ότι οι προτάσεις για συνεργασία που κατέθεσε πέρυσι ισχύουν και θα τις επαναλάβει τώρα που θα πάει στην Αμερική. «Σύσταση κοινής επιτροπής για τους φυσικούς πόρους, κοινή χρήση του νερού από την Τουρκία, συνεργασία για την ηλιακή ενέργεια, το διασυνδεδεμένο σύστημα, η παράτυπη μετανάστευση και η αποναρκοθέτηση».
Η ομοσπονδιακή λύση θα κάνει «μπάλωμα» τον τ/κ «λαό», υποστήριξε, προσθέτοντας ότι «μετά από όλα όσα έγιναν, η νέα πολιτική είναι η σωστή πολιτική, θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε τη νέα πολιτική». Επανέλαβε ότι είναι ενάντια στον διορισμό απεσταλμένου έως ότου εξακριβωθεί εάν υπάρχει κοινό έδαφος για επανέναρξη των συνομιλιών. Υπάρχει, δήλωσε, απεσταλμένος για να διαπιστώσει εάν υπάρχει κοινό έδαφος ή όχι, οπότε δεν βλέπει την ανάγκη διορισμού ενός ειδικού απεσταλμένου. Είναι επίσης εναντίον πρόσθεσε, «σε βήματα που θ’ ανοίξουν τον δρόμο για μια ομοσπονδιακή λύση». Έχουν γίνει διαβουλεύσεις με την Τουρκία κι αυτή η στάση θα συνεχιστεί, πρόσθεσε.
«Θέλουμε μια λύση. Η ειρήνη εγκαταστάθηκε στην Κύπρο το 1974, η 50ή επέτειος κοντεύει. Έχουμε ένα εδραιωμένο κράτος που δεν αναγνωρίζεται για πολιτικούς λόγους αλλά όλοι γνωρίζουν ότι υπάρχει. Αυτό το γεγονός δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν είναι δυνατόν να συρθούμε στο τραπέζι εκτός αυτών των δεδομένων. Θα συνεχίσουμε να το εξηγούμε αυτό».
Η συμμετοχή του τουρκοκυπριακού «λαού» στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών είναι μια σημαντική πρωτοβουλία, η αύξηση της διεθνούς προβολής του τουρκοκυπριακού «λαού» με τις διεργασίες που γίνονται προς αυτή την κατεύθυνση, δίνει επίσης δύναμη στη νέα πολιτική, πρόσθεσε.
Για τη Νέα Υόρκη είπε ότι θα έχει διάφορες επαφές και θα συνεχίσει να εξηγεί την ανάπτυξη του ψευδοκράτους και να τονίζει «το λάθος των εμπάργκο.
Κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη μεταξύ 17 και 24 του μηνός, ανέφερε, θα συναντηθεί με τον ΓΓ του ΟΗΕ, μέλη του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, μέλη του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών, αξιωματούχους της Τουρκίας και άλλους.
Ερωτηθείς για τον δρόμο Άρσους – Πύλας, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι οι εργασίες ξεκίνησαν και διαβουλεύονται με τα ΗΕ για τη νεκρή ζώνη «ώστε να επωφεληθεί ο λαός της Πύλας». Πρόκειται για ένα ανθρωπιστικό έργο, επανέλαβε, δηλώνοντας ότι «σίγουρα αυτός ο δρόμος θα γίνει».
Αναφέρθηκε στο θέμα των οδοφραγμάτων και τη συμφόρηση στον Άγιο Δομέτιο λέγοντας ότι εκεί το πρόβλημα προκλήθηκε από τη «μονή λωρίδα στο νότο» κι έγιναν προσπάθειες να επιλυθεί αυτό. Έχει γίνει επίσης προσπάθεια, είπε, να ανοίξει οδόφραγμα στη Μια Μηλιά για επαγγελματικά οχήματα, κάτι που θα φέρει ανακούφιση στο οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου, όπως ανέφερε.
Ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι θα αναχωρήσει για την Νέα Υόρκη το πρωί της εερχόμενης Κυριακής.
Δηλώσεις κομμάτων
Τη στήριξή τους στην θέση του Τατάρ για λύση δύο κρατών εξέφρασαν μετά το τέλος της συνάντησης οι αρχηγοί των «συγκυβερνώντων» κομμάτων.
Ο πρόεδρος του ΚΕΕ και «πρωθυπουργός», Ουνάλ Ουστέλ είπε ότι ο Τ/κ ηγέτης θα θέσει στην Νέα Υόρκη «τον δίκαιο αγώνα των Τ/κ» και πρόσθεσε ότι θ’ αναπτύξουν την πολιτική τους στο Κυπριακό με τη στήριξη της Τουρκίας. Μπορούν να παρακαθίσουν στο τραπέζι των συνομιλιών, συνέχισε, με την αποδοχή της κυριαρχίας και του δίκιου τους. Ο κ. Ουστέλ ανέφερε επίσης ότι με την επιστροφή του κ. Τατάρ από τη Νέα Υόρκη θα υπάρξει ακόμη μια συνάντηση με τα «κοινοβουλευτικά» κόμματα.
Ο πρόεδρος του Κόμματος Αναγέννησης και «υπουργός μεταφορών», Ερχάν Αρικλί εξέφρασε επίσης πλήρη στήριξη στην πολιτική του κ. Τατάρ. «Το τραπέζι ανατράπηκε στο Κραν Μοντάνα και ένας από αυτούς που το ανέτρεψαν ήταν ο πρόεδρος στο νότο», υποστήριξε ο κ. ο Αρικλί. «Θέλουν να συνεχιστεί η διαδικασία από εκεί που σταμάτησε, αλλά αυτό δεν είναι δυνατό για εμάς».
Υπάρχει μια νέα πολιτική της τ/κ πλευράς στο Κυπριακό, συνέχισε, λέγοντας ότι ζήτησαν από τον Τ/κ ηγέτη να την ακολουθήσει μέχρι τέλους, και υπογράμμισε την σημασία γι’ αυτούς της «κυριαρχίας» του ψευδοκράτους,
Ο πρόεδρος του ΔΚ και «αναπληρωτής πρωθυπουργός», Φικρί Ατάογλου είπε ότι για να μην ζήσουν όσα βίωσαν στο παρελθόν δεν πρέπει να γυρίσουν πίσω και ο τ/κ «λαός» δεν πρέπει να χάσει άλλο χρόνο. Η «κυβέρνηση» πρόσθεσε, στέκεται όρθια δίπλα στον Ερσίν Τατάρ και θα συνεχίσει να υπερασπίζεται μέχρι τέλους τη νέα πολιτική.
Ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν δήλωσε ότι το κόμμα του στηρίζει την ομοσπονδιακή λύση. Η πιο έγκυρη θέση είναι μια ΔΔΟ μέσα από μια διαδικασία επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα. «Η όποια πολιτική εκτός αυτής δείχνει τον Ε/κ ηγέτη, που είναι υπεύθυνος για την ανατροπή των συνομιλιών, ως υπέρ της λύσης, κάτι που δεν του αξίζει».
Κληθείς να σχολιάσει τα γεγονότα στην Πύλα, ο κ. Ερχιουρμάν είπε ότι οι ανάγκες και οι απαιτήσεις του «λαού» είναι θεμιτές, αλλά έγιναν λάθη στην προσπάθεια εκπλήρωσης αυτού του δικαιώματος και η τ/κ πλευρά βρέθηκε να έχει καταδικαστεί.