Της Μαρίνας Οικονομίδου
«Η έντονη κριτική που ασκήθηκε [για το επενδυτικό πρόγραμμα] αστήρικτοι ισχυρισμοί, αλλά και τα παραδεκτά λάθη προκάλεσαν χωρίς αμφιβολία ζημιά στην εικόνα της Κυβέρνησης» ανέφερε σε συνέντευξή του στην «Κ» ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι η διαφθορά αποτελεί το μεγάλο αγκάθι της κυβέρνησης.
«Θεωρώ πως τούτο είναι άδικο αν αναλογιστεί κανείς, τα μέτρα που υιοθετήσαμε για πάταξη της διαφθοράς, ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, αλλά και όπως σημειώνεται στην έκθεση της Ευρωπαικής Επιτροπής για το Κράτος Δικαίου. Είμαστε η πρώτη κυβέρνηση που οδήγησε ενώπιον δικαστηρίων πρόσωπα από όλο το πολιτικό φάσμα που εμπλέκονταν σε πράξεις διαφθοράς. Θα πρέπει ακόμη να ληφθεί υπόψη, η αντίδραση της κυβέρνησης αμέσως μετά την δημοσιοποίηση με ήχο και εικόνα, των αποκαλύψεων του AL Jazeera» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Να υπενθυμίσω ακόμη τη σωρεία νομοσχεδίων που κατατέθηκαν από την κυβέρνηση για πάταξη της διαφθοράς και εκκρεμούν εδώ και χρόνια ενώπιον της Βουλής, που δείχνει την πραγματική πρόθεση της Κυβέρνησης να κτυπήσει στη ρίζα του αυτό το πρόβλημα» ανέφερε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως «ένας εκ των εμφανιζομένων ως ο υπέρμαχος της πάταξης της διαφθοράς, μόλις τον Απρίλη του 2020, εισηγείτο γραπτώς, όχι την κατάργηση αλλά την επίσπευση εξέτασης των εκκρεμουσών αιτήσεων».
Κληθείς να σχολιάσει ότι ο ίδιος κυβερνά και το υπουργικό συμβούλιο αποφασίζει, όχι η βουλή ανέφερε χαρακτηριστικά πως «δεν διαφωνώ με την διαπίστωση σας. Όπως και δεν διαφωνώ, πως τα κενά και η οι αδυναμίες του προγράμματος, επέτρεψαν ώστε να υπάρξει κατάχρηση του προγράμματος».
«Το πρόγραμμα είχε κενά και αδυναμίες, τα οποία όπως προαναφέρω αξιοποίησαν ανεξάρτητα πολιτικού χώρου, από αριθμό εμπλεκομένων. Αυτό καταγράφεται ρητώς και στο ενδιάμεσο πόρισμα» κατέληξε. Αν έλεγε το αντίθετο, αν δεν παραδεχόταν ότι έγιναν λάθη θα εθελοτυφλούσε. Όπως είπε «θα αναγνωρίσω και δημόσια τις ευθύνες που μου αναλογούν και βεβαίως θα απολογηθώ για το μέρος των σφαλμάτων που αφορούν την κυβέρνηση».
Κληθείς να σχολιάσει το πώς θα χειριστεί το γεγονός ότι σε όλα αυτά εμπλέκεται το δικηγορικό γραφείο που φέρει το όνομά του, ο οικογενειακός του περίγυρος και δικηγορικά γραφεία που εμπλέκονται με μέλη του υπουργικού συμβουλίου, ο κ. Αναστασιάδη χαρακτήρισε «κουραστικό και ιδιαίτερα ψυχοφθόρο, να εμπλέκουν αδίκως είτε το δικηγορικό γραφείο που φέρει το όνομα μου είτε ιδιαιτέρως μέλη της οικογενείας μου, προκειμένου να πλήξουν την αξιοπρέπεια και το ήθος μου».
Κληθείς να σχολιάσει αν θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό για να διορθωθεί η εικόνα, καθώς έχει ακόμα δύο χρόνια διακυβέρνησης, απάντησε το εξής: η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις. Η πρώτιστη είναι η αντιμετώπιση των τουρκικών απειλών και της αδιαλλαξίας αλλά το σημαντικότερο η επίλυση του Κυπριακού προβλήματος.
Οι συνέπειες από την πανδημία αποτελούν μία άλλη πρόκληση. Ήδη η κυβέρνηση προχώρησε σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάκαμψης που αποτελεί το νέο αναγκαίο μοντέλο ανάπτυξης της επόμενης ημέρας.
Μία άλλη πρόκληση, είναι μία σειρά μεταρρυθμίσεων για εκσυγχρονισμό του κράτους που είναι συναφείς με τον πιο πάνω σχεδιασμό.
Είμαι αποφασισμένος, στο εναπομείναν διάστημα διακυβέρνησης, να ολοκληρώσω το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που θα καταστήσει την Κύπρο ένα πραγματικά σύγχρονο και ευνομούμενο κράτος. Ένα κράτος με ισχυρούς θεσμούς διαφάνειας και πάταξης της διαφθοράς.
Ένας Πρόεδρος προχωρεί σε ανασχηματισμό, όταν διαπιστώνει την έλλειψη απόδοσης των αναμενομένων από οποιονδήποτε μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου.
Κάτι που δεν διαπιστώνω.
Κληθείς πάντως να σχολιάσει την διαφοροποίηση του Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου σε διάφορα ζητήματα ανέφερε πως το ίδιο έκανε και εκείνος όταν πρόεδρος ήταν ο Γλαύκος Κληρίδης. «Είμαστε φιλελεύθερη παράταξη, ανήκουμε σε ένα χώρο φιλελεύθερο και η διαφορετική άποψη δεν σημαίνει σύγκρουση. Η μέχρι σήμερα στήριξη του ΔΗΣΥ ήταν απόλυτη όταν η κυβέρνηση χρειάστηκε νομοθετική στήριξη, συνεπώς το να εκφραστούν διαφορετικές απόψεις ή και διαφωνίες είναι φυσιολογικό και απόλυτα αποδεκτό».