ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Βουλευτές: Θετική η αύξηση επιδόματος τέκνου αλλά απαιτείται ολοκληρωμένη πολιτική

Στόχος της Επιτροπής είναι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο να βρίσκεται στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων στις 11 Ιουλίου

ΚΥΠΕ

Η αύξηση του επιδόματος τέκνου κατά 5% και η παραχώρηση επιδόματος τέκνου σε ποσοστό 50% στα τέκνα φοιτητές πολύτεκνων οικογενειών μέχρι 23 ετών και, στην περίπτωση αρρένων μέχρι 24 ετών, εφόσον υπηρέτησαν θητεία στην Εθνική Φρουρά αποτελούν θετικό βήμα, ωστόσο δεν δίνουν την απάντηση για μια ολοκληρωμένη πολιτική στήριξης των οικογενειών ανέφεραν την Τρίτη Βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Η Επιτροπή εξέτασε κατά προτεραιότητα το νομοσχέδιο «Ο περί Παροχής Επιδόματος Τέκνου (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024» που κατατέθηκε την περασμένη Πέμπτη και αναμένεται να οδηγηθεί ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων στις 11 Ιουλίου.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Αντρέας Καυκαλιάς, δήλωσε μετά το πέρας της Επιτροπής ότι η αύξηση 5%, καθώς επίσης και η συμπερίληψη των φοιτητών και των φοιτητριών των πολύτεκνων οικογενειών στο επίδομα, αποτελούν θετικό βήμα. Ωστόσο, συνέχισε, δεν δίνουν την απάντηση για μια ολοκληρωμένη πολιτική στήριξης των οικογενειών.

Ο κ. Καυκαλιάς είπε ότι η μη συμπερίληψη των φοιτητών των πενταμελών οικογενειών στο επίδομα τέκνου αποτελεί σοβαρότατη παράλειψη. «Δυστυχώς και παρά τις έντονες απόψεις που κατατέθηκαν από όλες τις πλευρές της Βουλής, από όλα τα κόμματα και από τον Σύνδεσμο των πενταμελών οικογενειών, η Κυβέρνηση έχει απορρίψει το αίτημα», είπε.

Πρόσθεσε ότι επιβάλλεται η Κυβέρνηση να καταθέσει μια συνολική πρόταση πολιτικών, αλλά και εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας για το επίδομα τέκνου, που αφορά τόσο στο ύψος του επιδόματος, όσο και στα κριτήρια παραχώρησής του, ώστε αυτό να ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες, αλλά και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κυπριακή κοινωνία.

«Επιβάλλεται να αποδείξουμε στην πράξη ότι οι οικογένειες και τα παιδιά αποτελούν προτεραιότητα του κράτους», είπε ο κ. Καυκαλιάς.

Τέλος, ανέφερε ότι στόχος της Επιτροπής είναι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο να βρίσκεται στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων στις 11 Ιουλίου.

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ, Φωτεινή Τσιρίδου, δήλωσε από πλευράς της ότι «θέση μας εδώ και μήνες ήταν πως η αύξηση δεν έπρεπε να ήταν το ίδιο ποσοστό για όλους, αλλά να αυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων. Δυστυχώς, η Κυβέρνηση δεν έκανε αποδεκτή την προσέγγισή μας».

Εξήγησε ότι καθώς η Βουλή δεν έχει την εξουσία να κάνει την όποια τροπολογία προς αυτή την κατεύθυνση, το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί ως έχει κατατεθεί.

«Ως ΔΗΣΥ τονίσαμε πως οι οικογένειες με παιδιά και φοιτητές πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα στις πολιτικές μας», είπε η κ. Τσιρίδου προσθέτοντας ότι στις σημερινές συνθήκες της ακρίβειας και των υψηλών επιτοκίων, απαιτείται σοβαρή αναθεώρηση τόσο στη στήριξη των οικογενειών όσο και στην αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων.

«Υποστηρίζουμε συνεπώς μια μεγάλη και σημαντική μεταρρύθμιση τόσο στο επίδομα τέκνου όσο και στη φοιτητική χορηγία, που να στηρίζει πραγματικά τις οικογένειες, αλλά και να μην αφήνει πίσω τη μεσαία τάξη», κατέληξε.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ανδρέας Αποστόλου, είπε ότι «κάθε βήμα που γίνεται για τη στήριξη των οικογενειών για εμάς είναι πολύ σημαντικό και είναι θέματα, τα οποία περιμέναμε εδώ και πολλά χρόνια να λυθούν και χαιρόμαστε γιατί η σημερινή Κυβέρνηση καταθέτει αυτά τα νομοσχέδια».

Η στήριξη των οικογενειών, συνέχισε, δεν τελειώνει εδώ και ειδικότερα για το επίδομα τέκνου και πρέπει να γίνουν και πολλά άλλα πράγματα τα οποία τέθηκαν σήμερα ενώπιον και του Γενικού Διευθυντή του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας.

«Για εμάς πολύ σημαντικό θέμα είναι η αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων που αφορά τις οικογένειες οι οποίες έχουν και περισσότερα τέκνα γιατί εδώ οι ανάγκες είναι πολύ πιο ψηλές, αλλά και την ανάγκη έτσι ώστε η αποκοπή του επιδόματος να μην γίνεται με το πρώτο ευρώ, αλλά να υπάρχει κλιμακωτή μείωση του επιδόματος όταν ο οικογενειακός προϋπολογισμός ξεπερνά το όριο», ανέφερε.

Εξήγησε ότι υπάρχουν πολλές περιπτώσεις, που οικογένειες στερούνται του επιδόματος τέκνου - που μπορεί να είναι πέντε και έξι χιλιάδες ευρώ το χρόνο - γιατί τα εισοδήματα των νοικοκυριών αυξάνονται ή είναι πάνω από το όριο για πενήντα ή εκατό ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΔΗΣΥ  |  ΑΚΕΛ  |  ΔΗΚΟ  |  ΕΔΕΚ  |  Βουλή
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση