ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Βάζουν τρυπάνι στην «Ηλέκτρα» - Πότε αναμένονται τα αποτελέσματα

Ο κ. Παπαναστασίου εκτίμησε ότι δεν θα χρειαστεί να εξαντληθεί το χρονικό περιθώριο που προβλέπει η εκδοθείσα Navtex για το Οικόπεδο 5

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Οδηγίες προς ναυτιλομένους (Navtex) εξέδωσε την Κυριακή η Κυπριακή Δημοκρατία σε σχέση με την έναρξη γεωτρήσεων στον στόχο «Ηλέκτρα», στο τεμάχιο 5 της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ).

Σύμφωνα με το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) η Navtex τέθηκε σε ισχύ από σήμερα, 19 Ιανουαρίου, έως τις 19 Ιουνίου 2025 με το πλοίο-γεωτρύπανο VALARIS DS-9 να διεξάγει τις εργασίες.

Μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Γιώργος Παπαναστασίου, δήλωσε ότι το γεωτρύπανο VALARIS DS-9 βρίσκεται στο Οικόπεδο 5 επιβεβαιώνοντας ότι η εν λόγω Navtex σχετίζεται με γεώτρηση στο Οικόπεδο 5 και συγκεκριμένα το στόχο «Ηλέκτρα».

Ο κ. Παπαναστασίου υπενθύμισε ότι στο Οικόπεδο 5 δραστηριοποιούνται η EXXON MOBIL σε κοινοπραξία με την Qatar Energy.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα για έναρξη των γεωτρήσεων, ο κ. Παπαναστασίου είπε ότι αυτό εξαρτάται από την τοποθέτηση (“positioning”) του γεωτρύπανου το οποίο θα πρέπει να τεθεί στις σωστές συντεταγμένες με τον στόχο να είναι στο κέντρο του τρυπανιού, κάτι που όπως είπε ο Υπουργός Ενέργειας εξαρτάται και από τις καιρικές συνθήκες.

Ο κ. Παπαναστασίου εκτίμησε ότι δεν θα χρειαστεί να εξαντληθεί το χρονικό περιθώριο που προβλέπει η εκδοθείσα Navtex για το Οικόπεδο 5. Συμπλήρωσε ότι στα τέλη Φεβρουαρίου αναμένεται να είναι γνωστά τα αποτελέσματα της γεώτρησης ενώ στα τέλη Μαρτίου θα ακολουθήσει επίσημη ανακοίνωση, μετά από αξιολόγηση, για τις ποσότητες του κοιτάσματος.

Προηγούμενο ρεπορτάζ της «Κ» τόνιζε τη σημαντικότητα του πρώτου τριμήνου του ’25 λόγω της επερχόμενης ερευνητικής γεώτρησης επί του συγκεκριμένου τεμαχίου. Όπως τονίζεται, στα μέσα Ιανουαρίου (σ.σ. στις 25 Ιανουαρίου συγκεκριμένα) η αμερικανοκαταρινή κοινοπραξία της Exxon-Qatar Energy ξεκινάει γεώτρηση στα 2.500 περίπου μέτρα με το πλωτό γεωτρύπανο 5ης γενιάς Valaris DS-9 να εξερευνά την εγγύτερη στην λεκάνη του Ηροδότου περιοχή - ένα γεωμορφολογικό ανάγλυφο που σύμφωνα με ειδικούς που μίλησαν στην «Κ» επεκτείνει το την περιοχή του λεγόμενου νοτιοδυτικού διαδρόμου που φτάνει μέχρι το Δέλτα του ποταμού Νείλου.

Οι σεισμογραφικές ενδείξεις του τεμαχίου «5» έδειξαν χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν να φωτογραφίζουν ένα μεγάλο κοίτασμα, τύπου «Ζορ» (σ.σ. στην Αίγυπτο, που ανακαλύφθηκε το 2015 από την ΕΝΙ) ενώ και πηγές που μίλησαν στην «Κ» με γνώση της περιοχής αναφέρουν πως δυνητικά θα μπορούσε να βρεθεί ένα κοίτασμα ποσοτήτων 15-30 tcf (τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών φυσικού αερίου). Η είδηση κυκλοφόρησε σε εξειδικευμένες εκδόσεις όπως το MEES (Middle East Energy Survey) το τελευταίο διάστημα αλλά και σε ιστοσελίδες που ασχολούνται, εξειδικευμένα, με τα ενεργειακά με το υπουργείο Ενέργειας ωστόσο να δείχνει συγκρατημένη αισιοδοξία -ωστόσο με πηγές να αναφέρουν στην «Κ» πως μια μεγάλη ανακάλυψη επανακαθορίζει δεδομένα.

Πιο συγκεκριμένα ένα κοίτασμα της τάξης των 30 tcf θα:

• Επανέφερε τον σχεδιασμό μονάδας υγροποίησης (τερματικού) στο Βασιλικό, ως προς την διάσταση του κόστους μιας και μια ανακάλυψη της τάξης των 30 tcf δικαιολογεί το κόστος κατασκευής που απορρίφθηκε στο παρελθόν για οικονομικούς λόγους και την μη ανακάλυψη μεγάλων κοιτασμάτων και

• Θα επανακαθόριζε τις οδεύσεις φυσικού αερίου στην περιοχή -στον χρονικό άξονα 2026-2028- δεδομένου ότι η παραγωγή του «Ζορ» έχει προβλήματα λόγω υδάτων με σαφές γεωπολιτικό αποτύπωμα για την ΚΔ που καθίσταται, μετά την Αίγυπτο και το Ισραήλ, βασικός παίκτης αν ξαφνικά κληθεί να διαχειριστεί την παραγωγή ενός κοιτάσματος των 30 tcf

Υπενθυμίζεται πως γεώτρηση θα υπάρξει -πάλι από την Exxon- επί του στόχου «Πήγασος» στο τεμάχιο «10» πτυχή που ολοκληρώνει την εικόνα των ποσοτήτων, 3.2 tcf, που βρέθηκαν στα πηγάδια «Γλαύκος» 1 και 2.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Η εν λόγω κίνηση στοχεύει στην αντιμετώπιση της διαρροής επιστημονικού ανθρώπινου κεφαλαίου (brain drain) και στην αναβάθμιση ...
ΚΥΠΕ
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ