Του Παύλου Νεοφύτου
Ομάδα συντονισμού της ΕΕ φτάνει στην Κύπρο, για τη χρηματοδότηση και την καθοδήγηση της παροχής των ειδών που αποστέλλονται ως βοήθεια στη Γάζα, όπως ανέφερε το πρωί της Τρίτης η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, από το βήμα της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου, στο Στρασβούργο.
Πρόκειται για πέντε εμπειρογνώμονες, οι οποίοι φτάνουν σήμερα το βράδυ στην Κύπρο, σύμφωνα με πηγή πληροφόρησης από το Προεδρικό.
Σχολιάζοντας δημοσίευμα που φέρει το Ισραήλ να ενδιαφέρεται για την αγορά λιμανιού στην Κύπρο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι ο ισχυρισμός αυτός είναι αβάσιμος.
Αποσπάστηκαν μέσω του τμήματος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ECHO), για να υπάρχει καλύτερος προγραμματισμός και παροχή καθοδήγησης στα διαδικαστικά θέματα του «Αμάλθεια». Η βάση των πέντε εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα είναι το Συντονιστικό Κέντρο ΖΗΝΩΝ στο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας – Διάσωσης (ΚΣΕΔ), στη Λάρνακα, όπου ήδη βρίσκονται δύο εμπειρογνώμονες του Γραφείου του ΟΗΕ για τις Υπηρεσίες Προγραμμάτων (UNOPS), οι οποίοι, σύμφωνα με την ίδια πηγή, έχει προγραμματιστεί να γίνουν έξι για τους σκοπούς του «Αμάλθεια».
Σε επιχειρησιακή ενεργοποίηση οι μηχανισμοί του Σχεδίου «Αμάλθεια»
Το πλοίο που μεταφέρει βοήθεια στη Γάζα αναχώρησε σήμερα, είπε εξάλλου σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, σημειώνοντας πως η σημερινή πιλοτική απόπλους θέτει ουσιαστικά σε επιχειρησιακή ενεργοποίηση τους μηχανισμούς του Σχεδίου Αμάλθεια.
Σε δηλώσεις του, στο Προεδρικό Μέγαρο, στο πλαίσιο της Ενημέρωσης του στα ΜΜΕ, ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι «αναχώρησε σήμερα από τη Λάρνακα το πρώτο πλοίο που μεταφέρει φορτίο με ανθρωπιστική βοήθεια προς τον άμαχο πληθυσμό στη Γάζα. Το πλοίο εντάσσεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Αμάλθεια» της Κυπριακής Δημοκρατίας για θαλάσσιο διάδρομο παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας και αποτελεί ουσιαστικά την έναρξη υλοποίησης της πολύ σημαντικής αυτής πρωτοβουλίας».
Αναχώρησε το πρωί της Τρίτης από την Κύπρο το πλοίο με ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα. Φωτογραφία: Φίλιππος Χρήστου.
«Η χώρα μας δημιούργησε, παρουσίασε και έθεσε σε εφαρμογή, ένα επιπρόσθετο εργαλείο στη διάθεση της διεθνούς κοινότητας για συμπλήρωση των υφιστάμενων και μελλοντικών διόδων διέλευσης βοήθειας, η πλήρης εφαρμογή του οποίου χρειάζεται τις συνέργειες περιφερειακών και διεθνών δρώντων, επί των πτυχών της διάθεση κατάλληλων πλωτών μέσων και ασφαλούς εκφόρτωση διανομής της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Η σημερινή πιλοτική απόπλους θέτει ουσιαστικά σε επιχειρησιακή ενεργοποίηση τους μηχανισμούς του Σχεδίου Αμάλθεια, που προπαρασκευαστικά, θα διευκολύνει το στάδιο της πλήρους επιχειρησιακής συστηματοποίησης του θαλάσσιου διαδρόμου. Θα συνεχίσουμε με συνέπεια την προσπάθεια μας σε συναντίληψη με τους εταίρους που θέλουν να συμβάλουν. Ήδη, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά την έναρξη της ομιλίας της χαιρέτισε την έναρξη της πρωτοβουλίας και εκθείασε τον ηγετικό ρόλο του Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και της Κύπρου για την ανάληψη της πρωτοβουλίας, ενώ έκανε αναφορά και στις προσπάθειες που καταβλήθηκαν από κοινού με άλλες χώρες όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, το Ηνωμένο Βασίλειο», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον κ. Λετυμπιώτη, οι προσπάθειές θα συνεχίσουν και θα εντατικοποιηθούν, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της ανθρωπιστικής βοήθειας που θα αποστέλλεται στον άμαχο πληθυσμό της Γάζας. Όπως η Αμάλθεια, η τροφός έδινε ζωή σύμφωνα με την Ελληνική Μυθολογία έτσι και ο θαλάσσιος διάδρομος αποτελεί ένα νήμα ζωής. Το ταξίδι μόλις έχει αρχίσει!».
Η συμμετοχή της Ελλάδας και ο ισχυρισμός για αγορά λιμανιού στην Κύπρο από το Ισραήλ.
Ο ρόλος της Ελλάδας και ο ισχυρισμός για αγορά κυπριακού λιμανιού από το Ισραήλ
Ερωτηθείς αν η Ελλάδα συμμετέχει στην πρωτοβουλία, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες που συμμετείχε στην Κοινή Διακήρυξη που είχε εκδοθεί στις 8 Μαρτίου. Πέραν της αναφοράς της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και της Κοινής Διακήρυξης της 8ης Μαρτίου, η Ελλάδα είναι στις χώρες που στήριζαν και στηρίζουν αυτή την πρωτοβουλία . Στόχος είναι, και βρισκόμαστε διαρκώς σε επαφή και με άλλα κράτη για να μπορέσουν να συμβάλουν και να συνδράμουν σε αυτή την πολύ σημαντική πρωτοβουλία».
Σε ερώτηση αν η Κυβέρνηση αισθάνεται ότι κάποιοι μένουν εκτεθειμένοι αναφορικά με τους σχεδιασμούς για το πλοίο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «από την πρώτη στιγμή η Κυβέρνηση ανέλαβε πρωτοβουλία, κατήρτισε ένα πολύ συγκεκριμένο σχεδιασμό τον οποίον παρουσίασε σε διεθνή φόρα, αλλά και ενώπιον του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χρειάστηκε πολλή προσπάθεια, επιμονή από πλευράς μας να πείσουμε εκτός Κύπρου και, δυστυχώς, και εντός Κύπρου κάποιους. Αυτό που σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώνουμε είναι μια ουσιαστική πρωτοβουλία, η οποία δίνει ζωή σε άμαχους πολίτες στη Λωρίδα της Γάζας. Θεωρούμε ότι είναι τέτοιες πρωτοβουλίες που αναβαθμίζουν ακόμη περισσότερο τον ρόλο της χώρας μας στην περιοχή, αναδεικνύουν το τι μπορεί να πετύχει η χώρα μας μέσα από ορθό σχεδιασμό, μέσα από την ανάληψη κατάλληλων πρωτοβουλιών και θεωρούμε ότι όλους μας θα μας κρίνει η κοινωνία».
Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα που φέρει το Ισραήλ να ενδιαφέρεται για την αγορά λιμανιού στην Κύπρο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι ο ισχυρισμός αυτός είναι αβάσιμος και δεν ευσταθεί το δημοσίευμα.