ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Απόφαση Ανωτάτου για συνεργάτιδες ΠτΔ - Οι πρώτες αντιδράσεις

Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή του Προέδρου κατά της Βουλής, που αφορά στις τέσσερις συνεργάτιδες του, οι οποίες μονιμοποιήθηκαν στο δημόσιο με απόφαση του Προεδρικού

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την Τετάρτη την προσφυγή του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά της Βουλής, που αφορά στις τέσσερις συνεργάτιδες του, οι οποίες μονιμοποιήθηκαν στο δημόσιο με απόφαση του Προεδρικού.

Υπενθυμίζεται ότι η Βουλή με απόφασή της ανέτρεψε απόφαση του προεδρικού, με την οποίαν ουσιαστικά μονιμοποιούνταν στο δημόσιο τέσσερις γραμματείς, οι οποίες προήλθαν από τον ΔΗΣΥ και δεν ήταν δημόσιοι υπάλληλοι.

Σε σημερινή ανακοίνωσή της, η Νομική Υπηρεσία αναφέρει ότι με τη συγκεκριμένη προσφυγή, η οποία καταχωρίστηκε βάσει του Άρθρου 139 του Συντάγματος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας (αιτητής) προσέφυγε ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου κατά συγκεκριμένων διατάξεων του περί Προϋπολογισμού του 2022, Νόμου του 2021, οι οποίες με βάση την προσφυγή, αντέκειντο στο Σύνταγμα και το δίκαιο της ΕΕ.

Ειδικότερα, με την προσφυγή, ζητείτο η ακύρωση τροπολογίας στον εγκριθέντα Προϋπολογισμό του 2022, με βάση την οποία η απασχόληση συμβούλων και συνεργατών του Προέδρου της Δημοκρατίας, Υπουργών και άλλων αξιωματούχων, τερματίζεται με τη λήξη της θητείας της κυβέρνησης ή την αποχώρηση των αξιωματούχων.

Με την πλειοψηφική απόφασή του, το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή, αποδεχόμενο προδικαστική ένσταση των δικηγόρων της Βουλής ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας (αιτητής) δεν δύνατο να προσβάλει, δυνάμει του Άρθρου 139 του Συντάγματος, συγκεκριμένες διατάξεις του εν λόγω Νόμου, μετά που τον υπέγραψε και δημοσίευσε, βεβαιώνοντας με την πράξη αυτή τη συνταγματικότητά του.

Όπως αναφέρει η Νομική Υπηρεσία στην προκείμενη το Ανώτατο Δικαστήριο δεν εξέτασε την ουσία της υπόθεσης, παρά εστίασε στο ότι η εκ των υστέρων μερική αμφισβήτηση του εν λόγω Νόμου υπερβαίνει τα όρια εξουσίας του Προέδρου της Δημοκρατίας και προσλαμβάνει «μορφή κατασταλτικού ελέγχου αντισυνταγματικότητας», που δεν διαθέτει.

Την προσφυγή, εκ μέρους του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, χειρίστηκαν οι Δημήτρης Λυσάνδρου και Έλενα Συμεωνίδου, Ανώτεροι Δικηγόροι της Δημοκρατίας και η Ζήνα Χαραλάμπους, Δικηγόρος της Δημοκρατίας.

ΚΕ για συνεργάδιτες ΠτΔ: Το Ανώτατο δεν μπήκε στην ουσία της υπόθεσης

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για τις συνεργάτιδες του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι απόλυτα σεβαστή και τώρα εξαρτάται από τα επηρεαζόμενα προσωπα κατά πόσον επιθυμούν να προβούν στην οποιαδήποτε άλλη ενέργεια με βάση τα δικαιώματά τους, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος, κληθείς να σχολιάσει την απόφαση του Ανωτάτου.

Παράλληλα, ο κ. Πελεκάνος είπε πως «το Ανώτατο, με βάση το σκεπτικό της απόφασης, δεν μπήκε στην ουσία των δικαιωμάτων των επηρεαζομένων προσώπων και κατ’ επέκταση στην ουσία της υπόθεσης».

«Είναι απόλυτα σεβαστή η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου», ανέφερε ο κ. Πελεκάνος, προσθέτοντας πως «είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος ουσιαστικά τότε που έλαβε την απόφαση για να υπογράψει τον προϋπολογισμό επέλεξε να μη θέσει σε κίνδυνο την οικονομία του κράτους».

«Ήταν βεβαίως προτεραιότητα να προχωρήσει ο προϋπολογισμός για να μην είναι το κράτος χωρίς προϋπολογισμό», πρόσθεσε ο Εκπρόσωπος, σημειώνοντας πως έπειτα από γνωμάτευση που έλαβε από τον Γενικό Εισαγγελέα για τις επιλογές που είχε, ο Πρόεδρος προχώρησε με την επιλογή του να υπογράψει τον προϋπολογισμό και να προσφύγει μέσω του άρθρου 139 στο Ανώτατο Δικαστήριο.

ΑΚΕΛ για συνεργάτιδες ΠτΔ: Πήγαν μέχρι το Ανώτατο για να νομιμοποιήσουν ρουσφέτι

Ανακοίνωση με την οποία σχολιάζει την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου να απορρίψει την προσφυγή του Προέδρου της Δημοκρατίας για τις συνεργάτιδές του, εξέδωσε το ΑΚΕΛ. Όπως αναφέρει, «οι κυβερνώντες συγκρούστηκαν με τη Βουλή, περιφρόνησαν την Ελεγκτική Υπηρεσία και έφτασαν μέχρι το Ανώτατο προκειμένου να νομιμοποιήσουν ένα καραμπινάτο ρουσφέτι που προκαλεί όλη την κοινωνία».

Αυτούσια η ανακοίνωση

Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή του Προέδρου Αναστασιάδη για τις τέσσερις συνεργάτιδές του. Ούτε από αυτή την οδό βρίσκει τρόπο η κυβέρνηση του Συναγερμού να μονιμοποιήσει στο Δημόσιο τις τρεις έμμισθους της Πινδάρου και την αδελφότεκνη του κ. Αναστασιάδη που είχαν προσληφθεί με πολιτικό διορισμό ως ειδικοί σύμβουλοι. Είναι αποκαλυπτικό πάντως ότι οι κυβερνώντες συγκρούστηκαν με τη Βουλή, περιφρόνησαν την Ελεγκτική Υπηρεσία και έφτασαν μέχρι το Ανώτατο προκειμένου να νομιμοποιήσουν ένα καραμπινάτο ρουσφέτι που προκαλεί όλη την κοινωνία.

Βέβαια το βιογραφικό της κυβέρνησης του Συναγερμού είναι πλούσιο. Διαθέτει Ρίκκο Ερωτοκρίτου και Γιαννάκη Γιαννάκη. Την υπόθεση Σιάλου στον ΚΟΑ και την υπόθεση Μιχαηλίδου στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, τις προαγωγές στην Αστυνομία και ένα ολόκληρο σύστημα που οργανωμένα λαφυραγωγεί το κράτος. Δέκα χρόνια τώρα αλώνουν την κρατική μηχανή. Τσαλαπατούν θεσμούς και ανθρώπους. Εξευτελίζουν κάθε ίχνος ισονομίας και αξιοκρατίας.

Είναι αυτά που θέλουν να συνεχίσουν οι δύο συναγερμικοί υποψήφιοι, Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκος Χριστοδουλίδης που διεκδικούν να συνεχίσουν τα έργα και τις ημέρες του Νίκου Αναστασιάδη;

Μαυρογιάννης: «Να πρυτανεύσει η αξιοκρατία στον τόπο μας»

H απόρριψη της προσφυγής του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, κατά της Βουλής των Αντιπροσώπων από το Ανώτατο Δικαστήριο, η οποία ανατρέπει την απόφαση του να μονιμοποιήσει τις τέσσερις συνεργάτιδές του, καταδεικνύει την απουσία διαφάνειας, αφήνοντας σημάδια ευνοιοκρατίας, αναφέρει σε γραπτή του ανακοίνωση ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Αυτούσια η ανακοίνωση

Ακόμη μία περίπτωση έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο αναξιοκρατίας της παρούσας κυβέρνησης, αυξάνοντας τη δυσπιστία και την έλλειψη εμπιστοσύνης της κοινωνίας προς το κράτος και τους θεσμούς του.

H απόρριψη της προσφυγής του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, κατά της Βουλής των Αντιπροσώπων από το Ανώτατο Δικαστήριο, η οποία ανατρέπει την απόφαση του να μονιμοποιήσει τις τέσσερις συνεργάτιδές του, καταδεικνύει την απουσία διαφάνειας, αφήνοντας σημάδια ευνοιοκρατίας.

Για να ενισχυθούν περισσότερο τα εργαλεία που αποτρέπουν την εμφάνιση τέτοιων φαινομένων, είναι απαραίτητη η νομοθετική ρύθμιση με την εισαγωγή σχετικών προνοιών, που θα στοχεύουν σε μία αποδοτική και χρηστή διοίκηση.

Παράλληλα, η απόφαση του Ανωτάτου, αναδεικνύει όσο ποτέ άλλοτε την ανάγκη για αλλαγή, που θα σέβεται πρωτίστως τους πολίτες. Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, ηγείται της προοδευτικής αλλαγής, υπηρετώντας τις αρχές της αξιοκρατίας και της ισονομίας που τόσο πολύ έχει ανάγκη ο τόπος μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση