ΚΥΠΕ
Mεγάλη σημασία δίδει ο Τ/κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, στους Τουρκοκύπριους που ζουν στο εξωτερικό, όπως ο ίδιος δήλωσε, σημειώνοντας ότι διαβουλεύεται μαζί τους μέσω της «επιτροπής Τ/κ του εξωτερικού» που έχει συστήσει στο γραφείο του. Εξέφρασε δε την θέση ότι οι Τ/κ του εξωτερικού "πρέπει να έχουν δικαίωμα ψήφου".
Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ανακοίνωση της «προεδρίας» αναφέρεται σε συνάντηση που ο Τ/κ ηγέτης είχε με τον Πρόεδρο του τ/κ εμπορικού επιμελητηρίου Βρετανίας, Μουχαμέτ Γιασάρατ, και τη συντονίστρια του επιμελητηρίου, Ναφιγιά Χοροζόγλου.
Ο κ. Τατάρ ανέφερε ότι έχει επισκεφθεί την Βρετανία πέντε φορές από την ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους Τ/κ εκεί και να ακούσει τα προβλήματά τους από πρώτο χέρι.
Η έλλειψη απευθείας πτήσεων δημιουργεί πρόβλημα διαχρονικά, είπε, προσθέτοντας πως έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες για την επίλυση αυτού του ζητήματος με τη συμβολή της τουρκοκυπριακής διασποράς και της Τουρκίας.
Επεσήμανε ότι οι Τουρκοκύπριοι που ζουν στο εξωτερικό έχουν απαιτήσεις να ψηφίσουν στις «εκλογές» στα κατεχόμενα και πως πιστεύει ότι το δικαίωμα ψήφου είναι δικαίωμα κάθε «πολίτη της 'τδβκ'», σημειώνοντας πως η «κυβέρνηση» ενδιαφέρεται στενά για αυτό το θέμα.
Πρόσθεσε ότι είναι πολύ σημαντικό, τόσο από πολιτική όσο και από οικονομική άποψη, για τους Τουρκοκύπριους που ζουν στο εξωτερικό να επενδύσουν στα κατεχόμενα, αλλά και να καταθέτουν τις οικονομίες τους εκεί.
Ο κ. Γιασαράτ ευχαρίστησε τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που προωθεί το ψευδοκράτος ανά το παγκόσμιο και με την ομιλία που έκανε στην ΓΣ του ΟΗΕ (ΣΣ: για αναγνώριση του ψευδοκράτους).
Στη Βρετανία, ανέφερε, υπάρχουν περισσότεροι από 300.000 Τουρκοκύπριοι και αναφέρθηκε στις επιτυχίες τους, όπως την εκλογή του Αχμέτ Ντουρμούς στη θέση του Δημάρχου του Bexley με πληθυσμού 250.000.
Είπε ότι είναι σημαντικό οι Τ/κ που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο να μπορούν να συμμετέχουν στις «εκλογές» στα κατεχόμενα και ζήτησε τηνδιευκόλυνση αυτής της διαδικασίας και τη θέσπιση «νομικών ρυθμίσεων».
Για το θέμα των απευθείας πτήσεων ζήτησε τη δημιουργία αεροπορικών εταιρειών με ιδιωτική και "κρατική" συνεργασία για τη βελτίωση της μεταφοράς τουριστών, Τ/κ της διασποράς και φοιτητών στα κατεχόμενα.