ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ανοιχτά κανάλια επικοινωνίας Λευκωσίας-Αθηνών

Με ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθείται η τουρκική επιθετικότητα η οποία θα απασχολήσει τη συνάντηση Αναστασιάδη-Μακρόν

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Ο συναγερμός που προκάλεσε, το μεσημέρι της Τρίτης, η νέα navtex που εκδόθηκε από την Τουρκία, στην καρδιά της ανατολικής Μεσογείου και που επεκτείνεται σε τμήματα των ΑΟΖ, Κύπρου – Αιγύπτου και περιοχή της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας, άνοιξε κανάλια επικοινωνίας μεταξύ Λευκωσίας και Αθηνών.

Η δέσμευση μιας μεγάλης περιοχής για σεισμικές έρευνες του ερευνητικού πλοίου ORUC REIS, αλλά και η ανησυχία για επανάληψη των γεγονότων του 2018 στην ίδια περίπου περιοχή, προκάλεσαν μια έντονη διπλωματική κινητικότητα στις δυο πρωτεύουσες που ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τρίτης και μετά το πέρας των συναντήσεων του Γερμανού ΥΠΕΞ στην Αθήνα.

Εν αντιθέσει με την έντονη κινητικότητα που καταγραφόταν εντός των ενόπλων δυνάμεων της Ελλάδας, με την ανάκληση αδειών και την αυξημένη κατάσταση ετοιμότητας από τον Έβρο έως το Καστελόριζο, στη Λευκωσία σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο τα όσα λάμβαναν χώρα προς την πλευρά της Ελλάδας, παρακολουθούντο με ιδιαίτερη προσοχή χωρίς ωστόσο να υπάρξει οποιαδήποτε μεταβολή της στρατιωτικής ετοιμότητας, όπως έλεγε έγκυρη στρατιωτική πηγή στην «Κ».

Η ίδια πηγή σημείωνε πως τα επιτελεία των δυο χωρών βρίσκονται σε συνεχή επαφή και αναλόγως των εξελίξεων η Λευκωσία, σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο, θα αξιολογήσει τα δεδομένα εκείνης της στιγμής.

Αναστασιάδης-Μακρόν

Υπό το φως των εξελίξεων με ευθύνη της Τουρκίας, η συνάντηση Νίκου Αναστασιάδη με τον Εμμανουέλ Μακρόν αύριο Πέμπτη στο Παρίσι, θα ασχοληθεί κατά κύριο λόγο με την τουρκική επιθετικότητα, έτσι όπως αυτή εκδηλώνεται σε όλη την περιοχή. Κυβερνητικές πηγές στη Λευκωσία έλεγαν στην «Κ» πως οι δυο ηγέτες θα καταλήξουν σε συγκεκριμένες αποφάσεις, οι οποίες θα αφορούν την ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας των δυο χωρών. Αποφάσεις που θα έχουν να κάνουν με το επίπεδο της συνεργασίας Κύπρου και Γαλλίας στην περιοχή, το οποίο εκ των πραγμάτων θεωρείται ότι κινείται σε πολύ καλά επίπεδα και θα επεκτείνεται στον αέρα, τη θάλασσα αλλά και τη στεριά.

Στη Λευκωσία, η όλη δραστηριότητα της Τουρκίας παρακολουθείται με ιδιαίτερη προσοχή και οι εκτιμήσεις που υπάρχουν συνηγορούν πως το επόμενο διάστημα θα είναι κρίσιμο. Πέρα από τις τηλεφωνικές επαφές του Νίκου Χρστοδουλίδη με τον ομόλογό του Νίκου Δένδια, η κυπριακή διπλωματία κινείται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η εξέλιξη των πραγμάτων, όπως τονίζεται, αποτελεί επιβεβαίωση των εκτιμήσεων που γινόντουσαν το προηγούμενο διάστημα στη Λευκωσία, ότι επίκειται όξυνση της κατάστασης από πλευράς Τουρκίας, μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στην περιοχή του Καστελόριζου. Οι ίδιες πηγές, πίσω από τη νέα navtex, εντοπίζουν μια προσπάθεια της Τουρκίας να τεστάρει της ελληνικές αντιδράσεις, ενώ οι κινήσεις μεσούσης της επίσκεψης του Γερμανού ΥΠΕΞ στην Αθήνα πιστεύεται πως αποτελούν απάντηση σε όσους υποστηρίζουν ότι η Άγκυρα βρίσκεται υπό καθεστώς ευρωπαϊκών πιέσεων.

Το ORUC REIS

Με βάση τη navtex, σεισμογραφικές έρευνες θα πραγματοποιηθούν από το ερευνητικό πλοίο ORUC REIS το οποίο μέχρι τα μεσάνυχτα της Τρίτης ήταν αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Αττάλειας. Οι κινήσεις του τουρκικού πλοίου παρακολουθούνται και, αναλόγως των κινήσεων του, θα υπάρξουν αντίμετρα. Στη Λευκωσία το τουρκικό πλοίο βρίσκεται υπό επιτήρηση και η ανησυχία που εκφραζόταν την Τρίτη το βράδυ ήταν κατά πόσο θα έκανε κινήσεις κατά τις νυχτερινές ώρες. Σε μια τέτοια περίπτωση, όπως έλεγε πηγή στην «Κ», θα εκδηλωνόντουσαν κινήσεις σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο. Και στην Ελλάδα μετά την έντονη κινητοποίηση σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο, η προσοχή ήταν στραμμένη στην Αττάλεια και σε ποιο σημείο της δεσμευμένης περιοχής θα κατευθυνόταν τον ερευνητικό πλοίο.

Η τουρκική navtex

Στην Ελλάδα η ανακοίνωση της νέας navtex αλλά και η έξοδος πολεμικών πλοίων από βάση στα τουρκικά παράλια, σήμαναν συναγερμό με την εσπευσμένη επιστροφή του αρχηγού ΓΕΕΘΑ αντιστράτηγου Κωνσταντίνου Φλώρου, ο οποίος βρισκόταν στη Λευκωσία για τις μαύρες επετείου της τουρκικής εισβολής, στην Αθήνα η οποία ήταν προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί σήμερα Τετάρτη. Με βάση τις συντεταγμένες που ανακοινώθηκαν από τουρκικής πλευράς, η δεσμευμένη περιοχή επεκτείνεται στα θαλάσσια όρια δικαιοδοσίας, Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου. Προς ανατολάς τα δυο κοντινότερα σημεία της δεσμευμένης περιοχής προς τα κυπριακά παράλια, απέχουν 160 χλμ. από την Πόλη Χρυσοχούς και 143 χλμ από την Πάφο. Περιοχή που εισέρχεται στα δυτικά της Πάφου και στο βόρειο σημείο της ΑΟΖ που δεν περιλαμβάνει οριοθετημένα τεμάχια. Προς δυσμάς και προς την πλευρά της Ελλάδας, το κοντινότερο σημείο της navtex είναι αυτό προς την πλευρά του Καστελόριζου που απέχει 149 χλμ. Από τα ανατολικά παράλια της Κρήτης η απόσταση με την δεσμευμένη περιοχή είναι στα 200 χλμ και από την Ρόδο στα 177 χλμ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Παρουσία του Προέδρου Χριστοδουλίδη στο Αζερμπαϊτζάν σε μια κρίσιμη συνεδρία του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή και με… Κυπριακό ...
Του Γιάννη Ιωάννου
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ