ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αναβάθμιση Exocet και γαλλικά αντιαεροπορικά για την Ε.Φ.

Οι ανάγκες της Ε.Φ. σε εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας πρώτης γραμμής είναι πλέον πολύ μεγάλες

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Στο πλαίσιο του προγράμματος εκσυγχρονισμού και ποιοτικής αναβάθμισης της Εθνικής Φρουράς το ΥΠΑΜ έχει υπογράψει τον εκσυγχρονισμό του παράκτιου συστήματος εδάφους - επιφάνειας της κυπριακής Εθνοφρουράς, καθώς και την προμήθεια νέου αντιαεροπορικού συστήματος μικρής - μέσης ακτίνας δράσης γαλλικής προέλευσης. Δεν έχει διευκρινιστεί αν πρόκειται για ενίσχυση των ήδη υπαρχόντων πυραύλων Mistral ή το γαλλο-ιταλικό σύστημα Aster.

Οι Exocet

Πηγές της «Κ» αναφέρουν πως ο εκσυγχρονισμός των Exocet κρίθηκε ως άμεσης προτεραιότητας λόγω του ότι πλησίαζε η λήξη του ωφέλιμου χρόνου επιχειρησιακής λειτουργίας των βλημάτων της Ε.Φ. Παράλληλα, ασφαλείς πηγές της «Κ» ανέφεραν πως ενδεχομένως στη συμφωνία να υπάρχει πρόγραμμα σημαντικής αναβάθμισης των επιχειρησιακών δυνατοτήτων (ακτίνα δράσης, ραντάρ) του συστήματος, ειδικά και μετά τα όσα συμβαίνουν στην κυπριακή ΑΟΖ. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως το πρόγραμμα αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Οι πύραυλοι Exocet θεωρούνται εκ των κορυφαίων συστημάτων άμυνας κατά πλοίων και κατασκευάζονται σε τρεις εκδοχές, εδάφους - επιφάνειας, επιφάνειας - επιφάνειας, και αέρος - επιφάνειας. Το συγκεκριμένο σύστημα είναι ανεπτυγμένο και στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου ως ασπίδα κατά του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού. Με βεληνεκές που φτάνει μέχρι τα 200 χιλιόμετρα.

Η γαλλική πλευρά δηλώνει έτοιμη να βοηθήσει στην αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της Ε.Φ.

Το γαλλικό αντιαεροπορικό σύστημα

Όσον αφορά το νέο αντιαεροπορικό σύστημα μικρού - μέσου βεληνεκούς αυτό βρίσκεται στη διαδικασία εκπαίδευσης του προσωπικού και παραλαβής και δεν είναι γνωστό πότε θα είναι επιχειρησιακά έτοιμο. Είναι γνωστό πως η κυπριακή Εθνοφρουρά διαθέτει σε επιχειρησιακή ετοιμότητα του αντιαεροπορικούς και αντιβαλλιστικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς Buk ρωσικής προέλευσης, αλλά και το σύστημα TOR-M1 για μεσαίες αποστάσεις. Αμφότερα τα παραπάνω συστήματα αγοράστηκαν μετά την ακύρωση της παραλαβής των πυραύλων S-300 επί προεδρίας Γλαύκου Κληρίδη.

Το νέο δόγμα της Ε.Φ.

Πηγές της «Κ» με ειδικότητα στα αμυντικά θέματα τόνισαν το αναπόφευκτο της στροφής της Κ.Δ. στη γαλλική αμυντική βιομηχανία, μία από τις κορυφαίες στον κόσμο, μετά τη στροφή της χώρας στο δυτικό αμυντικό σύστημα και τις σχετικές συμφωνίες συμμαχίας με τις ΗΠΑ. Εξάλλου, λόγω του εμπάργκο όπλων της Ε.Ε. στη Ρωσία εξαιτίας του Ουκρανικού, η Κύπρος δεν θα προμηθεύεται πλέον ρωσικά οπλικά συστήματα. Με βάση και αυτή την παράμετρο, το ΥΠΑΜ φέρεται να είναι υποχρεωμένο να ανεβάσει στροφές στο εξοπλιστικό του πρόγραμμα, βλέποντας προς δυσμάς, με ορίζοντα πενταετίας. Οι ανάγκες της Ε.Φ. σε εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας πρώτης γραμμής είναι πλέον πολύ μεγάλες μετά το άτυπο πάγωμα προμηθειών επί των κυβερνήσεων Παπαδόπουλου, Χριστόφια και της πρώτης θητείας Αναστασιάδη. Τα πεδία ενδιαφέροντος σύμφωνα με τους ειδικούς θα πρέπει να βρίσκονται σε συστήματα, αεράμυνας, αντιαρματικά, έγκαιρης προειδοποίησης και ηλεκτρονικού πολέμου. Διασταυρωμένες πηγές της «Κ» έχουν επισημάνει πως οι σχεδιασμοί γίνονται πλέον με νατοϊκές προδιαγραφές αλλά και με την προοπτική υπηρεσίας της PESCO, σε συνεννόηση πάντα με την ελληνική πλευρά.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Γαλλία  |  ΑΟΖ  |  Ευρώπη  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Θα συμμετάσχει σε συνάντηση οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών τόσο από την ισραηλινή όσο και από την παλαιστινιακή πλευρά, ...
ΚΥΠΕ
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ
X