ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Άμεση προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας από Λευκωσία

Στον σχεδιασμό της κυβέρνησης να ζητήσει καταδικαστικό ψήφισμα ή δήλωση στη βάση των υφιστάμενων ψηφισμάτων

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Κάθε άλλο από έκπληξη προκάλεσαν στη Λευκωσία οι εξαγγελίες του Τούρκου Προέδρου για το πιλοτικό άνοιγμα του 3,5% της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, καθώς εδώ και καιρό ήταν γνωστοί οι σχεδιασμοί της Άγκυρας. Ο δημοτικός κήπος μπροστά από το Ελληνικό Γυμνάσιο Αμμοχώστου εξωραϊζόταν την περασμένη βδομάδα από δεκάδες δημοτικούς υπάλληλους, όπως επίσης και το τζαμί Μπιλάλ Αγά που βρίσκεται στην περιοχή του Αγίου Νικολάου. Κινήσεις που καταδείκνυαν πως νέα τετελεσμένα διαγράφονται. Πλέον, ως πρώτη ενέργεια της Λευκωσίας, μελετάται η άμεση προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας ζητώντας καταδικαστικό ψήφισμα ή δήλωση στη βάση των ψηφισμάτων που αφορούν το Βαρώσι 550 και 789.

Πώς ξεκίνησε το άνοιγμα

Η «Κ» είχε αποκαλύψει από τις 3 Ιουλίου το σχέδιο της Άγκυρας για πιλοτικό άνοιγμα μέρους της περίκλειστης πόλης με κύριο στόχο να λειτουργήσει ως μοντέλο για το άνοιγμα όλης της περίκλειστης πόλης. Ο σχεδιασμός, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ», περιλαμβάνει την επιδιόρθωση κτηρίων και τη δημιουργία των αναγκαίων υποδομών που θα μπορούν να στηρίξουν με συγκεκριμένο τρόπο την κατοίκηση της πόλης από πολίτες. Τις τελευταίες βεβαίως μέρες, υπήρξε η εκτίμηση από πολιτικούς κύκλους πως ο Τούρκος Πρόεδρος δεν θα προχωρήσει σε αυτές τις εξαγγελίες, κάτω από τις πιέσεις της διεθνούς κοινότητας. Καθόλου τυχαία και η αναφορά του Τούρκου Προέδρου σε συγκεκριμένους αμερικάνικους κύκλους που πίεσαν για να αποτρέψουν τις εν λόγω εξαγγελίες. Οι όποιες βεβαίως εκτιμήσεις για αναδίπλωση διαψεύστηκαν το πρωί της Τρίτης με τις δηλώσεις Τατάρ Ερντογάν.

Η δράση της Λευκωσίας

Ήδη η Λευκωσία βρέθηκε την Τρίτη σε έναν διπλωματικό μαραθώνιο, με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη να προχωρά σε ενημέρωση του ύπατου εκπροσώπου εξωτερικών υποθέσεων της Ε.Ε. για τις νέες εξελίξεις. Ο Ζοζέπ Μπορέλ, με γραπτή δήλωσή του, εξέφρασε ανησυχία για τις εξαγγελίες και τις χαρακτήρισε απαράδεκτες μονομερείς αποφάσεις που αλλάζουν το καθεστώς της περίκλειστης πόλης.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης απέστειλε επιστολή προς τον Πρόεδρο και τα μέλη του Συμβουλίου ασφαλείας ενόψει και της συζήτησης που πραγματοποιείται την Τετάρτη με τις πρόσφατες εκθέσεις του γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών. Ενημέρωσε παράλληλα τους πρέσβεις των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ και ενημέρωσε τους πρέσβεις των 26 κρατών μελών.

Στο Εθνικό Συμβούλιο

Το πρωί της Τετάρτης, θα γίνει το Εθνικό Συμβούλιο που συγκάλεσε ο Νίκος Αναστασιάδης μετά τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου και εκεί αναμένεται να ληφθεί και επίσημα η απόφαση για άμεση προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας ζητώντας καταδικαστικό ψήφισμα ή δήλωση. Προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας έγινε και όταν ξεκίνησαν οι απειλές της Τουρκίας για το Βαρώσι με το Συμβούλιο Ασφαλείας να επαναβεβαιώνει τα ψηφίσματα 550 και 789. Η Λευκωσία και το Εθνικό Συμβούλιο αναμένεται να έχει και ξεκάθαρη θέση απέναντι στους Βαρωσιώτες που θα κληθούν να αποφασίσουν αν θα επιστρέψουν υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση. Η επιστροφή υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση θα σημαίνει ενδεχομένως έμμεση αποδοχή των τετελεσμένων. Θέση της Λευκωσίας είναι πως δεν πρέπει να υπάρξει συνεργασία με το κατοχικό καθεστώς.

Η «Κ» είχε αποκαλύψει το στρατηγικό πλάνο της μπροστά στους σχεδιασμούς Ερντογάν την βδομάδα που πέρασε. Πέραν της προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας, μελετώνται και οι εξής κινήσεις:

  1. Προσφυγή στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης κατά της Τουρκίας και κατά προσώπων που εμπλέκονται. Αν βεβαίως καταφέρει η Κυπριακή Δημοκρατία να πάρει μία ισχυρή απόφαση από την γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ίσως να μην χρειαστεί καν η προσφυγή στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης.
  2. Ένας μελετημένος συνδυασμός της προσφυγής στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης και της προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
  3. Πέμπτη διακρατική προσφυγή στο ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).
  4. Ατομικές προσφυγές πολιτών κατά της Τουρκίας.
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Θα συμμετάσχει σε συνάντηση οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών τόσο από την ισραηλινή όσο και από την παλαιστινιακή πλευρά, ...
ΚΥΠΕ
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ
X