Kathimerini.com.cy
Η διάσκεψη του υπουργού Παιδείας την περασμένη Τετάρτη κατέδειξε πως δεν υπάρχει κανένας συνολικό σχέδιο για το πώς θα λειτουργήσει όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται η δημόσια εκπαίδευση σε αυτή την περίπλοκη κατάσταση αναφέρει σε δηλώσεις του ο επικεφαλής του γραφείου Παιδείας Χρίστος Χριστοφίδης. Όπως σημειώνει υπάρχουν κενά ασάφειες και γενικότητες, χωρίς να δίδονται απαντήσεις στην αποτελεσματική εξ αποστάσεως εκπαίδευση, στο πώς διασφαλίζεται η υγεία των μαθητών και των εκπαιδευτικών αλλά και με ασάφειες στον ορισμό των εκπαιδευτικών στόχων. Κάλεσε το υπουργείο Παιδείας να καταθέσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο το οποίο θα διασφαλίζει αποτελεσματικά τη συνέχεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας υπογραμμίζοντας πως το ΑΚΕΛ έχει ήδη καταθέσει προτάσεις και βρίσκεται στη διάθεση του υπουργείου για διάλογο.
Αυτούσια η ανακοίνωση:
Στην αντιμετώπιση μίας δύσκολης και περίπλοκης κατάστασης μπορεί να γίνει ένας καλός σχεδιασμός , ένας μέτριος σχεδιασμός ή ένας κακός σχεδιασμός. Το χειρότερο όλων είναι να μην υπάρχει κανένας σχεδιασμός. Δυστυχώς η διάσκεψη του Υπουργού Παιδείας την περασμένη Τετάρτη αλλά και τα όσα έχουν προηγηθεί, στέλλουν το μήνυμα ότι στο χώρο της δημόσιας εκπαίδευσης δεν υπήρξε και εξακολουθεί να μην υπάρχει ένα συνολικό σχέδιο για το πώς θα λειτουργήσει όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται η δημόσια εκπαίδευση σε αυτές τις δύσκολες και περίπλοκες καταστάσεις που βιώνουμε. Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας συνεχίζει να κινείται με γενικότητες και ασάφειες, χωρίς ένα συνολικό κεντρικό σχεδιασμό. Εδώ και κοντά δύο μήνες δεν λειτουργεί στο βαθμό που θα έπρεπε η σύγχρονη εξ αποστάσεως διδασκαλία, ακόμη και τώρα υπάρχουν κενά για το τι θα διδαχθεί και ποιοι είναι οι στόχοι στο χρονικό διάστημα που μας απομένει. Απουσιάζει ένας συνολικός, συγκεκριμένος σχεδιασμός για το αν θα ανοίξουν τα σχολεία και πότε, απουσιάζει ένας συγκροτημένος σχεδιασμός για το πώς διασφαλίζεται η υγεία των μαθητών μας και των εκπαιδευτικών, ενώ συνεχίζουν να υπάρχουν ασάφειες στον ορισμό των εκπαιδευτικών στόχων. Απουσίασε όλο αυτό το χρονικό διάστημα ένας σχεδιασμός της εξ αποστάσεως διδασκαλίας με τη συμμετοχή εξειδικευμένων επιστημόνων και η κατάλληλη επιστημονική καθοδήγηση. Πιο συγκεκριμένα:
1. Μετά από σχεδόν δύο μήνες το ΥΠΠ απέτυχε να καλύψει τις ανάγκες των παιδιών μας για την απρόσκοπτη πρόσβαση στην τεχνολογία. Χιλιάδες παιδιά παραμένουν χωρίς υπολογιστές ή tablets όλο αυτό το χρονικό διάστημα και αυτός είναι χρόνος ουσιαστικά χαμένος για όλα αυτά τα παιδιά που δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα για την εξ αποστάσεως διδασκαλία.
2. Η ειδική εκπαίδευση που αφορά στο πιο ευαίσθητο κομμάτι της μαθητικής κοινότητας, τα παιδιά με αναπηρία, εκτός από τις αξιέπαινες προσπάθειες των εκπαιδευτικών στο μέρος της ασύγχρονης διδασκαλίας, αφέθηκε χωρίς οποιοδήποτε ξεχωριστό σχέδιο και συγκεκριμένες οδηγίες. Πολλά παιδιά στα ειδικά σχολεία στερούνται μεταξύ άλλων και υπηρεσιών υγείας οι οποίες είναι σημαντικές για την ποιότητα ζωής τους.
3. Εκτός από την Γ΄ λυκείου δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα συγκεκριμένο ακόμη για το τι θα γίνει με τις εξετάσεις στις υπόλοιπες τάξεις του γυμνασίου και λυκείου, αλλά και το πώς θα ολοκληρωθεί η χρονιά. Οι μαθητές και οι γονείς τους βρίσκονται στο σκοτάδι και στο άγχος.
4. Το γεγονός ότι δεν έχει παρουσιαστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη διασφάλιση της υγείας στα σχολεία που θα επαναλειτουργήσουν εντείνει τις ανησυχίες.
5. Δεν έχει ανακοινωθεί κανένα συνολικό πλάνο για το πώς θα επαναλειτουργήσουν τα σχολεία. Ένα μόνο παράδειγμα: για να επαναλειτουργήσουν τα σχολεία προφανώς οι εκπαιδευτικοί πρέπει να συγκεντρωθούν λίγες μέρες νωρίτερα. Πότε θα γίνει αυτό, πώς θα συντρέχει η προετοιμασία για την επαναλειτουργία των σχολείων σε πολύ ιδιάζουσες συνθήκες μαζί με τη σύγχρονη διδασκαλία; Ποια μέτρα υγείας θα παρθούν;
Αναμένουμε από το Υπουργείο Παιδείας να καταθέσει το συντομότερο ένα ολοκληρωμένο σχέδιο το οποίο θα διασφαλίζει αποτελεσματικά και για όλα τα παιδιά τη συνέχεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας, θα διασφαλίζει την ομαλή λειτουργία των σχολείων εκεί όπου η κυβέρνηση έχει αποφασίσει ή θα αποφασίσει ότι θα λειτουργήσουν και θα διασφαλίζει το βασικότερο που είναι η υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών. Έχουμε μέχρι σήμερα καταθέσει πολλές απόψεις και εισηγήσεις και παραμένουμε στη διάθεση του Υπουργείου Παιδείας για ένα ειλικρινή διάλογο που θα συμβάλει στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.