ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αβέρωφ για Αναστασιάδη: Ό,τι έγινε, έγινε και έληξε

«Στην οικονομία δεν είναι μόνο να λαμβάνεις πίσκαλα και να απολαμβάνεις δημοτικότητα σήμερα, αλλά πρέπει να προβλέπεις για τα επόμενα χρόνια», ανάφερε σε συνέντευξή του στην «Κ»

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Τον κώδωνα του κινδύνου για την οικονομία έκρουσε ο τέως πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, διαμηνύοντας ότι δεν είναι σωστό τα λεφτά για τις μελλοντικές συντάξεις να δίνονται σε αυξήσεις, ΑΤΑ και επιπρόσθετο προσωπικό. Σε συνέντευξή του στην «Κ» της Κυριακής άσκησε κριτική στον πρόεδρο Χριστοδουλίδη, λέγοντας ότι με την επικοινωνία ως αυτοσκοπό χάνεται η ουσία. 

«Η κεντρική κυβέρνηση είναι σε δημοσιονομικό έλλειμμα. Το πλεόνασμα οφείλεται αποκλειστικά στις αυξημένες ροές στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων που πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού για τις μελλοντικές συνταξιοδοτικές ανάγκες. Κάποια στιγμή, όμως, θα σταματήσουν αυτά τα έσοδα και όταν μειωθούν αυτά τα πλεονάσματα, θα μας μείνουν οι ανελαστικές δαπάνες, το μισθολόγιο και όλα αυτά θα τα βρούμε μπροστά μας. Στην οικονομία δεν είναι μόνο να λαμβάνεις πίσκαλα και να απολαμβάνεις δημοτικότητα σήμερα, αλλά πρέπει να προβλέπεις για τα επόμενα χρόνια. Δεν μπορούμε να πιάνουμε τα λεφτά για τις μελλοντικές συντάξεις και να δίνουμε αβέρτα αυξήσεις, ΑΤΑ και επιπρόσθετο προσωπικό», είπε ο κ. Νεοφύτου. Σημείωσε, ωστόσο, στα θετικά της κυβέρνησης το σχέδιο Αμάλθεια και τον σαφή δυτικό προσανατολισμό.

Η σχέση του με Α. Δημητρίου και Ν. Αναστασιάδη

Για τη σχέση του με την πρόεδρο της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, είπε ότι έχουν επαφή, «εξ ου και πρόσφατα ζήτησα και την είδα για το Κυπριακό». Τόνισε ότι «έχουμε μια νέα ηγεσία. Δεν την αμφισβητεί κανείς. Είχε ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα στις πρόσφατες εκλογές, που όμως δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς. Διατήρησε την πρωτιά έστω και με απώλειες. Από εκεί και πέρα έχουν τον χρόνο τους μέχρι τις βουλευτικές εκλογές να ανασυντάξουν δυνάμεις, διότι, σε τελική ανάλυση, η χώρα χρειάζεται έναν δυνατό Συναγερμό».

Θέλοντας να βάλει τέλος σε όσα έγιναν πριν και μετά τις προεδρικές εκλογές με τον Νίκο Αναστασιάδη, τόνισε πως ό,τι ήταν να γίνει έγινε και ό,τι ήταν να λεχθεί λέχθηκε. Πλέον, ανάφερε, γυρίζουμε σελίδα.  

«Πολιτικά θα είμαι παρών, όμως τώρα κοιτάζω τον Σεπτέμβριο του 2024 και όχι τον Φεβρουάριο του 2028», δήλωσε επίσης ο τέως πρόεδρος του ΔΗΣΥ, ερωτηθείς αν έχει αποφασίσει να είναι ξανά υποψήφιος στις επόμενες προεδρικές εκλογές. Επεσήμανε ότι αυτή τη στιγμή πρέπει να επικεντρωθούμε στην ύστατη προσπάθεια για λύση του Κυπριακού.

«Χωρίς λύση του Κυπριακού δύσκολα θα υλοποιηθεί το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης»

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στα ενεργειακά, ο κ. Νεοφύτου εξέφρασε την εκτίμηση ότι χωρίς λύση του Κυπριακού δύσκολα θα υλοποιηθεί το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης. Συγκεκριμένα ανάφερε τα εξής: «Βεβαίως και είναι καλό για τον τόπο, αρκεί να γίνει με σωστούς όρους και ασφαλιστικές δικλίδες και με την προϋπόθεση ότι εκείνος που προσδοκά οφέλη να αναλάβει και τα αντίστοιχα ρίσκα. Δεν είναι σωστό για τους πολίτες να εγγυηθούμε ως κράτος όλα τα πιθανά ρίσκα, να πληρώσουμε το έργο έστω κι αν δεν γίνει και ταυτόχρονα να αρχίσουμε να πληρώνουμε εγγυημένα έσοδα και κέρδη από την 1/1/2025. Αυτά τα πράγματα είναι απαράδεκτα. Πρέπει όμως πάντα να υπολογίζουμε και το πολιτικό ρίσκο. Να μου επιτρέψετε σε αυτή τη συνέντευξη να καταγράψουμε κάτι, διότι τα γραπτά μένουν. Πολιτική μου εκτίμηση είναι ότι χωρίς λύση του Κυπριακού δύσκολα θα τελειώσει αυτό το έργο. Αλλά και να τελειώσει, το κόστος θα είναι μακράν μεγαλύτερο από 1,9 δισ. ευρώ».

«Αν κάποιοι θέλουν να μου χρεώσουν και την ενεργειακή πολιτική του Λακκοτρύπη»

Σημειώνοντας ότι εδώ και 13 χρόνια η Κυπριακή Δημοκρατία αστόχησε  με οτιδήποτε καταπιάστηκε στα ενεργειακά, τόνισε ότι «δημιουργούμε ωραίες ενεργειακές ιστορίες που ακούγονται ευχάριστα, αλλά στο τέλος δεν καταφέρνουμε τίποτα. Θυμάστε τα πανηγύρια για τον αγωγό East Med; Από τότε είχα κάνει σχετική δήλωση στο ΡΙΚ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πρόκειται για ενεργειακό ανέκδοτο». Στο ερώτημα εάν πιάνει και τον ίδιο ότι τόσα χρόνια δεν πετύχαμε τίποτα, απάντησε «αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη ως πρόεδρος του κόμματος που στήριζε την κυβέρνηση. Αν κάποιοι θέλουν να μου χρεώσουν και την ενεργειακή πολιτική του Λακκοτρύπη, να τη δεχθώ κι αυτή».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση