ΚΥΠΕ
Η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα εναντίον των προσπαθειών απαγόρευσης του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) στην Τουρκία.
Το ψήφισμα υποβλήθηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις και το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών.
Στο ψήφισμα η κυπριακή Βουλή καταγγέλλει τις αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις για απαγόρευση του ΚΔΛ (HDP).
Επίσης καλεί το Συμβούλιο της Ευρώπης, του οποίου η Τουρκία είναι μέλος να ασκήσει τις απαραίτητες πολιτικές πιέσεις προς την Τουρκική κυβέρνηση. Καλεί επίσης την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει κάθε δυνατή πρωτοβουλία, ώστε να αντιμετωπιστούν οι πολιτικές μεθοδεύσεις εις βάρος του ΚΔΛ.
Παράλληλα καλεί τη διεθνή κοινότητα να προβάλει αντίδραση για τις εξελίξεις, ειδικότερα στην περίπτωση κατά την οποία η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας προνοεί την απαγόρευση του ΚΔΛ (HDP), αποστερώντας του, μεταξύ άλλων, τη δυνατότητα συμμετοχής στις επόμενες εκλογές.
Εκφράζει ακόμα αλληλεγγύη για τους αγώνες των δημοκρατικών δυνάμεων στην Τουρκία για επικράτηση της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των πολιτικών ελευθεριών στη χώρα.
Η Βουλή στο ψήφισμα που ενέκρινε αναφέρει ότι παρακολουθεί με έντονη ανησυχία τη δικαστική διαδικασία με στόχο την απαγόρευση του κόμματος στην Τουρκία, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί με την τελική απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας στις 13 Μαρτίου.
Λαμβάνει υπόψη ότι, το ΚΔΛ αποτελεί το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα της Τουρκίας, το οποίο εκατομμύρια πολίτες στήριξαν σε εκλογικές διαδικασίες με αποτέλεσμα να εισέλθει δημοκρατικά στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση και να συμμετέχει στις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης.
Λαμβάνει επίσης υπόψη ότι η υπόθεση έχει πολιτικά κίνητρα, στοχεύοντας την πολιτική δράση του ΚΔΛ και των δυνάμεων που συμπορεύονται μαζί του και ότι η βασική κατηγορία στη δίκη σχετίζεται με τη στάση του ΚΔΛ (HDP) ενάντια στην παράνομη εισβολή της Τουρκίας στο Κομπανί της Συρίας το 2014.
Αναφέρει ακόμα κατά τα τελευταία χρόνια εκλελεγμένοι αντιπρόσωποι και στελέχη του ΚΔΛ, περιλαμβανομένων και των δύο τέως συμπροέδρων του, έχουν καταδικαστεί σε φυλάκιση, ενώ άλλοι διώκονται και δέχονται πολλαπλές πιέσεις και κατατρεγμό για τη δράση τους,