ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Α. Προκοπίου: Πρόσβαση στο Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν θα έχει η Κύπρος

Την ικανοποίηση της εξέφρασε η Υπουργός Δικαιοσύνης στη σύνοδο του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης

ΚΥΠΕ

Την ικανοποίησή της για την έναρξη λειτουργίας του Συστήματος Πληροφοριών Σένγκεν (SIS) στο οποίο θα μπορεί να έχει πρόσβαση από τα τέλη Ιουλίου και η Κυπριακή Δημοκρατία, όπως είπε, εξέφρασε η Υπουργός Δικαιοσύνης Άννα Κουκκίδη - Προκοπίου μετά την ολοκλήρωση της συμμετοχής της στην πρώτη ημέρα της συνόδου του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

Πρόκειται για το πρώτο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στο οποίο συμμετέχει η κ. Κουκκίδη - Προκοπίου μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, μαζί με τον νέο Υπουργό Εσωτερικών Κωνσταντίνο Ιωάννου. Στην ατζέντα της πρώτης ημέρας της συνάντησης βρίσκονταν θέματα ασύλου και μετανάστευσης, λειτουργίας του χώρου Σένγκεν και εσωτερικής ασφάλειας. Κατά τη δεύτερη ημέρα θα συζητηθούν θέματα που αφορούν θεμελιώδη δικαιώματα, τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, θέματα πρόσβασης στη δικαιοσύνη και καταπολέμησης του εγκλήματος.

«Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής γιατί σήμερα ανακοινώθηκε η λειτουργία του συστήματος SIS, δηλαδή το σύστημα πληροφοριών Σένγκεν. Χαιρετίζω ιδιαίτερα το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι σε θέση να έχει πρόσβαση σε αυτό το σύστημα από το τέλος Ιουλίου μετά από προσπάθειες χρόνων από όλες τις αρχές της Δημοκρατίας», ανέφερε η Υπουργός Δικαιοσύνης.

«Η συγκεκριμένη βάση δεδομένων θα μας επιτρέψει να έχουμε πλήρη πρόσβαση σε μια κοινή βάση δεδομένων των υπόλοιπων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα διευκολύνει τη συνεργασία των δικών μας αρχών, είτε πρόκειται για την αστυνομία είτε πρόκειται για το τελωνείο, είτε πρόκειται για την υπηρεσία μετανάστευσης», συνέχισε.

«Αυτό σημαίνει ότι θα είμαστε σε καλύτερη θέση να εντοπίζουμε και να αποτρέπουμε έγκαιρα κινδύνους για την ασφάλεια των πολιτών μας, αφού θα μας επιτρέψει μεταξύ άλλων να ανταλλάσσουμε πληροφορίες με άλλα κράτη μέλη για θέματα όπως εκζητούμενα πρόσωπα, παράνομα διαμένοντες στο έδαφος της ΕΕ για πρόσωπα που εμπλέκονται σε τρομοκρατικές οργανώσεις, αλλά και για ευάλωτα πρόσωπα που διατρέχουν κινδύνους απαγωγής όπως συμβαίνει με ανήλικα παιδιά», εξήγησε.

Η κ. Κουκκίδη - Προκοπίου επεσήμανε ακόμα πως στο συγκεκριμένο σύστημα θα μπορούν να καταχωρούνται επίσης δακτυλικά αποτυπώματα ή άλλα βιομετρικά στοιχεία υπόπτων για εγκληματικές ενέργειες ώστε να γίνεται άμεσα δυνατός ο εντοπισμός και η σύλληψή τους πριν την είσοδο στη χώρα.

Το δεύτερο ζήτημα που συζητήθηκε κατά τη σημερινή συνάντηση κατά την Υπουργό Δικαιοσύνης ήταν το πώς μπορεί να διαφυλαχθεί η ελεύθερη κυκλοφορία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεδομένων των μεταναστευτικών πιέσεων που αντιμετωπίζουν τα κράτη μέλη.

«Επικεντρωθήκαμε ιδιαίτερα στους τρόπους που μπορούμε να βελτιώσουμε την πολιτική θεωρήσεων εισόδου σε πολίτες τρίτων χωρών ή και πολίτες συγκεκριμένων χωρών χωρίς να απαλλάσσονται από την υποχρέωση θεώρησης βάσει κριτηρίων, χωρίς όμως αυτό να δημιουργεί είτε μεταναστευτικούς κινδύνους είτε ρίσκο για την ασφάλεια των Κυπρίων πολιτών» ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά την εξωτερική διάσταση της ασφάλειας, κατέληξε, οι αρμόδιοι Υπουργοί συζήτησαν «τις εξωτερικές προκλήσεις που προκύπτουν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τις συνέπειες της στην άμεση περιοχή και τι ακριβώς σημαίνει αυτό για την ασφάλεια της Μολδαβίας, μιας άλλης χώρας που βρίσκεται σε υψηλό ρίσκο κινδύνου».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση