Της Μαρίνας Οικονομίδου
Η δήλωση του μέλους της επιστημονικής ομάδας για τον κορωνοϊό Λεόντιου Κωστρίκη στην πρωινή εκπομπή του ΣΙΓΜΑ, ότι αιφνιδιάστηκε από την απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξει όλα τα σχολεία την 21η Μαϊου καθότι η άποψη των επιστημόνων ήταν διαφορετική, ήταν αρκετή για να αιφνιδιάσει κατ επέκταση και τους παροικούντες το Προεδρικό.
Και αυτό γιατί έδειξε, οτι το ζήτημα της Παιδείας δεν έκλεισε όπως ήλπιζαν με το άνοιγμα των σχολείων αλλά τώρα και αρχίζει και σίγουρα δεν θα τελειώσει με τον πλέον ανώδυνο τρόπο για την κυβέρνηση. Ήδη από την Τετάρτη που ανακοινώθηκε η απόφαση για επαναλειτουργία των σχολείων, οι εκπαιδευτικοί εταίροι αντιδρούν. Η κίνηση ενός μέλους της επιστημονικής ομάδας να διαχωρίσει την θέση του ωστόσο, ήταν αρκετή για να ενισχύσει τις αντιδράσεις με τα κόμματα να μπαίνουν στον χορό των επικρίσεων και να διερωτούνται κατά πόσο η κυβέρνηση άκουσε τελικώς τους ειδικούς ή αν υπέκυψε στις πιέσεις των οικονομικών κύκλων.
Οι διαφωνίες Κολιού-Κωστρίκη
Η «Κ» είχε αποκαλύψει την περασμένη Τετάρτη πως τα μέλη της επιστημονικής ομάδας διαφωνούσαν για το κατά πόσο θα πρέπει ή όχι να ανοίξουν τελικώς τα σχολεία για όλους. Συγκεκριμένα γράφαμε πως οι κ.κ Κωστρίκης και Καραγιάννης σημείωναν πως αν και η απόφαση είναι πολιτική, οι ίδιοι συνιστούν να ανοίξουν τα σχολεία αποκλειστικά για τους τελειόφοιτους μαθητές. Διαφωνία εξέφραζε η κα Κολιού η οποία σημείωνε πως τα παιδιά έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να κολλήσουν τον ιό και ακόμη λιγότερες να τον μεταφέρουν σε άλλα παιδιά. Αυτό όπως έλεγε, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η θερμοκρασία θα αυξηθεί δεν θα προκαλέσει κίνδυνο για τα παιδιά.
Οι πιέσεις και οι παραινέσεις
Λίγο οι εκτιμήσεις της κας Κολιού και λίγο οι δημόσιες τοποθετήσεις του κ. Κωστρίκη ότι δεν θα υπάρξει δεύτερο κύμα ιού, ήταν αρκετό για την κυβέρνηση να λάβει την απόφαση να ανοίξει τα σχολεία την Τρίτη που πέρασε. Όπως είχε αποκαλύψει η «Κ», η απόφαση λήφθηκε μετά τις πιέσεις οικονομικών παραγόντων ότι για να δουλέψει ο ιδιωτικός και δημόσιος τομέας θα πρέπει να επιστρέψουν τα παιδιά στα σχολεία. Κίνηση που στήριζε και η πλειοψηφία του «πρωινού καφέ» στο Προεδρικό. Ο Πρόδρομος Προδρόμου και το υπουργείο Παιδείας δεν ήταν σίγουρα προετοιμασμένοι για κάτι τέτοιο. Ενδεικτικές οι δηλώσεις του υπουργού Παιδείας στο paideia news την περασμένη Κυριακή, ότι δεν υπάρχουν αρκετοί εκπαιδευτικοί την δεδομένη στιγμή για να ανοίξουν τα σχολεία, αλλά και το γεγονός ότι μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης κανείς στο υπουργείο δεν γνώριζε για πλάνο επιστροφής όλων των τάξεων, με αποτέλεσμα να σχεδιάζεται μέχρι αργά το βράδυ εκείνης της μέρας. Καθόλου τυχαία βεβαίως και η ανακοίνωση της ΠΟΕΔ, ότι άλλα έλεγε ο υπουργός Παιδείας μαζί τους κατά την τηλεδιάσκεψη και άλλα ανακοίνωσε ο Πρόεδρος.
Οι επιστολές της ΟΕΒ
Την είδηση της «Κ» ότι οικονομικοί κύκλοι πίεσαν προς την κατεύθυνση, επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ τρόπον τινά, με επισύναψη των επιστολών που απέστειλε η ομοσπονδία προς τους υπουργούς Εργασίας και Οικονομικών, όπου ζητούσε την λειτουργία των σχολείων «το ταχύτερο δυνατό» καθώς όπως σημείωνε «χωρίς τη λειτουργία τους είναι αδύνατο να αποκατασταθεί η εύρυθμη διεξαγωγή της οικονομικής δραστηριότητας η οποία βρίσκεται σε απελπιστική κατάσταση λόγω της κρίσης».
Άρχισαν οι αντιδράσεις των κομμάτων
Η διφωνία μεταξύ των εμπειρογνωμόνων για το αν πρέπει να ανοίξουν όλες οι τάξεις στα σχολεία, σε συνδυασμό με τις αντιδράσεις γονέων, ήταν αρκετή για να κινητοποιήσει τα κόμματα. Το ΑΚΕΛ δια του εκπροσώπου τύπου Στέφανου Στεφάνου έκανε λόγο για αλαλούμ και αντιφατικούς χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα της παιδείας οι οποίοι ενισχύουν την ανασφάλεια που βιώνουν οι πολίτες μέσω πανδημίας. Άφησε αιχμές για σκοπιμότητες γύρω από τις αποφάσεις της κυβέρνησης.
«Εμείς δεν πρόκειται να πούμε αν πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία ή όχι. Σ’ αυτό το λόγο έχουν οι ειδικοί. Από τη στιγμή όμως που, με ευθύνη της κυβέρνησης, λήφθηκαν οι αποφάσεις, αυτή θα πρέπει να μεριμνήσει για τη διασφάλιση όλων των απαραίτητων μέτρων, για τη διαμόρφωση αυστηρών πρωτοκόλλων και διαδικασιών έτσι ώστε η προστασία της υγείας των παιδιών, των εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους να είναι η πρώτη προτεραιότητα» κατέληξε ο κ. Στεφάνου.
Ερωτήματα, ζήτημα προχειρότητας και αλα καρτ διαβούλευση
Ερωτήματα ήγειρε και το ΔΗΚΟ μέσω ανακοίνωσης, για το κατά πόσο τελικά η κυβέρνηση ακούει ή όχι τους ειδικούς. Διερωτήθηκε το ΔΗΚΟ ότι αν δεν ήταν στον οδικό χάρτη της επιστημονικής επιτροπής, το άνοιγμα των σχολείων τότε πού στηρίζει η κυβέρνηση αυτή την πολιτική απόφαση και για ποιο λόγο αυτή τη φορά δεν βασίζεται η κυβέρνηση στις συστάσεις των ειδικών.
«Θέση του Δημοκρατικού Κόμματος είναι ότι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας, δεν χωρεί προχειρότητες και ότι οι όποιες αποφάσεις λαμβάνονται θα πρέπει πρωτίστως να ευθυγραμμίζονται και να στηρίζονται στις συστάσεις των ειδικών και να λαμβάνονται υπόψη καθολικά και όχι αλα κάρτ» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Στο ίδιο πλαίσιο και η Συμμαχία Πολιτών σε ανακοίνωσή της σημειώνει πως εντείνεται η ανησυχία μετά τις δηλώσεις Κωστρίκη. «Η Κυβέρνηση επικαλείται κατά το δοκούν τη γνώμη της επιστημονικής ομάδας. Τρανό παράδειγμα ο τομέας της Παιδείας, όπου με έκδηλη προχειρότητα οι Κυβερνώντες προσπέρασαν τη θέση των επιστημόνων και υιοθέτησαν τη γνώμη των συμφερόντων. Η παραδοχή του επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας ότι η απόφαση για επαναλειτουργία των σχολείων την 21η Μαΐου ήταν «πολιτική, πρόχειρη και δεν συμπεριλαμβανόταν στον οδικό χάρτη των ειδικών», διασπείρει ακόμα παραπάνω την ανησυχία για το μέλλον της Παιδείας».
Στηρίζει ο ΔΗΣΥ
Πάντως ο ΔΗΣΥ δια μέσου της αντιπροέδρου και βουλεύτριας Αννίτας Δημητρίου υπερασπίστηκε την απόφαση της κυβέρνησης σημειώνοντας ότι ηταν προϊόν διαβούλευσης με ειδικούς φορείς.
«Αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχουν προβληματισμοί και δυσκολίες όπως επίσης ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα είναι εξαιρετικά κρίσιμο. Ωστόσο η κυβέρνηση, ως όφειλε, έλαβε την απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων μετά και από διαβούλευση που είχε με τους ειδικούς επιστήμονες και τους αρμόδιους φορείς.
Απόλυτη προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι να υπάρξει σωστός σχεδιασμός, λαμβάνοντας υπόψη τους κανόνες ασφαλείας, τα πρωτόκολλα και όλες τις παραμέτρους ασφαλείας για τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς μας. Για εμάς πρώτος και καθοριστικός παράγοντας είναι η υγεία και ασφάλεια όλων, πόσο μάλλον των παιδιών μας.
Θα παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις το αμέσως επόμενο διάστημα και ας επικεντρωθούμε όλοι στην κοινή παραδοχή ότι η ατομική και συλλογική ευθύνη είναι υπόθεση όλων μας» ανέφερε η κα Δημητρίου.