ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το «πείραμα» του Κέιπ Τάουν - Πώς ο προνομιακός τρόπος ζωής των πλουσίων προκαλεί αστικές κρίσεις νερού

«Παρότι αντιστοιχούσαν μόλις στο 1,4 και 12,3% του συνολικού πληθυσμού, η ελίτ και οι ομάδες ανώτερων εισοδημάτων αθροιστικά χρησιμοποιούσαν πάνω από το ήμισυ (51%) του νερού ολόκληρης της πόλης»

Από τη χρήση πισινών έως το πλύσιμο αυτοκινήτων, η μη βιώσιμη κατανάλωση από τους πλούσιους του κόσμου θεωρείται βασικός παράγοντας της αστικής κρίσης νερού, σύμφωνα με μια νέα έρευνα.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Sustainability, εστιάζει στο Κέιπ Τάουν, μια πόλη της Νότιας Αφρικής με πρόβλημα έντονης ξηρασίας τα τελευταία χρόνια.

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες χώρισαν τον πληθυσμό του Κέιπ Τάουν σε πέντε κοινωνικές ομάδες κι έπειτα μοντελοποίησαν την κατανάλωση νερού.

«Παρότι αντιστοιχούσαν μόλις στο 1,4 και 12,3% του συνολικού πληθυσμού, η ελίτ και οι ομάδες ανώτερων εισοδημάτων αθροιστικά χρησιμοποιούσαν πάνω από το ήμισυ (51%) του νερού ολόκληρης της πόλης» αναφέρουν οι ερευνητές.

«Τα νοικοκυριά με χαμηλότερο εισόδημα και οι άτυποι κάτοικοι, αν και αποτελούν το 61,5% του πληθυσμού του Κέιπ Τάουν, καταναλώνουν μόλις το 27,3% του νερού της πόλης» προσθέτουν.

Σύμφωνα με την ανάλυση, οι συνέπειες αυτής της ανισορροπίας είναι σοβαρές.

Συνολικά, τα αποτελέσματα αυτά επιβεβαιώνουν το ότι η κατανάλωση νερού σε περιοχές κοινωνικά άνισες, όπως το Κέιπ Τάουν, είναι πιθανό να καταστεί μη βιώσιμη ως αποτέλεσμα της υπερβολικής κατανάλωσης μεταξύ των προνομιούχων κοινωνικών ομάδων» σημειώνουν.

«Συγκεκριμένα, η προνομιακή κατανάλωση νερού δεν είναι βιώσιμη, διότι βραχυπρόθεσμα χρησιμοποιεί δυσανάλογα το νερό που είναι διαθέσιμο για το σύνολο του αστικού πληθυσμού ενώ μακροπρόθεσμα προβάλλει ως περιβαλλοντική απειλή για την κατάσταση των ντόπιων υδάτινων πόρων» καταλήγει η έρευνα.

Σύμφωνα με την έρευνα, το Κέιπ Τάουν «με τη μητροπολιτική περιοχή εξαιρετικών ανισοτήτων λειτούργησε ως πρότυπο για να καταδειχτεί πώς η μη βιώσιμη χρήση του νερού από την ελίτ μπορεί να επιδεινώσει τις αστικές κρίσεις νερού, τουλάχιστον όσο και η κλιματική αλλαγή ή η αύξηση του πληθυσμού».

Πηγή: CNBC

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Περιβάλλον: Τελευταία Ενημέρωση

X