Kathimerini.gr
Οι αμερικανικές πόλεις σπάνε ρεκόρ θερμοκρασίας δεκαετιών, καθώς ένα κύμα καύσωνα πλήττει τις τελευταίες ημέρες τα κεντρικά και τα ανατολικά τμήματα των ΗΠΑ. Επιστήμονες και αρμόδιοι αξιωματούχοι προειδοποιούν πως το φαινόμενο μπορεί να γίνει θανατηφόρο.
Καθώς περίπου 80 εκατομμύρια άνθρωποι από την Ιντιάνα έως τη Μασαχουσέτη πλήττονται από την υπερβολική ζέστη, η κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Κάθι Χόκουλ ενεργοποίησε την Πέμπτη το κέντρο επιχειρήσεων εκτάκτου ανάγκης της πολιτείας για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που προκύπτουν από τις υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι τουλάχιστον τη Δευτέρα.
«Πρόκειται για μια εν δυνάμει θανατηφόρo συνθήκη», είπε μία ημέρα αφότου το θερμόμετρο στην πόλη των Συρακουσών (ΝΥ) κατέγραψε 34,4 βαθμούς Κελσίου, ξεπερνώντας ένα ρεκόρ από το 1994. «Εχουμε δει χιονοθύελλες, έχουμε δει πλημμύρες, είχαμε τυφώνες, είχαμε ανεμοστρόβιλους. Αλλά αυτός ο καύσωνας είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει περισσότερους θανάτους». Μεταξύ 1-15 Ιουνίου, περισσότερα από 1.200 ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών ημέρας ισοφαρίστηκαν ή έσπασαν στις Ηνωμένες Πολιτείες και σχεδόν 1.800 ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών νύχτας επιτεύχθηκαν, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Περιβαλλοντικής Πληροφόρησης (NCEI).
Η πολιτεία της Νέας Υόρκης θα ανοίξει νωρίτερα τις περιφραγμένες παραλίες και τις δημόσιες πισίνες της, ώστε να μπορέσουν οι κάτοικοι να ανακουφιστούν από τη ζέστη. Στο πλαίσιο του σχεδίου εκτάκτου ανάγκης λόγω καύσωνα, η πόλη της Νέας Υόρκης ανοίγει επιπλέον τα λεγόμενα «κέντρα ψύξης» για πρώτη φορά φέτος.
Στο Διεθνές Αεροδρόμιο Ο’ Χέιρ του Σικάγου καταγράφηκε μέσα στην εβδομάδα θερμοκρασία 37 βαθμών Κελσίου, σπάζοντας το ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας του 1957. Ομάδες εργαζομένων της πόλης διασκορπίστηκαν σε όλο το Σικάγο σε καταυλισμούς αστέγων, προσπαθώντας να πείσουν τους ανθρώπους να μεταφερθούν σε ειδικά κρατικά καταφύγια με κλιματισμό, νερό και φαγητό, τα οποία μπορούν να φιλοξενήσουν ανθρώπους έως τα τέλη του καλοκαιριού. Οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να προκαλέσουν αφυδάτωση, θερμική εξάντληση και θερμοπληξία και να επιδεινώσουν προϋπάρχουσες καταστάσεις, όπως καρδιαγγειακά προβλήματα.
Το Ντιτρόιτ και η Φιλαδέλφεια, καθώς και πόλεις στο Νιου Χαμσάιρ, το Κονέκτικατ και το Μέιν αναμένεται επίσης να σημειώσουν θερμοκρασίες-ρεκόρ τις επόμενες ημέρες, όπως δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο επιστήμονας της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (NWS) Μαρκ Τσέναρντ.
Το Μεξικό κατέγραψε την πιο ζεστή ημέρα στην ιστορία του την περασμένη εβδομάδα, όταν οι θερμοκρασίες στην έρημο Σονόραν έφτασαν τους 51,7 °C.
Στην Καλιφόρνια, οι πυροσβέστες πάλεψαν με υψηλές θερμοκρασίες, ξηρασία και ισχυρούς ανέμους στην προσπάθειά τους να περιορίσουν μια πυρκαγιά που ξεκίνησε στις αρχές της εβδομάδας βορειοδυτικά του Λος Αντζελες και έχει κάψει 12.000 στρέμματα. Η πυρκαγιά, που χαρακτηρίστηκε από τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ως «η πρώτη μεγάλη φωτιά της σεζόν», ανάγκασε περίπου 1.200 κατασκηνωτές να εκκενώσουν το θέρετρο της Χάνγκρι Βάλεϊ, ενώ ένας πυροσβέστης έχασε τη ζωή του.
Αν και πολλοί επιστήμονες διστάζουν να πουν με βεβαιότητα ότι η ζέστη οφείλεται στην κλιματική αλλαγή, αυτό το κύμα καύσωνα είναι βέβαιο ότι έχει έρθει νωρίτερα μέσα στο έτος από τον ιστορικό μέσο όρο. «Είναι κάπως νωρίς στην εποχή για να έχουμε τόσο μεγάλης διάρκειας κύμα καύσωνα σε περιοχές όπως η κοιλάδα του Οχάιο και η Νέα Αγγλία», δήλωσε ο Τσέναρντ, προσθέτοντας ότι ήταν επικίνδυνο επειδή οι άνθρωποι δεν ήταν προετοιμασμένοι.
Πάντως, σε μελέτη που δημοσίευσε την Πέμπτη το Associated Press, μια ομάδα επιστημόνων δήλωσε ότι η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή έχει αυξήσει εκθετικά τις πιθανότητες τα κύματα καύσωνα που στο μέλλον θα «ψήνουν» τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Μεξικό και την Κεντρική Αμερική να ξεκινούν νωρίτερα και να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια. Πέρυσι οι ΗΠΑ κατέγραψαν τα περισσότερα κύματα καύσωνα από το 1936.
Φονική ζέστη
Το Μεξικό κατέγραψε την πιο ζεστή ημέρα στην ιστορία του την περασμένη εβδομάδα, όταν οι θερμοκρασίες στην έρημο Σονόραν έφτασαν τους 51,7 βαθμούς Κελσίου. Ο «καύσωνας διαρκείας» που πλήττει εδώ και πολλές ημέρες τη χώρα έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 125 ανθρώπους φέτος.
Η άμεση μετεωρολογική αιτία αυτού του φαινομένου εντοπίζεται σε ένα σύστημα υψηλών ατμοσφαιρικών πιέσεων που «στάθηκε» πάνω από το κεντρικό Μεξικό και εμπόδιζε τις καταιγίδες και τα σύννεφα. Στη συνέχεια μετακινήθηκε προς τα νοτιοδυτικά και τα ανατολικά των ΗΠΑ. Ως απότοκο της ακραίας ζέστης, το Μεξικό και άλλα μέρη αντιμετωπίζουν εδώ και μήνες εκτεταμένη ξηρασία, έλλειψη νερού και σοβαρές επιπτώσεις στην τοπική πανίδα, με μαϊμούδες να πέφτουν νεκρές από τα δέντρα εξαιτίας της αφόρητης ζέστης.
Σε επιφυλακή για τον «Αλμπέρτο»
Οι κάτοικοι κατά μήκος των ακτών του Τέξας παραμένουν σε επιφυλακή, από τη στιγμή που κυβερνητικοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν για απότομη αύξηση της στάθμης του νερού και έντονες βροχοπτώσεις, καθώς η φονική τροπική καταιγίδα «Αλμπέρτο» έχει ήδη φθάσει από το Μεξικό. Εκεί εκδηλώθηκε με σφοδρές βροχοπτώσεις και προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον τριών ανηλίκων, δήλωσε ο κυβερνήτης της πολιτείας Νουέβο Λεόν, Σάμουελ Γκαρσία, στα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Μέχρι το πρωί της Πέμπτης, οι αρχές πολιτικής προστασίας είχαν αναφέρει έναν τέταρτο θάνατο από ηλεκτροπληξία. Ισχυροί άνεμοι και διαλείπουσα βροχή έπληξαν την περιοχή την Τετάρτη και την Πέμπτη, προκαλώντας κλείσιμο δρόμων στο Κόρπους Κρίστι του Τέξας. Οι κάτοικοι της πόλης Κόρπους Κρίστι και των γειτονικών περιοχών έλαβαν εντολή να μετακινηθούν σε ψηλότερα σημεία και να αποφύγουν να περπατούν ή να οδηγούν μέσα από τα νερά των πλημμυρών. Ο κυβερνήτης Γκρεγκ Αμποτ κήρυξε «κατάσταση καταστροφής» για 51 κομητείες και ενεργοποίησε τρεις διμοιρίες της Εθνικής Φρουράς του Τέξας, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 40 ατόμων, 20 οχημάτων και ελικοπτέρων Σινούκ για την προστασία των πολιτών.