ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πώς η ακραία ζέστη θα ανατρέψει την καθημερινότητά μας

Η μείωση του χρόνου παραμονής σε εξωτερικούς χώρους λόγω των έντονων φαινομένων θα είναι επιζήμια για την ανάπτυξη των παιδιών, όπως επισημαίνουν επιστήμονες

Kathimerini.gr

Σύντομα είναι πολύ πιθανό να αναγκαστούμε να ξεχάσουμε τη ζωή όπως την ξέραμε. Το κλίμα αλλάζει ακραία, η ζέστη πλήττει περισσότερους για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα και η θερμοκρασία ανεβαίνει ραγδαία.

Μεγάλο μέρος της Ευρώπης βιώνει καύσωνες επί εβδομάδες. Οι θερμοκρασίες – ρεκόρ έγιναν ο κανόνας σε αρκετές ευρωπαϊκές πόλεις, όπως το Παλέρμο της νότιας Ιταλίας, φέτος το καλοκαίρι.

Οι υψηλότερες από ποτέ θερμοκρασίες, και οι μεγαλύτερες χρονικές περίοδοι κατά τις οποίες θα καταγράφονται, αποτελούν φαινόμενο που θα συνεχιστεί, αν δεν περιοριστούν δραστικά οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, μετριάζοντας την περαιτέρω υπερθέρμανση του πλανήτη, προειδοποιούν οι επιστήμονες που μελετούν την κλιματική αλλαγή.

Το φαινόμενο δεν είναι αποκλειστικά ευρωπαϊκό. Και οι Αμερικανοί θα βιώνουν κατά μέσο όρο 53 περισσότερες ημέρες ακραίας ζέστης μέχρι το 2050, αν δεν μειωθούν οι εκπομπές, σύμφωνα με τα δεδομένα κλιματικής μοντελοποίησης που δημοσίευσε το κέντρο μελέτης του κλίματος ICF τον περασμένο Ιούνιο.

Η αυξημένη ζέστη θα αλλάξει συνολικά τον τρόπο που ζούμε.

Ξεχνάμε το παιδικό καλοκαίρι όπως το ξέραμε

Το καλοκαίρι είναι σχεδόν συνώνυμο, σε ολόκληρο τον κόσμο, με τον χρόνο που περνούν τα παιδιά στην ύπαιθρο, στην εξοχή, στη θάλασσα και στο βουνό.

Ωστόσο, τα επόμενα χρόνια οι γονείς θα διστάζουν να αφήνουν τα παιδιά τους να περνούν χρόνο σε εξωτερικούς χώρους. Ιδίως όταν η θερμοκρασία θα κυμαίνεται γύρω στους 40 βαθμούς Κελσίου και θα τους ξεπερνά, ενώ η ποιότητα του αέρα θα είναι κακή ή οι δείκτες υπεριώδους ακτινοβολίας υψηλοί.

Η ύπαιθρος μετατρέπεται από μαγικό χώρο εξερεύνησης σε απειλή με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής να εξαπλώνονται ραγδαία, επηρεάζοντας ακόμα και την ψυχική υγεία των παιδιών και των νέων.

Η μείωση του χρόνου σε εξωτερικούς χώρους θα μπορούσε να είναι επιζήμια και για την ανάπτυξη των παιδιών.

Έρευνες δείχνουν ότι ο χρόνος που περνούν τα παιδιά σε εξωτερικούς χώρους συνδέεται με τη βελτίωση της κινητικής τους ανάπτυξης και με χαμηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας και μυωπίας.

Το παιχνίδι σε εξωτερικούς χώρους προάγει επίσης την περιέργεια, τη δημιουργικότητα και την κριτική σκέψη και συνδέεται με λιγότερο θυμό και επιθετικότητα.

Λίγα πράγματα θα ήταν πιο επιζήμια για την ανάπτυξη ενός παιδιού από το να παραμένει κλεισμένο σε εσωτερικούς χώρους ολόκληρο τον χρόνο.

Τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το να «κρύβεται» ένα παιδί σε κλειστούς χώρους είναι επιζήμιο για την ψυχική του υγεία καταγράφηκαν εκτενώς σε μελέτες κατά τη διάρκεια και μετά την πανδημία του κορονοϊού.

Πώς θα προπονούνται οι αθλητές

Οι αθλητές όλων των ηλικιών και επιπέδων θα πρέπει να αλλάξουν τον τρόπο που προπονούνται για να παραμείνουν ασφαλείς. Ωστόσο, όσοι προετοιμάζονται για απαιτητικούς αγώνες που λαμβάνουν χώρα σε «καυτές» κλιματικές συνθήκες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Θα πρέπει να προετοιμάσουν τον οργανισμό τους κατάλληλα, ώστε να προσαρμόζεται στις υψηλότερες θερμοκρασίες προκειμένου η συμμετοχή τους στους αγώνες να είναι ασφαλής.

Αντί να προπονούνται σε κλειστούς χώρους με ελεγχόμενο κλίμα, οι αθλητές θα πρέπει να προπονούνται σε εξωτερικούς χώρους και να ανεβάζουν τη θερμοκρασία του σώματός τους σταδιακά, με φυσιολογικές προσαρμογές. Διαφορετικά, οι αθλητές θα υποφέρουν την ημέρα του αγώνα.

Είναι χαρακτηριστικό το ότι περίπου το 80% της θερμότητας στο σώμα παράγεται από τη μυική δύναμη.

Σκληραγωγείστε τον εαυτό σας, αλλά μην τον «παραψήσετε» για να αποφύγετε τη θερμοπληξία, συμβουλεύουν οι ειδικοί.

Αλλάζουν περίοδοι αιχμής και προορισμοί

Η ακραία ζέστη θα επηρεάσει τόσο τα ταξίδια κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όσο και την περίοδο αιχμής, καθώς και την περίοδο κατά την οποία τα παιδιά δεν θα πηγαίνουν στο σχολείο, παγκοσμίως.

Η κλιματική κρίση θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό το πού θα πάμε, το πότε και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμα και το αν θα πάμε κάπου.

Η ταξιδιωτική βιομηχανία ήδη διαπιστώνει χρονικές μετατοπίσεις για ταξίδια στην Ελλάδα, τη Γαλλία και την Ισπανία. Η τουριστική περίοδος αιχμής είναι παραδοσιακά γύρω στον Ιούλιο, ωστόσο τον συγκεκριμένο μήνα, η Ευρώπη αγγίζει θερμοκρασίες ρεκόρ τα τελευταία χρόνια.

Η ακραία ζέστη σε συνδυασμό με τις πυρκαγιές, αναγκάζουν πλέον πολλούς να ταξιδεύουν στους συγκεκριμένους προορισμούς την άνοιξη ή στις αρχές του καλοκαιριού.

Οι τουρίστες αρχίζουν επίσης να επιλέγουν πιο δροσερά μέρη για την καλοκαιρινή ταξιδιωτική περίοδο, όπως η Βόρεια Ευρώπη, η Αλάσκα και ο βορειοδυτικός Ειρηνικός.

Η ακραία ζέστη επηρεάζει επίσης σε μεγάλο βαθμό τα αεροπορικά ταξίδια, καθιστώντας πιο δύσκολη την απογείωση, ενώ μπορεί επίσης να αυξήσει τις αναταράξεις.

Μελέτη του 2017 διαπίστωσε ότι η κλιματική αλλαγή ενδεχομένως θα προκαλεί σχεδόν τριπλάσιες αναταράξεις σε σχέση με τις σημερινές συνθήκες μέχρι την περίοδο μεταξύ 2050 και 2080.

Οι αναταράξεις σε καθαρό αέρα, οι οποίες συμβαίνουν χωρίς οπτική προειδοποίηση όπως τα σύννεφα ή οι καταιγίδες και καταγράφονται συνήθως σε μεγάλα υψόμετρα, αυξάνονται παγκοσμίως και σε διαφορετικά υψόμετρα, σύμφωνα με την ίδια μελέτη.

Με περισσότερη ζέστη και υγρασία αυξάνονται και οι πιθανότητες καταιγίδων, που επίσης επηρεάζουν τις πτήσεις.

Η εξάρτηση από τον κλιματισμό θα αυξηθεί

Καθώς η κλιματική αλλαγή συνεχίζεται, ακόμα και περιοχές που παραδοσιακά δεν χρειάζονταν κλιματισμό, θα χρειαστεί να προετοιμαστούν για περισσότερους καύσωνες. Η εγκατάσταση σχετικού εξοπλισμού θα είναι απαραίτητη για να διατηρούνται τα σπίτια δροσερά.

Η ζέστη είναι ο νούμερο ένα δολοφόνος που σχετίζεται με τις καιρικές συνθήκες. Περισσότεροι από 600 άνθρωποι πεθαίνουν από ασθένειες που σχετίζονται με τη ζέστη κάθε χρόνο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Όταν οι θερμοκρασίες δεν πέφτουν κατά τη διάρκεια της νύχτας, αυξάνεται ο κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία.

Η αγορά κλιματιστικού αποτελεί βραχυπρόθεσμη λύση, καθώς οι άνθρωποι θα πρέπει επίσης να προσαρμόσουν τα σπίτια τους ώστε να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικότερα την υπερβολική ζέστη.

Οι κατασκευαστές θα κληθούν να σχεδιάσουν τα νέα σπίτια με μηχανισμούς προσαρμοσμένους στο μεταβαλλόμενο κλίμα.

Το πλήγμα στην οικονομία

Η υπερβολική ζέστη επηρεάζει τις οικονομίες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Χώρες στην Ευρώπη όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Ρουμανία και η Γερμανία, τα τελευταία 20 χρόνια, έχουν πληγεί περισσότερο από καταστροφές που σχετίζονται με το κλίμα, σύμφωνα με ανάλυση του Κέντρου Έρευνας Οικονομικής Πολιτικής.

Το Τέξας των ΗΠΑ υπολογίζεται ότι χάνει κατά μέσο όρο 30 δισ. δολ. ετησίως λόγω του κλίματος και του μεγάλου αριθμού ανθρώπων που εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους, σύμφωνα με έκθεση του Κέντρου Ανθεκτικότητας του Ιδρύματος Adrienne Arsht-Rockefeller, δεξαμενή σκέψης με έδρα την Ουάσιγκτον.

Οι παγκόσμιες οικονομικές απώλειες σωρευτικά, μεταξύ 1992 και 2013, έφτασαν περίπου στα 29 τρισ. ευρώ λόγω των επιπτώσεων των κυμάτων καύσωνα που προκαλούνται από τον άνθρωπο, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2022 στο Science Advances.

Οι φτωχότερες χώρες στα πιο ζεστά κλίματα υπέφεραν περισσότερο, όπως διαπιστώνουν ερευνητές.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Περιβάλλον: Τελευταία Ενημέρωση

X