ΚΥΠΕ
Στον συντονισμό δράσεων για αντιμετώπιση ασθενειών που προκαλούν παθογόνοι μικροοργανισμοί σε καλλιέργειες, όπως τα εσπεριδοειδή, και σε διάφορα είδη της κυπριακής χλωρίδας, εστιάζει η δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για το Περιβάλλον, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Ελληνοκύπριος συμπρόεδρος της Επιτροπής, Μιχάλης Λοϊζίδης.
Σημείωσε ότι στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής έχουν προκηρυχθεί και τέσσερις θέσεις λειτουργών, που θα παρακολουθούν και θα χαρτογραφούν τα αποτελέσματα των δράσεων σε όλη την Κύπρο.
Όπως εξήγησε ο κ. Λοϊζίδης, οι επιπτώσεις από τους παθογόνους οργανισμούς που εξαπλώνονται με ταχείς ρυθμούς και προσβάλλουν ιδίως εσπεριδοειδή, αλλά και παπουτσοσυκιές, φοινικιές και κολοκυθιές, απασχολούν εδώ και καιρό επιστήμονες από την ε/κ και την τ/κ κοινότητα, οι οποίοι συνεργάζονται στο πλαίσιο της Τεχνικής Επιτροπής για το Περιβάλλον, προκειμένου να υπάρξουν συντονισμένες ενέργειες για την αντιμετώπισή τους. Εξάλλου, ο κ. Λοϊζίδης επεσήμανε ότι τέτοια ζητήματα δεν μπορούν να λυθούν παρά μόνο αν αντιμετωπιστούν στο σύνολο της έκτασης της Κύπρου.
Τόνισε, περαιτέρω, ότι επείγει να αναχαιτιστεί η εξάπλωση των παθογόνων αυτών οργανισμών, προτού το πρόβλημα φτάσει σε τέτοιο βαθμό, ώστε να κινηθεί η ΕΕ με λήψη μέτρων και με επιβολή αποκλεισμού για τα κυπριακά είδη που έχουν προσβληθεί.
Όσον αφορά τα εσπεριδοειδή, εξήγησε ότι κάποια πολύ δυνατά φάρμακα που μπορούν να εφαρμοστούν σε μεγάλες φυτείες, έχουν αποτελέσματα στην εξουδετέρωση των παθογόνων οργανισμών. Διευκρίνισε, όμως, ότι επειδή σημαντικός αριθμός δέντρων είναι σε αυλές και πεζοδρόμια σε κατοικημένες περιοχές, δεν υπάρχει η δυνατότητα να εφαρμοστεί σε αυτές τις περιπτώσεις η εν λόγω θεραπεία.
Παθογόνοι οργανισμοί πλήττουν, επίσης, κολοκυθιές και παπουτσοσυκιές. Οι παπουτσοσυκιές που έχουν πληγεί παρουσιάζουν συνήθως άσπρους λεκέδες στα φύλλα τους. Το φαινόμενο, όπως είπε ο κ. Λοϊζίδης, επηρεάζει φυτά στα ανατολικά και σε κεντρικές περιοχές της Κύπρου, μέχρι στιγμής, καθώς δεν έχουν εντοπιστεί ακόμα περιστατικά στην επαρχία Λεμεσού ή πιο δυτικά. Παθογόνοι οργανισμοί επηρεάζουν και τα φοινικόδεντρα και ο κ. Λοϊζίδης επεσήμανε ότι μέσα σε μερικά χρόνια μπορεί να εξαφανιστούν όλες οι φοινικιές από το νησί.
Οι λύσεις που επεξεργάζεται η δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή αφορούν στην εισαγωγή ωφέλιμων εντόμων ή/και μικροοργανισμών, που αποτελούν φυσικούς εχθρούς των παθογόνων οργανισμών και θα τους εξολοθρεύσουν. Ο κ. Λοϊζίδης εξήγησε ότι χρειάζεται επισταμένη μελέτη και συντονισμένες ενέργειες, ώστε να είναι όντως αποτελεσματική μια τέτοια λύση. Σημείωσε, δε, ότι εξετάζεται και το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν υποδομές για την αναπαραγωγή ωφέλιμων οργανισμών, ίσως σε συνεργασία με ερευνητικά κέντρα ή/και πανεπιστήμια.
«Φέρνουμε κοντά επιστήμονες από τις δύο κοινότητες, οι οποίοι συγκροτούν ομάδες και συντονίζουν δράσεις, προκειμένου να δοθούν λύσεις για αντιμετώπιση του προβλήματος σε όλη την Κύπρο», ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο κ. Λοϊζίδης. Στο πλαίσιο αυτό, εξήγησε, αποφασίστηκε και η πρόσληψη τεσσάρων λειτουργών από την Τεχνική Επιτροπή για το Περιβάλλον, δύο Ελληνοκυπρίων και δύο Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι θα λειτουργήσουν ως συνδετικοί κρίκοι μεταξύ των επιστημόνων και των περιοχών στις οποίες θα εφαρμοστούν τα μέτρα, χαρτογραφώντας τα αποτελέσματά τους.
Οι δύο από τους τέσσερις λειτουργούς θα ειδικεύονται σε θέματα που αφορούν δασικές περιοχές και οι άλλοι δύο σε θέματα που αφορούν γεωργικές καλλιέργειες. Η προκήρυξη έγινε από το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των ΗΕ (UNDP), που λειτουργεί υποστηρικτικά προς τη δράση της Τεχνικής Επιτροπής, και η χρηματοδότηση για την πρόσληψη των τεσσάρων λειτουργών προέρχεται από κονδύλια της ΕΕ, όπως εξήγησε.
Θετικό προηγούμενο τα αποτελέσματα από δράσεις για αγρινά και ανθρωποπούλια
Ο κ. Λοϊζίδης επεσήμανε ότι θετικό προηγούμενο για την επιτυχία της προσπάθειας που βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη αποτελούν τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα των δράσεων στην ουδέτερη ζώνη, που αφορούν στην πανίδα της Κύπρου και επηρεάζουν άμεσα και την καθημερινότητα των κατοίκων των γύρω περιοχών.
Ενδεικτικά, αναφέρθηκε στη συντονισμένη δράση στην ουδέτερη ζώνη Λεύκας – Πύργου, για τη διάνοιξη σημείων πρόσβασης των αγρινών σε πηγές νερού, που είχαν φράξει, λόγω πυκνής άγριας βλάστησης. Η δράση αυτή είχε ως αποτέλεσμα τη δραστική μείωση της κίνησης των αγρινών προς κατοικημένες περιοχές, όπου κατέφευγαν για εξεύρεση νερού. Σύμφωνα με τον κ. Λοϊζίδη, στην εν λόγω περιοχή ζουν περίπου 300 ζώα του προστατευόμενου ενδημικού είδους, τα οποία έκαναν συχνές επιδρομές σε γειτονικά χωριά, επηρεάζοντας την καθημερινότητα των κατοίκων.
Επίσης θετικά αποτελέσματα είχε η δράση για τοποθέτηση φωλιών για ανθρωποπούλια εντός της νεκρής ζώνης, καθώς αυτά αποτελούν φυσικό εχθρό των τρωκτικών που πληθαίνουν σε περιοχές με άγρια βλάστηση, επηρεάζοντας και κατοικημένες περιοχές. Ο κ. Λοϊζίδης ανέφερε ότι ένα ανθρωποπούλι μπορεί να φάει έως και 35 αρουραίους σε μία ημέρα και σημείωσε ότι στην περιοχή Μάμμαρη οι αρουραίοι μειώθηκαν κατά 90% περίπου.