ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αυξήθηκαν οι φωλιές χελώνων στις αμμώδεις παραλίες ΒΒ φέτος

Παρά την πετυχημένη περίοδο ωοτοκίας, δεν υπάρχει εφησυχασμός

ΚΥΠΕ

Συνολικά 282 φωλιές χελωνών καταγράφηκαν φέτος σε όλες τις αμμώδεις παραλίες των Βρετανικών Βάσεων, με την Ανώτερη Λειτουργό Περιβάλλοντος των Βάσεων, Αλεξία Περδίου, να σημειώνει ότι, παρά την πετυχημένη περίοδο ωοτοκίας, δεν υπάρχει εφησυχασμός.

Σε ανακοίνωση τους, οι ΒΒ αναφέρουν ότι οι εμπειρογνώμονες τους επιβεβαίωσαν ότι φέτος καταγράφηκε ο δεύτερος υψηλότερος αριθμός φωλιών θαλάσσιων χελωνών, από το 2009 και συγκεκριμένα 282 φωλιές.

Η Ανώτερη Λειτουργός Περιβάλλοντος των ΒΒ, Αλεξία Περδίου, εξέφρασε τον ενθουσιασμό της για τους αριθμούς και εξήγησε πως αυτό οφείλεται στις συντονισμένες προσπάθειες για προστασία των φωλιών, με έμφαση στις μη επεμβατικές πρακτικές, βασισμένες σε διεθνή πρωτόκολλα και το πρόγραμμα προστασίας που εφαρμόζεται στην υπόλοιπη Κύπρο.

«Όταν εντοπιστούν οι φωλιές προστατεύονται με αλουμινένιο κλουβί και ένα κρίκο, που αποτρέπει αλεπούδες και σκύλους από το να επεμβαίνουν στις φωλιές. Τα χελωνάκια αφήνονται να βγουν φυσικά από τις φωλιές για να κατευθυνθούν στη θάλασσα», προσθέτει.

Την ίδια ώρα υπογραμμίζει πως οι προσπάθειες του Τμήματος Περιβάλλοντος των ΒΒ, δεν θα ήταν τόσο πετυχημένες χωρίς την ουσιαστική βοήθεια των εθελοντών, που ελέγχουν καθημερινά όλες τις παραλίες για να εντοπίσουν τα χνάρια των θηλυκών χελωνών που γέννησαν το προηγούμενο βράδυ.

Επίσης, συνεχίζει, οι εθελοντές συνδράμουν σημαντικά στον εντοπισμό παράνομων και επιβλαβών για τις χελώνες δραστηριοτήτων όπως η κατασκήνωση, η βόλτα σκύλων στην παραλία, επεμβάσεις στην άμμο και η οδήγηση στην παραλία.

Η Αλεξία Περδίου υποδεικνύει ότι οποιαδήποτε ανθρώπινη επέμβαση σε χελώνα, φωλιά ή χελωνάκι απαγορεύεται και υπόκειται σε πολύ αυστηρές ποινές που φτάνουν μέχρι τα €17,000 ή τρία χρόνια φυλάκιση, κάτι που «φαίνεται ότι έχει αποδειχθεί αποτρεπτικό».

Υπογραμμίζει πως, παρά την πιο επιτυχημένη περίοδο ωοτοκίας την τελευταία δεκαετία, «δεν υπάρχει περίοδος εφησυχασμού» και πως «όσες προσπάθειες και αν καταβάλουν οι αρμόδιες αρχές για την προστασία σημαντικών ειδών και των βιοτόπων τους, δεν είναι ποτέ αρκετές αν δεν αγκαλιαστούν και ενδυναμωθούν από τους πολίτες- χρήστες των περιοχών που φιλοξενούν τα προστατευόμενα είδη».

Τέλος, σημειώνεται ότι μόνο μια στις χίλιες χελώνες καταφέρνει να ζήσει μέχρι την ενηλικίωση και για το λόγο αυτό είναι είδος προτεραιότητας, με αυστηρό καθεστώς προστασίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Περιβάλλον: Τελευταία Ενημέρωση