ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΥΠΟΙΚ για επιτόκια: Δεν μπορεί να συνεχιστούν τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα

«Είμαστε σε μόνιμο διάλογο με τον Σύνδεσμο Τραπεζών και τις τράπεζές μας και συνεχώς λέω και επαναλαμβάνω ότι θα πρέπει να αναλάβουν και τις δικές τους ευθύνες», είπε ο κ. Κεραυνός

ΚΥΠΕ

Νέα μηνύματα για αποκλιμάκωση των επιτοκίων έστειλε ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός, υπογραμμίζοντας πως «δεν μπορεί οπωσδήποτε να συνεχιστούν τα δεδομένα τα οποία υπάρχουν σήμερα».

Στο πλαίσιο κοινών δηλώσεων με τον Πρόεδρο της ΟΕΒ Αντώνη Αντωνίου πριν τη συνάντηση με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας, ο κ. Κεραυνός ρωτήθηκε για την αναμενόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ που, όπως όλα δείχνουν θα αποφασίσει τη μείωση των βασικών της επιτοκίων και τι θα γίνει σε σχέση με τα επιτόκια στην Κύπρο.

«Είμαστε σε μόνιμο διάλογο με τον Σύνδεσμο Τραπεζών και τις τράπεζές μας και συνεχώς λέω και επαναλαμβάνω ότι θα πρέπει να αναλάβουν και τις δικές τους ευθύνες όπως πηγάζουν μέσα από την εταιρική διακυβέρνηση που πρέπει να έχει ο κάθε μεγάλος οργανισμός», είπε,

Τόνισε πως οι τράπεζες «πρέπει να ξαναπάρουν τον ρόλο χρηματοδότησης των κυπριακών επιχειρήσεων για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε όλα αυτά τα οποία προγραμματίζουμε και λέμε, πρέπει να κάνουν μία σύγκριση με το τι συμβαίνει γενικότερα στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα και δεν μπορεί οπωσδήποτε να συνεχιστούν τα δεδομένα τα οποία υπάρχουν σήμερα».

Σχεδιασμοί που να ενισχύουν και να συμπληρώνουν το οικονομικό μας μοντέλο

Στις δηλώσεις του, ο κ. Κεραυνός εξήρε τις κυπριακές επιχειρήσεις και ιδίως τους Κύπριους επιχειρηματίες που «ήταν πάντοτε πρωτοπόροι και ήταν αυτοί που κράτησαν την κυπριακή οικονομία μετά από κάθε καταστροφή και κάθε κρίση και κυρίως μετά την καταστροφή του 1974».

Σήμερα, πρόσθεσε, «είμαι εδώ για να ακούσω τους Κύπριους επιχειρηματίες, να διαπιστώσω το όραμά τους για την ανάπτυξη της οικονομίας μας, για την ανάπτυξη των επιχειρήσεών τους, τις προθέσεις τους».

Για να μπορέσουμε αυτή τη στιγμή, ως ΥΠΟΙΚ στα πλαίσια της γενικότερης κυβερνητικής πολιτικής, σημείωσε, «να κάνουμε σχεδιασμούς που να ενισχύουν που να συμπληρώνουν το οικονομικό μας μοντέλο, ώστε από την μια να διατηρήσουμε τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας αλλά και από την άλλη να δούμε τους Κύπριους επιχειρηματίες να συνεργάζονται μέσα στο ευρύτερο ευρωπαϊκό πλαίσιο που δημιουργείται και που υπάρχει μαζί με ξένες εταιρείες, να δούμε συνεργασίες που να δημιουργούν παραγωγικές μονάδες στον τόπο μας, που να δημιουργούνται υποδομές σε τομείς νέας τεχνολογίας στα πλαίσια της πράσινης μετάβασης, που να δημιουργούνται αμοιμπτικές θέσεις για τους νέους μας για τους νέους πτυχιούχους».

Σε ερώτηση αν υπάρχουν κάποιες σκέψεις εκ μέρους του Υπουργείου Οικονομικών για παροχή κινήτρων προς αυτή την κατεύθυνση, ο κ. Κεραυνός είπε πως σκέψεις και κίνητρα υπάρχουν, για να προσθέσει ότι «το θέμα είναι να συναποφασίσουμε και να πάμε μαζί σε ένα επίπεδο ανάπτυξης ξανά των κυπριακών επιχειρήσεων».

«Διαθέτουμε όλες τις αναγκαίες προϋποθέσεις για να ξαναδούμε τους Κύπριους επιχειρηματίες, όπως έχω πει προηγουμένως να κρατούν τα ηνία της ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας», είπε.

Ερωτηθείς αν θα υπάρξει επέκταση των υφιστάμενων κινήτρων ή αναδιαμόρφωσή τους στα υφιστάμενα δεδομένα, ο Υπουργός Οικονομικών είπε πως όλα αυτά είναι θέματα τα οποία θα προκύψουν μετά από τη συζήτηση και κυρίως μετά που θα ακούσω τους Κύπριους επιχειρηματίες.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση αν εξετάζονται οι προτάσεις που παρουσίασαν κόμματα για την οικονομία, ο κ. Κεραυνός ανέφερε ότι στο Υπουργείο «έχουμε πάντα ανοιχτά τα αφτιά μας εξετάζουμε τα πάντα, στα πλαίσια όμως μια συνετής δημοσιονομικής πολιτικής και μέσα στο ευρωπαϊκό γενικό πλαίσιο, χωρίς να κάνουμε πειραματισμούς».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος ΟΕΒ Αντώνης Αντωνίου χαιρέτισε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που επιδεικνύει ο Υπουργός Οικονομικών για τις κυπριακές επιχειρήσεις από τον πρωτογενή τομέα μέχρι τη βιομηχανία και τις νεοφυείς επιχειρήσεις.

«Και ευελπιστώ ότι σήμερα θα ακούσει από όλους τους εκπροσώπους των διαφόρων τομέων, τις ανάγκες τις ανησυχίες τους και να μας βοηθήσει να ανταπεξέλθουμε», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση