ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τράπεζα Κύπρου - Lone Star: Ερωτήματα γεννά το παραλίγο deal

Τα 4 βασικά ζητήματα: Η τιμή της μετοχής, το νομοσχέδιο, η πιθανή επιθετική προσέγγιση άλλου ταμείου και η Δύση

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Το «θρίλερ» της προσπάθειας εξαγοράς της Τράπεζας Κύπρου από τη Lone Star Funds έλαβε ένα τέλος. Αίσιο ή μη, θα γίνει αντικείμενο κριτικής στο εγγύς μέλλον, ωστόσο η εικόνα που δημιουργήθηκε στο παραλίγο «deal» μεταξύ τους έσπασε σε τέσσερα κομμάτια. Το 1,51 ευρώ ανά μετοχή είναι η τελευταία καταγεγραμμένη προσφορά της Lone Star για την απόκτηση της μεγαλύτερης τράπεζας της Κύπρου. Όταν τον Μάιο που άρχισε η «πλαγιοκόπησή» της από το Ταμείο και συγκεκριμένα στις 18 Μαΐου 2022, η τιμή της βρισκόταν στο 1 ευρώ. Συνολικά έγιναν τρεις προτάσεις από το Ταμείο. Η πρώτη πρόταση έδινε 25% «premium» στην τιμή (1,25 ευρώ ανά μετοχή), στη δεύτερη έδινε 38% «premium» (1,38 ευρώ ανά μετοχή) και στην τελευταία δόθηκε 51% «premium» (1,51 ευρώ ανά μετοχή). Το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας δεν δέχθηκε καμία, αφού θεώρησε –ενδεχομένως και πολύ καλά να έκανε– ότι ήταν χαμηλές προσφορές σε σχέση με τις προοπτικές της τράπεζας. Κατά τη διάρκεια και των τριών προσφορών η τιμή της μετοχής της Τράπεζας Κύπρου δεν ξεπέρασε το 1,16 ευρώ (από αρχές Μαΐου μέχρι και τέλος Ιουλίου που λήφθηκαν και οι τρεις). Από τη στιγμή που γνωστοποιήθηκε στο κοινό ότι απορρίφθηκαν τρεις προτάσεις από το Ταμείο και ότι θα μπορούσε μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου να υποβάλλει άλλη μία, η τιμή της μετοχής έφτασε μέχρι και στο 1,43 ευρώ ανά μετοχή. Το deal μεταξύ των δύο μπορεί να μην έγινε και οι λόγοι να είναι πολύ περισσότεροι από το ότι δεν τα βρήκαν στη σωστή τιμή, ωστόσο προέκυψαν τέσσερα ζητήματα-ερωτήματα.

Η τιμή της μετοχής

Το πρώτο ερώτημα που αφήνει πίσω της η μη συναλλαγή των δύο, είναι η τιμή της μετοχής της Τράπεζας Κύπρου. Κατά πόσον δηλαδή θα ανέβει ή αν θα επιστρέψει στα επίπεδα του 1 ευρώ. Από την επόμενη ημέρα που ανακοίνωσε η Lone Star ότι δεν ενδιαφέρεται για την BOC, η τιμή της έχασε 8% και έφτασε στο 1,27 ευρώ. Ενδιαφέρον θα έχει να δούμε τη διακύμανση της μετοχής της Τράπεζας, όταν την ίδια ώρα έχει πράγματι καλούς δείκτες. Τα τελευταία της αποτελέσματα ήταν πολύ καλά και πλέον έχει και το «ισχυρό χαρτί» που διαφημίζει σε κάθε ευκαιρία πως, αναμένεται να δώσει μέρισμα εντός του 2023. Πάντως, πλέον απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο από την καθοδήγηση της τιμής των αναλυτών που δίνουν για την Τράπεζα Κύπρου. Μόλις την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου η Axia Ventures Group αναθεώρησε προς τα κάτω την καθοδήγηση της τιμής της Τράπεζας Κύπρου (target price), στα 2,2 ευρώ ανά μετοχή. Να σημειωθεί ότι στις 21 Ιουνίου 2022 ο στόχος της Axia για την BOC ήταν στα 3 ευρώ (target price). Η Wood & Company 20 μέρες περίπου πριν από την ανακοίνωση ότι δεν θα προχωρούσε σε νέα προσφορά η Lone Star (συγκεκριμένα στις 2 Σεπτέμβρη), έδινε «price target» στα 2,5 ευρώ ανά μετοχή. Η HSBC στις 20 Μαΐου έδινε στόχο στο 2,95 ευρώ ανά μετοχή και ο προηγούμενος στόχος της ήταν στο 2,25 ευρώ ανά μετοχή.

Ο ρόλος του κράτους

Το δεύτερο σκέλος που προκύπτει δεν αφορά αυτή καθ’ αυτή την Τράπεζα, αλλά τον χειρισμό του κράτους. Μετά το άκουσμα ότι η Lone Star δεν θα έβαζε νέα προσφορά στο τραπέζι, το νομοσχέδιο που είχε τη μορφή κατεπείγοντος και θα πήγαινε στην Ολομέλεια της Βουλής στις 29 Σεπτεμβρίου, δεν πήγε ποτέ για ψήφιση. Βάσει των ιρλανδικών κανόνων εξαγοράς η Lone Star είχε υποχρέωση όχι αργότερο από τις 17:00 (ώρα Ιρλανδίας) της 30ής Σεπτεμβρίου, είτε να ανακοινώσει την πρόθεσή της να υποβάλει την τελική της προσφορά, ή να κοινοποιούσε ότι δεν προτίθεται να το πράξει. Το νομοσχέδιο δεν έχει περάσει, ωστόσο τώρα δεν θεωρείται πως θα πρέπει να θωρακιστεί ένας τέτοιος οργανισμός από «μία άλλη» Lone Star; Τώρα που στρέψανε τα βλέμματα στην Τράπεζα, ενδεχομένως να πρέπει να περάσει το νομοσχέδιο, γιατί άλλα Ταμεία και άλλες τράπεζες μπορεί να θέλουν να προσεγγίσουν την BOC και η Κυπριακή Δημοκρατία να «τρέχει» ξανά για το εν λόγω νομοσχέδιο.

Επιθετική προσέγγιση

Τώρα που στρέψανε τα βλέμματα λοιπόν στην Τράπεζα Κύπρου και ο χειρισμός που έγινε μεταξύ κράτους, της Διοίκησης και του Ταμείου, το μήνυμα που δόθηκε είναι ότι η τράπεζα δεν εξαγοράζεται με «scheme of arrangement». Το επενδυτικό κοινό και ένας επενδυτής που το βλέπει «ψυχρά», αντιλήφθηκε πως με σχετικά φιλικές προσεγγίσεις εξαγοράς τύπου «scheme of arrangement» δεν έχουν αποτέλεσμα για την Τράπεζα Κύπρου που θεωρείται ευαίσθητος και κρίσιμος οργανισμός για την Κύπρο. Αν γίνει κατορθωτό να δοθεί, θα πρέπει να πέσουν κορμιά και με εξαγορά τύπου «Hostile takeover». Την ίδια ώρα, ίσως να πρέπει να εξεταστεί το μήνυμα που άφησε και ίδια η Lone Star, δηλαδή ότι μπορεί να κάνει προσφορά ξανά μετά το πέρας των έξι μηνών. Αν δεν ήταν μήνυμα, θα γραφόταν απλά μία ανακοίνωση από τη Lone Star ότι «δεν θα κάνουμε νέα προσφορά». Μετά τους έξι μήνες στην Κύπρο θα υπάρχει νέα κυβέρνηση και διαφορετικά οικονομικά δεδομένα σε ένα περιβάλλον που όλοι βλέπουμε ότι είναι ρευστό.

Με το βλέμμα στη Δύση

Ας αφήσουμε στην άκρη τη Lone Star, τον τρόπο προσέγγισής της για πλήρη έλεγχο της τράπεζας, και την τιμή του 1,51 ευρώ ανά μετοχή που –εκ του αποτελέσματος– θεώρησε το Δ.Σ. πως ήταν μικρή. Μία επένδυση από την Αμερική, μιας άλλης εταιρείας ενδεχομένως –αφού δημιουργήθηκε συγκεκριμένο πρόβλημα με την Lone Star– θα ήταν ευκαιρία για να δείξει η Κύπρος –ιδίως μετά την κατάσταση με τον πόλεμο στην Ουκρανία– πως η Κύπρος είναι με τη Δύση. Θα στελνόταν ένα μήνυμα που θα καθάριζε το όνομά της Κύπρου από το «ρωσικό στοιχείο» για το οποίο κατηγορείται συχνά-πυκνά.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση