ΚΥΠΕ
Στην Κύπρο, κατά το 2022, το ποσοστό των παιδιών που βρισκόταν στο όριο ή κάτω από το όριο της φτώχειας ανερχόταν στο 18,1%, που ισοδυναμεί με 31 περίπου χιλιάδες παιδιά, σύμφωνα µε στοιχεία της Eurostat, αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωση, η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, το Εθνικό Δίκτυο Ενάντια στη Φτώχεια Κύπρου (ΕΔΕΦ-Κύπρου), η Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Προστασίας και Ευημερίας Παιδιού (ΠΣΕΠΕΠ), η Κυπριακή Παιδοβουλή και το SISTEMA Cyprus που γνωστοποιούν την απόφασή τους, όπως το έτος 2024 είναι αφιερωμένο κατά της παιδικής φτώχειας.
Όπως αναφέρεται με τη συνεργασία των φορέων αυτών αποφασίστηκε όπως κατά το 2024 εργαστούν από κοινού και πραγματοποιήσουν μια σειρά από κοινές δράσεις για διαφώτιση, ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού. Βασικός και ουσιαστικός στόχος είναι η εμπλοκή στις δράσεις των ίδιων των παιδιών.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, θα διεξαχθεί σειρά συζητήσεων στρογγυλής τραπέζης με σκοπό την εξαγωγή συμπερασμάτων και την προώθηση θέσεων στα αρμόδια όργανα λήψεως αποφάσεων και στις αρμόδιες υπηρεσίες του Κράτους που στόχο θα έχουν την εξάλειψη της παιδικής φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού των παιδιών. Παράλληλος στόχος είναι η κινητοποίηση κρατικού μηχανισμού, φορέων, δήμων και κοινοτήτων, οργανισμών και πολιτών για την καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας, επισημαίνεται.
Οι φορείς επισημαίνουν ότι η παιδική φτώχεια είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σημερινές κοινωνίες, τονίζοντας ότι οι διαδοχικές οικονομικές κρίσεις, η πανδημία COVID-19, οι πόλεμοι, η ακρίβεια, το στεγαστικό πρόβλημα, ο ψηλός πληθωρισμός, η κλιματική αλλαγή, οι μειώσεις των πραγματικών μισθών και του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων, έχουν αντίκτυπο στα παιδιά όλου του κόσμου, αλλά και στα παιδιά που διαβιούν στην Κύπρο.
Την ίδια ώρα, σημειώνεται, που το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει συσσωρεύσει περισσότερο από το 50% του παγκόσμιου πλούτου, με βάση τα στοιχεία της UNICEF και της Παγκόσμιας Τράπεζας, 330 εκατομμύρια παιδιά στον πλανήτη ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και υλικών στερήσεων. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, 1 στα 4 παιδιά, το 25% δηλαδή, ζουν στο όριο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.