ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΣΕΛΚ: Προτάσεις για 6 πυλώνες στήριξης και ανάπτυξης της οικονομίας

Πιερής Μάρκου: Με υπευθυνότητα, σύνεση και σωστό σχεδιασμό μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Προτάσεις σε 6 πυλώνες για περαιτέρω ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας και του επιχειρείν, κατέθεσε σήμερα ο ΣΕΛΚ κατά τη διάρκεια της 61ης ετήσιας γενικής συνέλευσης του μελών του, που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία.

Μιλώντας στη συνέλευση, ο Πρόεδρος του ΣΕΛΚ κ. Πιερής Μάρκου υπογράμμισε ότι η σημερινή συγκυρία περιλαμβάνει πολύ ιδιαίτερες εξελίξεις, οι οποίες απειλούν να ανατρέψουν ισορροπίες δεκαετιών, τόσο στον γεωπολιτικό όσο και στον οικονομικό τομέα διεθνώς. Δυστυχώς, πρόσθεσε, ο πόλεμος στην Ουκρανία, που άρχισε τον περασμένο Φεβρουάριο, συνεχίζεται χωρίς ενδείξεις για γρήγορο τερματισμό, με αποτέλεσμα να προκαλούνται πρωτοφανείς ανατροπές στο παγκόσμιο και ειδικά στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Ανατροπές, είπε, που δεν αφήνουν ασφαλώς ανεπηρέαστη ούτε την πατρίδα μας.

Αναφερόμενος στις επιπτώσεις στην οικονομία, τόνισε ότι τομείς, όπως ο τουρισμός, τα ακίνητα, οι επενδύσεις, οι χρηματοοικονομικές και επαγγελματικές υπηρεσίες, η ναυτιλία και άλλοι, βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα, αφού η διεθνής αβεβαιότητα από τη μια και ο αποσυντονισμός της ρωσικής και ουκρανικής αγοράς από την άλλη, προκάλεσαν αλυσιδωτές επιπτώσεις στην οικονομία μας.

Την ίδια ώρα, συμπλήρωσε, η διεθνής ενεργειακή κρίση και η δυσλειτουργία των εφοδιαστικών αλυσίδων, ως απότοκο και του πολέμου στην Ουκρανία, εκτόξευσε τον πληθωρισμό στα ύψη, υπονομεύοντας την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας και μειώνοντας την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών.

Οι πυλώνες

Συνεχίζοντας ο κ. Μάρκου παρουσίασε τους έξι βασικούς πυλώνες, οι οποίοι κατά τον ΣΕΛΚ είναι καταλύτες για τη διατήρηση και περαιτέρω ανάπτυξη του οικονομικού και επιχειρηματικού οικοδομήματος.

Ως πρώτο πυλώνα, ο κ. Μάρκου ανάφερε τις μεταρρυθμίσεις της δημόσιας υπηρεσίας, της δικαιοσύνης, της τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλων θεσμών του κράτους. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές, είπε, θα καθορίσουν και τον τρόπο με τον οποίο το κράτος και ο πολίτης εφεξής θα λειτουργούν, ενώ, το βάρος της οικονομικής εξίσωσης καλύπτεται μεν, από τον κρατικό προϋπολογισμό, προέρχεται δε από την τσέπη των φορολογουμένων. Συνεπώς, επισήμανε, τυχόν αδράνεια, εφησυχασμός, λάθη, κακοδιαχείριση, αναποτελεσματικότητα, και γραφειοκρατία, πληρώνεται στην ουσία από εμάς τους ιδίους.

Ως δεύτερο πυλώνα ανέδειξε το Εταιρικό και Φορολογικό Πλαίσιο που χρήζουν σοβαρής αναδιάρθρωσης. Όπως είπε, από χρόνια τώρα, τόσο ο ΣΕΛΚ όσο και τα μέλη του, ζητούν σοβαρές αλλαγές στο φορολογικό μοντέλο της χώρας. Διαπιστώνοντας, είπε, ότι, το υφιστάμενο σύστημα έδωσε ότι είχε να δώσει και βλέποντας τις ραγδαίες αλλαγές στο ευρύτερο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον, καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις για τη μετεξέλιξη του, όπως τον αποκαλούμε, Φορολογικό Μετασχηματισμό.
Μεταξύ άλλων, οι προτάσεις του ΣΕΛΚ αναδεικνύουν:

• Την ανάγκη να σχεδιαστεί ένα σύγχρονο φορολογικό πλαίσιο που να είναι σε θέση να εξυπηρετήσει τόσο της άμεσες όσο και τις μελλοντικές ανάγκες του τόπου, στη βάση του στρατηγικού σχεδιασμού για την ανάπτυξη της οικονομίας μέχρι το 2035.

• Την ανάγκη απλοποίησης του φορολογικού συστήματος και την κατάργηση αναχρονιστικών προνοιών της φορολογικής νομοθεσίας.

• Την πιο αποδοτική και αποτελεσματική λειτουργία του Τμήματος Φορολογίας μέσα από προηγμένης τεχνολογίας μηχανογραφικά συστήματα, φιλικά τόσο προς του λειτουργούς, όσο και προς τον φορολογούμενο. Στο πλαίσιο αυτό ξεκαθάρισε ότι για τον ΣΕΛΚ δεν αποτελεί μεταρρύθμιση, είτε η επιλεκτική μεταβολή οποιουδήποτε συντελεστή, είτε η ρύθμιση μεμονωμένων σημείων. Για τον ΣΕΛΚ διευκρίνισε, Φορολογικός Μετασχηματισμός σημαίνει μια οριζόντια και ολοκληρωμένη άσκηση, η οποία να προέλθει μέσα από εξειδικευμένη μελέτη, που να διαλαμβάνει όλες τις δυνητικές παραμέτρους, αξιοποιώντας την απαραίτητη εμπειρία και τεχνογνωσία από εξειδικευμένους συμβούλους. Συνεπώς, υπογράμμισε, η αναφορά από το Υπουργείο Οικονομικών για αύξηση του εταιρικού φόρου από 12,5% σε 15% δεν μας βρίσκει σύμφωνους.

Ως τρίτο πυλώνα ανάφερε την ανταγωνιστικότητα, που όπως είπε αποτελεί καίριο στοιχείο επιτυχίας των οικονομιών των χωρών. Σε αυτήν εντάσσονται οι ενέργειες για καινοτομία, τεχνολογική αναβάθμιση, αξιοποίηση των συγκριτικών και ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων, για προσέλκυση επενδύσεων και επιχειρήσεων, για την ευκολία εγκαθίδρυσης και άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας στη χώρα, για την ενίσχυση της αξιοπιστίας της και της καλής της φήμης και πολλά άλλα. Ο κ. Μάρκου ανάφερε ότι η πτώση της Κύπρου στην κατάταξη της στους διεθνείς δείκτες ανταγωνιστικότητας, προβληματίζει τον ΣΕΛΚ.

Ο τέταρτος πυλώνας στον οποίο δίνει σημασία ο ΣΕΛΚ είναι η διεθνής φήμη της χώρας. Όπως είπε ο κ. Μάρκου παρόλες τις προσπάθειες που καταβάλλονται από πολλούς φορείς της Πολιτείας και του ιδιωτικού τομέα, χρειάζεται να κάνουμε το κάτι παραπάνω για να πετύχουμε την αποκατάσταση της αντίληψης που υπάρχει για τη χώρα μας. Αυτό, τόνισε, προϋποθέτει συνεπή και συστηματική παρακολούθηση των διεθνών μέσων ενημέρωσης και προβολή απαντήσεων, ξεκάθαρη στρατηγική στην οικονομική διπλωματία και, ασφαλώς, να υπάρχει ένα εξαιρετικό προϊόν να προωθήσουμε ή μια εξαιρετική ιστορία να πούμε.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μάρκου ζήτησε να ενισχυθεί η αξιοκρατία και η διαφάνεια, για να περιοριστεί με πρακτικά μέτρα η διαφθορά και « για να λειτουργούμε ως ένα συγκροτημένο κράτος δικαίου είναι εξέχουσας σημασίας, έτσι ώστε, η εικόνα που θα προβάλλουμε να είναι όσο το δυνατόν ομοιόμορφη και πιο ελκυστική για τον ξένο πολιτικό, τον ξένο επενδυτή, τον ξένο επισκέπτη και τον ξένο πελάτη».

Ως πέμπτο πυλώνα ανάφερε τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό, που όπως τόνισε αποτελεί το κύριο εργαλείο για να αναπτυχθεί περαιτέρω το Κράτος, οι θεσμοί, η ανταγωνιστικότητα, η ευκολία στο επιχειρείν και στις συναλλαγές, και ευρύτερα όλη η κοινωνικοοικονομική μας λειτουργία και δράση.

Ως έκτο πυλώνα ο κ. Μάρκου ανάφερε την Αειφόρο Ανάπτυξη που αποτελεί ένα σημαντικό κεφάλαιο από μόνη της. Απαιτείται, είπε, όπως ενσκήψουμε με κάθε σοβαρότητα και με το βλέμμα μας στο μέλλον για να αποφασίσουμε εμείς σήμερα, τι θα βρει η επόμενη γενιά.

ΣΕΛΚ: Προκλήσεις και νέα εποχή

Αναφερόμενος ο κ. Μάρκου στον ΣΕΛΚ , είπε ότι η χρονιά που έφυγε δεν ήταν εύκολη ούτε για τη χώρα, ούτε για την οικονομία, ούτε για τον ΣΕΛΚ και τα μέλη του. Και συμπλήρωσε:

Οι πληγές της πανδημίας, ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας ήταν στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος μας. Με γνώμονα το ευρύτερο συμφέρον της χώρας διαχειριστήκαμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις αρνητικές εξελίξεις, αναλαμβάνοντας ως ΣΕΛΚ πλειάδα πρωτοβουλιών.

Ακόμα είπε ότι ο ΣΕΛΚ συνέχισε την προσπάθεια διαχείρισης των επιπτώσεων από το Brexit, συμμετείχε σε πολλές συνεδρίες Κοινοβουλευτικών Επιτροπών για νομοθετικά θέματα, συνέβαλε στην προώθηση νέων αλλαγών στη φορολογική νομοθεσία, προώθησε την εταιρική διακυβέρνηση, διαχειρίστηκε θέματα που αφορούν στο ξέπλυμα παράνομου χρήματος, άσκησε σωστά τον εποπτικό του ρόλο, προχώρησε σε νέες συνεργασίες με άλλους οικονομικούς φορείς εντός και εκτός Κύπρου, διεύρυνε την κατάρτιση των μελών μας, ενίσχυσε εσωτερικά τις υπηρεσίες του και γενικά ανέπτυξε μια πολυδιάστατη δράση σε όλους τους τομείς ενδιαφέροντος των μελών του.

Πρόσθετα, είπε, ο ΣΕΛΚ συνέχισε την εσωτερική οργανωτική και λειτουργική ενδυνάμωση, ενίσχυσε τον εποπτικό του ρόλο έχοντας εφαρμόσει καινούργιους Πειθαρχικούς και Διοικητικούς Κανονισμούς, ενώ επέδειξε σημαντικό έργο στην πληροφόρηση των μελών του στα θέματα συμμόρφωσης και στων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, εκδίδοντας πάρα πολλές αναφορές και σχετικό Κανονισμό. Συνεχίζουμε ακάθεκτοι στην ψηφιακή μας μεταρρύθμιση και αναβάθμιση, με σκοπό την όσο το δυνατόν αρτιότερη εξυπηρέτηση των μελών μας.

Καταλήγοντας ο κ. Μάρκου υπογράμμισε ότι ο ΣΕΛΚ που βαδίζει στην 7η δεκαετία του ζωής και προσφοράς του, παραμένει ένας αξιόπιστος και υπεύθυνος φορέας της οικονομίας του τόπου, με έμφαση στην υποστήριξη του Κράτους, του επιχειρείν και της κοινωνίας.

Η περίοδος που διανύουμε, είπε, δεν είναι εύκολη. Τόσο το εσωτερικό, όσο και το εξωτερικό περιβάλλον, χαρακτηρίζονται από ρευστότητα και αβεβαιότητα. Κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί την επόμενη μέρα. Κάθε μέρα υπάρχουν νέες εξελίξεις που ανατρέπουν τις ισορροπίες.

Εμείς, τόνισε, οφείλουμε να αφουγκραζόμαστε αυτά τα μηνύματα και να λαμβάνουμε έγκαιρα τα μέτρα μας. Να είμαστε καλά προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίζουμε με επιτυχία τις όποιες προκλήσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

Οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις σε σχέση με την ανάγκη απλοποίησης και μείωσης του διοικητικού άχθους, προκειμένου να ενισχυθεί ...
ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις
 |  ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ