Money Review
Δισεκατομμύρια δολάρια σε μερίσματα έλαβαν οι Ρώσοι μεγιστάνες, καθώς η χαλάρωση της οικονομικής αβεβαιότητας σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία βοήθησε ώστε να αυξηθούν τα ποσά που διανέμουν οι εταιρείες τους.
Τουλάχιστον δώδεκα επιχειρηματίες κέρδισαν πάνω από 1 τρισ. ρούβλια (11,3 δισ. δολάρια) για το 2023 και το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με στοιχεία για τα μερίσματα που συγκέντρωσε το Bloomberg. Πολλοί από αυτούς τους επιχειρηματίες έχουν στενούς δεσμούς με τον πρόεδρο Vladimir Putin, ενώ σε ορισμένους έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τη Δύση, λόγω του πολέμου που διανύει τώρα τον τρίτο χρόνο του.
Ο Vagit Alekperov, βασικός μέτοχος και πρώην πρόεδρος του πετρελαϊκού κολοσσού Lukoil, βρέθηκε στην κορυφή της λίστας με περίπου 186 δισ. ρούβλια σε μερίσματα. Του επιβλήθηκαν κυρώσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία, αλλά μέχρι στιγμής έχει αποφύγει τις κυρώσεις των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι δισεκατομμυριούχοι Alexey Mordashov της Severstal, και Vladimir Lisin της Novolipetsk Steel, ήταν οι επόμενοι με έσοδα από μερίσματα 148 δισ. και 121 δισ. ρουβλίων αντίστοιχα. Στον Mordashov έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ, ενώ ο Lisin δεν υπόκειται σε σημαντικούς περιορισμούς.
Ο κατάλογος περιλαμβάνει επίσης τον δισεκατομμυριούχο σύμμαχο του Putin, Gennady Timchenko και την Tatyana Litvinenko, η οποία έλαβε μερίδιο της PhosAgro πριν επιβληθούν κυρώσεις στον σύζυγό της Vladimir από τις ΗΠΑ το 2023. Ο Vladimir Litvinenko είναι πρύτανης του Πανεπιστημίου Μεταλλείων της Αγίας Πετρούπολης, από όπου ο Putin έλαβε διδακτορικό δίπλωμα το 1997 και ήταν υπεύθυνος εκστρατείας του προέδρου στην πόλη κατά τη διάρκεια τριών εκλογικών αναμετρήσεων.
Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους επέβαλαν σαρωτικές κυρώσεις στη Ρωσία ως απάντηση στην εισβολή του Φεβρουαρίου του 2022, ωθώντας πολλές εταιρείες να σταματήσουν τις πληρωμές μερισμάτων λόγω της αβεβαιότητας για μια πιθανή οικονομική κατάρρευση. Αυτοί οι φόβοι δεν έχουν επιβεβαιωθεί καθώς η οικονομία της Ρωσίας προσαρμόστηκε σταδιακά στις νέες συνθήκες και οι εξαγωγείς βρήκαν εναλλακτικές αγορές.
Μετά τη συρρίκνωση το έτος που ακολούθησε την έναρξη του πολέμου, η οικονομία της Ρωσίας ανέκαμψε απότομα καθώς η κυβέρνηση έκανε μεγάλες δαπάνες για να επεκτείνει την αμυντική βιομηχανία, να θωρακίσει τις εγχώριες επιχειρήσεις από τις επιπτώσεις των κυρώσεων και να στηρίξει τις οικογένειες.
Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 5,4% το πρώτο τρίμηνο, σε ετήσια βάση. Πολλοί εξαγωγείς εμπορευμάτων έχουν ξαναρχίσει την καταβολή μερισμάτων μετά την αναδιάρθρωση των επιχειρήσεών τους και την εκ νέου δρομολόγηση των πωλήσεών τους σε αγορές στην Κίνα, την Ινδία και άλλες χώρες του Παγκόσμιου Νότου, όπου δεν έχουν επιβληθεί κυρώσεις λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Πολλές ελεγχόμενες από το κράτος εταιρείες όπως η Gazprom Neft και η μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας, η Sberbank, δεν σταμάτησαν ποτέ να κάνουν πληρωμές μερισμάτων καθώς συγκέντρωσαν κέρδη-ρεκόρ κατά τη διάρκεια του πολέμου. Οι μέτοχοι της Sberbank ενέκριναν τον περασμένο μήνα μερίσματα-ρεκόρ 752 δισ. ρουβλίων για το 2023.
Ωστόσο, η οικονομία της Ρωσίας μπορεί να αντιμετωπίσει σημαντικά προβλήματα το δεύτερο εξάμηνο του έτους και το 2025, που μπορεί να ωθήσουν την κυβέρνηση να αυξήσει τους φόρους, σύμφωνα με τον Chris Weafer, διευθύνοντα σύμβουλο της Macro-Advisory. Για πολλούς ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, «είναι καλύτερα να βγάλουν τα χρήματα τώρα αντί να κινδυνεύσουν να τα χάσουν σε φόρους το επόμενο έτος», είπε.
Οι εταιρείες αντιμετωπίζουν αυξανόμενες δυσκολίες όσον αφορά τις πληρωμές που μπορεί να οδηγήσουν σε ελλείψεις βιομηχανικών εξαρτημάτων και καταναλωτικών αγαθών, πρόσθεσε.