ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι αντιδράσεις πολιτικών κομμάτων και Οργανώσεων για τα νέα μέτρα στήριξης

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ικανοποίηση σε ΚΕΒΕ και ΟΕΒ προκάλεσε η ανακοίνωση του νέου πακέτου μέτρων στήριξης της οικονομίας, κόστους €150 εκατομμύριων που παρουσίασαν το μεσημέρι σε κοινή συνέντευξη Τύπου οι Υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Κωνσταντίνος Πετρίδης και Ζέτα Αιμιλιανίδου, αντίστοιχα.

Το νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας περιλαμβάνει πέντε πιο στοχευμένα σχέδια του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για στήριξη τους επόμενους τέσσερις μήνες εργαζομένων και επιχειρήσεων, ενώ τα νέα ειδικά σχέδια που θα καλύπτουν την περίοδο από 13 Ιουνίου μέχρι 12 Οκτωβρίου, αφορούν τέσσερα σχέδια για στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων και ένα για στήριξη ανέργων. Οι δικαιούχοι των σχεδίων αναμένεται να ανέλθουν στις 50.000.

Από τα τέσσερα σχέδια, τα δύο αφορούν επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό ή επηρεάζονται άμεσα από τον τουρισμό ή έχουν οικονομικές δραστηριότητες που συνδέονται με επιχειρήσεις που τελούν υπό υποχρεωτική πλήρη αναστολή εργασιών. Το τρίτο σχέδιο αφορά επιχειρήσεις ορισμένων οικονομικών δραστηριοτήτων και το τέταρτο αφορά επιχειρήσεις με πλήρη αναστολή εργασιών.

ΟΕΒ: Έκκληση προς επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν στο μέγιστο βαθμό τα νέα Σχέδια

Η Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων (OEB) χαιρετίζει τα νέα μέτρα στήριξης της απασχόλησης, τα οποία σχεδίασε και εξήγγειλε σήμερα η Κυβέρνηση.

Με την διατήρηση της στήριξης κατά τρόπο στοχευμένο σε όσες επιχειρήσεις πραγματικά το έχουν ανάγκη, αποφεύγονται οι απολύσεις προσωπικού οι οποίες δυστυχώς χωρίς τα εξαγγελθέντα μέτρα θα ήταν δύσκολο να αποφευχθούν.

Η ΟΕΒ καλεί τις επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν στο μέγιστο βαθμό τις δυνατότητες που παρέχουν τα νέα Σχέδια και παράλληλα να αρχίσουν να προγραμματίζονται για την «επόμενη μέρα» κατά την οποία η επιδότηση του μισθολογικού κόστους θα παύσει να υπάρχει.

Είναι προφανές ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια στενεύουν διαρκώς και ότι η κρατική στήριξη της απασχόλησης, είναι αδύνατο να διατηρηθεί επί μακρόν.

Η ΟΕΒ συγχαίρει την Κυβέρνηση για την διεξαγωγή παραγωγικού κοινωνικού διαλόγου, μέσα από τον οποίο επιτυγχάνεται η βέλτιστη αξιοποίηση των εθνικών πόρων σε συνθήκες πρωτόγνωρης κρίσης.

ΚΕΒΕ: Ορθή η επιλογή της κυβέρνησης να εκπονήσει χωριστό σχέδιο για την τουριστική βιομηχανία

Το ΚΕΒΕ χαιρετίζει τα νέα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που εξήγγειλε σήμερα η κυβέρνηση για αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την πανδημία. Το νέο πακέτο μέτρων είναι απαραίτητο για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν προβλήματα μείωσης των εργασιών τους. Η ενίσχυση της εργασίας συμβάλλει πολύπλευρα στη συνολική προσπάθεια που καταβάλλουμε για επανεκκίνηση της οικονομίας και στην επιστροφή στην κανονικότητα.

Το ΚΕΒΕ θεωρεί ορθή την επιλογή της κυβέρνησης να εκπονήσει χωριστό σχέδιο για την τουριστική βιομηχανία που πλήττεται καίρια από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Ο τουρισμός αποτελεί οξυγόνο για την οικονομία μας γι’ αυτό θα πρέπει να συμβάλουμε όλοι, ώστε να περιοριστούν οι απώλειες και κυρίως να στηριχθούν οι επιχειρήσεις του τομέα.

Ακόμα, το ΚΕΒΕ θεωρεί αναγκαία τη στοχευμένη στήριξη για επιχειρήσεις που άμεσα ή έμμεσα βρέθηκαν στη δίνη της κρίσης.Το ΚΕΒΕ ως υπεύθυνη οργάνωση κατανοεί και τις ανησυχίες της κυβέρνησης για διατήρηση της δημοσιονομικής ισορροπίας, οπότε επικροτεί την προσπάθεια για στοχευμένη στήριξη της οικονομίας. Το ΚΕΒΕ καλεί τις επιχειρήσεις – μέλη του να αξιοποιήσουν τα νέα μέτρα της κυβέρνησης και όλοι μαζί να συστρατευθούμε για επιστροφή της οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά. Τέλος, το ΚΕΒΕ δηλώνει πλήρως ικανοποιημένο από τον διάλογο που προηγήθηκε των νέων μέτρων και την υιοθέτηση από την κυβέρνηση πολλών εισηγήσεων του για στήριξη των επιχειρήσεων.

ΣΕΚ: Προς την ορθή κατεύθυνση το τρίτο πακέτο μέτρων 

Η ΣΕΚ θεωρεί πως το τρίτο πακέτο μέτρων που εξήγγειλε η Κυβέρνηση για στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, κινείται προς την ορθή κατεύθυνση, είναι θετικό, ορθολογιστικά προσανατολισμένο και ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του συνδικαλιστικού κινήματος και της κοινωνίας γενικότερα.

«Η σαφής στόχευση που διέπει τα ειδικά σχέδια και τα κριτήρια ελέγχου που τέθηκαν, σε συνάρτηση με την κάλυψη τομέων της οικονομίας που αναμένεται να εξακολουθήσουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα, αποτελούν εχέγγυα αποτελεσματικής διαχείρισης των οικονομικών προβλημάτων που αποτελούν απότοκο της πανδημίας», αναφέρεται σε ανακοίνωση της συντεχνίας.

Προστίθεται ότι οι πρόνοιες για διασφάλιση του συνεχούς της απασχόλησης, η προσπάθεια αποτροπής εκμετάλλευσης των σχεδίων, η αποφυγή των απολύσεων, η διαφύλαξη μισθών και γενικότερων όρων απασχόλησης που αποτέλεσαν και παραίνεση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας προς τους εργοδότες, συνθέτουν βασικές συνιστώσες ομαλής εφαρμογής των σχεδίων και αποτελεσματικής διαχείρισης του προβλήματος.

Αναφέρεται ακόμα ότι η ευθύνη του Κράτους και των κοινωνικών εταίρων για συζήτηση θεμάτων που χρήζουν επεξηγήσεων ή και διευκρινήσεων για εφαρμογή των σχεδίων στήριξης, αποτελεί αναγκαιότητα για αποφυγή μονομερών και αυθαίρετων ερμηνειών.

Η ΣΕΚ χαιρετίζοντας το ξεκάθαρο μήνυμα των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας για την ανάγκη σεβασμού των θυσιών του Κύπριου φορολογούμενου που στηρίζει και επιδοτεί τα σχέδια που έχουν εξαγγελθεί, καλεί και την εργοδοτική πλευρά να πράξει το ίδιο, έτσι ώστε με συλλογικότητα και πνεύμα συνεργασίας να συμβάλουμε στην ομαλή επανεκκίνηση και ταχεία ανάκαμψη της οικονομίας προς όφελος του συνόλου της κοινωνίας.

«Ο κοινωνικός διάλογος, ο σεβασμός των συλλογικών συμβάσεων και των εργασιακών θεσμίων, όπως και η διαφύλαξη της αξιοπρέπειας των εργαζομένων με απότοκο τη διατήρηση της εργατικής ειρήνης και κοινωνικής γαλήνης, αποτελούν για τη ΣΕΚ αδιαπραγμάτευτη ανάγκη και προτεραιότητα. Ως εκ τούτου, καλούμε τους εργοδότες να συμπεριφερθούν υπεύθυνα, συνετά και αλληλέγγυα ώστε να ξεπεραστεί η παρούσα κρίση, δημιουργώντας ευοίωνη προοπτική για την επόμενη μέρα», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΔΕΟΚ: Στη σωστή κατεύθυνση το κυβερνητικό πρόγραμμα στήριξης της απασχόλησης

Στοχευμένο και προς την σωστή κατεύθυνση χαρακτηρίζει η ΔΕΟΚ το νέο κυβερνητικό πρόγραμμα στήριξης της απασχόλησης, το οποίο εξήγγειλε η Κυβέρνηση.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΕΟΚ, σημαντικό στοιχείο στα νέα σχέδια είναι ότι η επιδότηση θα παραχωρείται στους εργοδότες ώστε να διασφαλίζονται πλήρως τα μισθολογικά ωφελήματα των εργαζομένων.

Όπως σημειώνει, ο τουριστικός τομέας που αποτελεί ένα από τους σημαντικότερους αναπτυξιακούς πυλώνες έχει πληγεί καίρια και η διατήρηση του παραγωγικού του δυναμικού σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία πρέπει να ιεραρχηθεί ψηλά στις προτεραιότητες του κράτους.

Ταυτόχρονα, προσθέτει η ΔΕΟΚ, οι εργοδότες που θα ωφεληθούν από το νέο πρόγραμμα θα πρέπει να σεβαστούν πλήρως τα δικαιώματα των εργαζομένων και τις συλλογικές συμβάσεις.

«Η ΔΕΟΚ προειδοποιεί τους εργοδότες ότι οι μισθοί προστατεύονται από την νομοθεσία και κανένας δεν έχει το δικαίωμα να προχωρήσει στην μείωση τους. Καλούμε τους εργαζόμενους να μην αποδεχτούν μονομερής και αυθαίρετες εργοδοτικές αποφάσεις που πλήττουν τα νόμιμα εργασιακά τους δικαιώματα και να καταγγέλλουν τυχών παρανομίες είτε στο Τμήμα Εργασίας είτε στις συνδικαλιστικές οργανώσεις», τονίζει.

Προειδοποιεί πως δεν θα επιτρέψουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η οικονομία λόγω της πανδημίας να χρησιμοποιηθούν ως όχημα για περαιτέρω απορρύθμιση της εργασίας και υπονόμευση της κοινωνικής συνοχής.

Παράλληλα, αναφέρει πως η ΔΕΟΚ προσδοκάει ότι η πανδημία δεν θα χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι για περαιτέρω καθυστέρηση στην θεσμοθέτηση Γενικού Κατώτατου Μισθού.

ΔΗΣΥ: Στην πράξη στηρίζουμε και την οικονομία

Όπως έχουμε καταφέρει να αντιμετωπίσουμε με στοχευμένο προγραμματισμό την υγειονομική κρίση, στην πράξη στηρίζουμε και την οικονομία, αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο βουλευτής του ΔΗΣΥ κ. Μάριος Μαυρίδης.

Αυτούσια η ανακοίνωση

Ανακοινώθηκαν σήμερα από τους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας τα πέντε νέα, στοχευμένα σχέδια που αφορούν τη συνέχιση των μέτρων στήριξης της απασχόλησης. Τα ξενοδοχεία, τις συνδεόμενες με τον τουρισμό οικονομικές δραστηριότητες, κλάδους που συνεχίζουν να πλήττονται από τις επιπτώσεις της πανδημίας και το ειδικό σχέδιο στήριξης ανέργων.

Είναι η τρίτη φάση στήριξης της οικονομίας της χώρας μας που παίρνει κι αυτή σάρκα και οστά μετά τις προηγούμενες δυο, βάσει του κυβερνητικού προγραμματισμού όλο αυτό το διάστημα.

190,000 συμπολίτες μας, 26,000 επιχειρήσεις και 22,000 αυτοεργοδοτούμενοι στηρίχθηκαν ως τώρα από τα δημόσια ταμεία, με το εύρος του συνεκτικού προγράμματος στήριξης ν’ αγγίζει τα 3 δις ευρώ. Είναι στην πράξη, παρά τις περί του αντιθέτου φωνές, από τα μεγαλύτερα προγράμματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Κι αυτό είναι το ουσιαστικό. Όπως έχουμε καταφέρει να αντιμετωπίσουμε με στοχευμένο προγραμματισμό την υγειονομική κρίση, στην πράξη στηρίζουμε και την οικονομία.

Με χαμηλούς τόνους και χωρίς να πανηγυρίζουμε, γεγονός που αναγνωρίζεται από το σύνολο της κοινωνίας.

ΑΚΕΛ: Θετικό εκ πρώτης το μέτρο 

Το πακέτο αποτελεί συνέχεια και προέκτασή του προηγούμενου πακέτου -για το οποίο είχαμε δηλώσει ότι κινείται προς την ορθή κατεύθυνση- με συγκεκριμένες προσαρμογές και στοχεύσεις, αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου σχετικά με τα σχέδια που εξήγγειλε η κυβέρνηση.

Ακολουθεί η ανακοίνωση

Θα προβούμε σε συνολική τοποθέτηση για το πακέτο που εξήγγειλε σήμερα η κυβέρνηση, αφού μελετήσουμε ενδελεχώς όλα τα σχέδια που περιλαμβάνονται σ’ αυτό.

Ως μια πρώτη αντίδραση σημειώνουμε ότι το πακέτο αποτελεί συνέχεια και προέκτασή του προηγούμενου πακέτου -για το οποίο είχαμε δηλώσει ότι κινείται προς την ορθή κατεύθυνση- με συγκεκριμένες προσαρμογές και στοχεύσεις.

Γνώμονας του ΑΚΕΛ είναι να βοηθηθεί η επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας, να αντιμετωπιστούν οι κοινωνικοοικονομικές συνέπειες από την πανδημία και να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας. Σε αυτό στοχεύουν οι τοποθετήσεις και οι εισηγήσεις μας.

Μπορούμε, λοιπόν, εκ πρώτης να εκτιμήσουμε ως θετικό το μέτρο –που ήταν και δική μας εισήγηση- για προσαρμογή της κρατικής στήριξης ώστε να βοηθηθούν και οι επιχειρήσεις που λόγω της γεωγραφικής περιοχής στην οποία δραστηριοποιούνται, πλήττονται δυσανάλογα από την πανδημία, ιδιαίτερα στις τουριστικές περιοχές.

Παραμένει βέβαια αναπάντητο το μεγάλο πρόβλημα των ενοικίων που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι αυτοτελώς εργαζόμενοι, ιδιαίτερα όσοι δραστηριοποιούνται σε τουριστικές και εμπορικές περιοχές που κατά βάση έχουν πολύ υψηλά ενοίκια.

Όσον αφορά τον τερματισμό της αυτοδήλωσης για τη μείωση του κύκλου εργασιών και την εισαγωγή προϋπόθεσης για βεβαίωση από εγκεκριμένο λογιστή, κατανοούμε ότι πρέπει να υπάρχει έλεγχος. Ωστόσο, αυτή η αλλαγή ενδέχεται να προκαλέσει δυσκολίες στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις να ανταποκριθούν στην προϋπόθεση που τίθεται.

Το ΑΚΕΛ υπογραμμίζει ότι το κράτος οφείλει να εντείνει δραστικά τους ελέγχους ώστε να αποτραπεί η θυματοποίηση των εργαζομένων, η περαιτέρω απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και οι επιθέσεις εργοδοτών σε βάρος των δικαιωμάτων και των απολαβών των εργαζομένων.

ΔΗΚΟ: «Ακόμη περιμένουμε το περιβόητο «Σχέδιο Β’» για στήριξη της οικονομίας»

Επέκταση των υφιστάμενων μέτρων αποτελούν, εκ πρώτης όψεως, τα παρουσιαζόμενα ως «νέα» μέτρα στήριξης της οικονομίας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ, αναφέρει με γραπτή του δήλωση ο Γιώργος Σολωμού μέλος της γραμματείας του ΔΗΚΟ.

Ακολουθεί η ανακοίνωση

Επέκταση των υφιστάμενων μέτρων αποτελούν, εκ πρώτης όψεως, τα παρουσιαζόμενα ως «νέα» μέτρα στήριξης της οικονομίας που ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ.

Δεν ακούσαμε κάτι καινούργιο.
Τίποτα για τη ρευστότητα.
Τίποτα για δανεισμό.
Τίποτα για την επιδότηση ενοικίων.

Το ότι η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ αναγκάζεται κάθε λίγες μέρες να επανέρχεται με ανασχεδιασμό υφιστάμενων μέτρων, δείχνει ότι προφανώς δεν έχουν καν «Σχέδιο Β’» για ουσιαστική στήριξη της κυπριακής οικονομίας και ολιστική διαχείριση της κρίσης.

Αυτό είναι κάτι που ενισχύει την αβεβαιότητα και ακόμη περιμένουμε το «Σχέδιο Β’»

Συμμαχία: Διάκριση σε βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Την ίδια ώρα, η Συμμαχία Πολιτών αν και θεωρεί ότι κάθε πακέτο στήριξης της Οικονομίας είναι καλοδεχούμενο, σε ανακοίνωση της αναφέρει ότι καταγράφεται διάκριση στο πακέτο στήριξης, σε βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Αυτούσια η ανακοίνωση:

Κάθε πακέτο μέτρο στήριξης της Οικονομίας είναι καλοδεχούμενο γι’ αυτό και η Συμμαχία Πολιτών χαιρετίζει τις σημερινές εξαγγελίες της Κυβέρνησης για τα πέντε νέα σχέδια. Παράλληλα σημειώνουμε ότι καταγράφεται διάκριση στο πακέτο στήριξης, σε βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Η Συμμαχία Πολιτών ανέμενε ότι το νέο πακέτο στήριξης της Οικονομίας θα προέβλεπε ισότιμη μεταχείριση, κάτι το οποίο δυστυχώς δεν διαπιστώνουμε.Θεωρούμε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι εκείνες που χρήζουν μεγαλύτερης ανάγκης. Έπρεπε μέσα από το νέο πακέτο μέτρων να στηριχτούν πιο ουσιαστικά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας. Είναι αυτές ακριβώς οι επιχειρήσεις οι οποίες εργοδοτούν κυρίως Κύπριους εργαζόμενους. Με λύπη μας διαπιστώνουμε ότι δίδεται συνέχεια στην άνιση κατανομή των βαρών της οικονομικής κρίσης.

Η στήριξη είναι πολύ πιο γενναιόδωρη προς τις ξενοδοχειακές μονάδες, παρότι η προϋπόθεση μείωσης των εσόδων που προβλέπουν τα κυβερνητικά σχέδια είναι ίδια για όλες τις κατηγορίες επιχειρήσεων.

Καταλήγοντας, τονίζουμε ότι το επίδομα των €360 που αφορά κυρίως ανέργους της τουριστικής βιομηχανίας, δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της συγκεκριμένης κατηγορίας πολιτών. Το συγκεκριμένο ποσό μεταφράζεται σε ψίχουλα μπροστά στις πραγματικές τους ανάγκες.

ΕΔΕΚ: Τα σχέδια στήριξης κινούνται προς την θετική κατεύθυνση 

Από την πλευρά της η ΕΔΕΚ, αντικρίζει θετικά την πρώτη ανάγνωση των σχεδίων στήριξης της οικονομίας.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η Επικεφαλής του Γραφείου Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων Κ.Σ. ΕΔΕΚ, Νατάσα Ιωάννου, επιβάλλεται η διατήρηση της καταναλωτικής δυνατότητας και η μη επιβάρυνση αυτοτελώς εργαζομένων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων με λειτουργικά έξοδα.

«Από μία πρώτη ανάγνωση των σχεδίων στήριξης της οικονομίας που ανακοινώθηκαν σήμερα, διαπιστώνουμε ότι αυτά κινούνται προς την θετική κατεύθυνση. Αυτό που για την ΕΔΕΚ είναι το πιο σημαντικό, είναι τα όποια μέτρα σχεδιάζονται από την κυβέρνηση, να εξασφαλίζουν τη διατήρηση της καταναλωτικής δυνατότητας των πολιτών και να μην υπάρχει πρόσθετη επιβάρυνση των αυτοτελώς εργαζομένων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων με λειτουργικά έξοδα», σημείωσε η κ. Ιωάννου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση