Απαντήσεις σε σχέση με τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες και οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες να φέρουν προσωπικό στην Κύπρο, έδωσε ο Υφυπουργός Καινοτομίας Κυριάκος Κόκκινος. Μιλώντας στο πλαίσιο του συνεδρίου Economist που πραγματοποιείται στην Λευκωσία, ανακοίνωσε ότι τους επόμενους 4-6 μήνες θα ολοκληρωθεί η προσπάθεια ψηφιοποίησης της διαδικασίας για έκδοση βίζας για ξένους επαγγελματίες.
Όπως ανέφερε, ήδη έχει εφαρμοστεί το πρόγραμμα business facilitation Unit, το οποίο λειοτυργεί στο Υπουργείο Εμπορίου, ή αλλιώς one stop shop για επιχειρήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, ένας επενδυτής ο οποίος θέλει να έρθει στην Κύπρο, αντί να αποταθεί σε 4-5 υπουργεία για να καλλύψει τα αιτήματα του, να υποβάλει την πρόταση του και τις αιτήσεις του σε ένα κεντρικό φορέα, ο οποίος θα έρθει σε επαφή με όλα τα υπόλοιπα τμήματα και να δώσει απαντήσεις σε συγκεκριμένο χρόνο. Με αυτό τον τρόπο η εξυπηρέτηση γίνεται ένα πολύ παραγωγικό και φιλικό προς τον αιτητή.
Το 3ο βήμα για διευκόλυνση των τεχνολογικών εταιρειών και επαγγελμάτων αφορά το digital nomad, μια ειδική πρόνοια της νομοθεσίας η οποία προβλέπει, άνθρωποι οι οποίοι θέλουν να δουλέψουν στον ψηφιακό χώρο, στην Κύπρο, να παίρνουν ειδική βίζα για να λειτουργήσουν για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, με συγκεκριμένα φορολογικά κίνητρα. Αν καταφέρουν να μείνουν επί μακρότερο, τότε η βίζα τους να μπορεί να μετατραπεί σε business βίζα, έτσι ώστε να μπορούν να παραμείνουν στην Κύπρο.
Ο κ. Κόκκινος απαντούσε μετά από σχόλια του Petr Palov, ιδρυτή και CEO της Exness, ο οποίος έκανε λόγο για ανάγκη απλοποίησης διαδικασιών έκδοσης βίζας, και του χρόνου έκδοσης της. Όπως ανέφερε, αυτή η γραφειοκρατική εικόνα αποτελεί μειονέκτημα για την Κύπρο σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, για τις εταιρείες τεχνολογίας.